Irkçı Wilders: 'Evet' diyenler topluca Türkiye'ye dönsün

Irkçı Wilders: 'Evet' diyenler topluca Türkiye'ye dönsün

Hollanda'da aşırı sağcı lider Wilders Wilders 'Evet' diyenlerin topluca Türkiye'ye dönmesi gerektiğini söyledi.

Irkçı Wilders: 'Evet' diyenler topluca Türkiye'ye dönsün
16px
24px
17.04.2017 12:19
ABONE OLgoogle

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre hükümet ortağı Flaman Hıristiyan Demokrat Partisi'nin (CD-V) milletvekillerinden Hendrik Bogaert, Türkiye'deki referandumda 'evet' diyenlerin çifte vatandaşlığına son verilmesini istedi. Hollanda'daki ana muhalefet partisinin ırçı lideri Geert Wilders ise seçmenleri topluca Türkiye'ye dönmeye çağırdı

Belçika'daki Türkiye kökenlilerin büyük çoğunluğunun totaliter bir sisteme destek verdiğini belirten Bogaert, bunun "kabul edilemez" olduğunu söyledi.

Bogaert, "Bu böyle devam edemez. Hemen şimdi, çifte vatandaşlığı kaldırın" dedi. Öneri bir süre önce hükümet ortağı Yeni Flaman İttifakı (N-VA) tarafından gündeme getirilmişti.

'CAMİLERİ MERCEK ALTINA ALACAĞIZ'

N-VA partisinden sığınma ve göçten sorumlu Devlet Bakanı Theo Francken de öneriye destek veriyor. Theo Francken, referandum sonuçlarına ilişkin Twitter üzerinden yaptığı değerlendirmede, "Belçika'da sol partilere oy verenler Türkiye'de aşırı sağı destekliyor. Anlaşılmaz bir durum" dedi.

Francken, geçen haftalarda yaşanan Diyanet'e bağlı camiler konusunu da anımsatarak, "Çıkan sonuçlara göre, Diyanet camilerinin gayet açık biçimde Erdoğan için oy toplamış. O nedenle artık ciddi biçimde mercek altına alınmaları lazım" görüşünü dile getirdi.

Belçika hükümeti, "Ankara'nın uzun kolu" diye nitelendirdiği Diyanet İşleri'ne bağlı camilerin ruhsatını iptal ederek, devlet yardımını kesmek istiyor.

WİLDERS: 'EVET' DİYENLER TOPLUCA TÜRKİYE'YE DÖNSÜN

Hollanda'da ana muhalefetteki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders de, yüzde 75 oranında "Evet" oyu veren seçmenleri, topluca Türkiye'ye dönmeye çağırdı.

Referandum sonuçlarını, "Türkiye, daha fazla İslamofaşzimi ve totaliterliği seçti" diye değerlendiren Wilders, Twitter'da, "Hollandalı Türkler topluca evet verdi" haberini paylaştı.

Aşırı sağcı lider, "Evet şimdi de topluca Türkiye'ye dönün. Eğer Hollanda'daki özgürlüklere rağmen Türkiye'de diktatörlüğü seçiyorsanız burada işiniz yok. Güle güle" dedi.

Sosyalist Parti (SP) Milletvekili Saadet Karabulut, Türkiye'de seçmenin yarısının "Hayır" dediğini belirterek, "Buna rağmen Erdoğan zaferini ilan edemez. Ülke, kemiklerine kadar bölündü" değerlendirmesinde bulundu. Hollanda'da hükümet ortağı Liberal Sağ Parti (VVD) Milletvekili Han ten Broeke, Erdoğan'ın "marjinal zaferi ile geniş yetkiler elde ettiğini söyledi.

Demokratlar 66 (D66) Milletvekili Sjoerd Sjoerdsma da, bu sonuçlarla Türkiye'nin diktatörlüğe doğru ilerlediğini iddia etti.

Pazar günü gerçekleştirilen anayasa değişikliği referandumunda Avrupa'da en fazla "Evet" oyu, yüzde 79,4 ile Belçika'da çıkmış, referandum propagandası nedeniyle diplomatik kriz yaşanan Hollanda ise yüzde 76,7 ile "Evet" oylarının en fazla olduğu ikinci Avrupa ülkesi olmuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde