İran lideri Ruhani GAP’a sert çıktı

İran lideri Ruhani GAP’a sert çıktı

Tahran yönetimi, bölgede artan kum fırtınaları hakkında açıklama yaptı. İran lideri Ruhani, üstü kapalı bir biçimde Türkiye'yi eleştirdi.

İran lideri Ruhani GAP’a sert çıktı
16px
24px
04.07.2017 07:37
ABONE OLgoogle

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Türkiye’de GAP kapsamında yapılan ve inşaatı devam eden baraj projelerine tepki gösterdi. Tahran’da dün başlayan “Kum Fırtınalarıyla Mücadele Uluslararası Konferansı” öncesinde konuşan Ruhani, “Dicle ve Fırat’a akan büyük nehirlere yapılan barajların etkisinin yıkıcı olduğunu ve bunun bütün Ortadoğu için ‘tehlikeli’ olduğunu” savundu.

Ruhani, Türkiye’nin adını vermeden “komşu bir ülkede planlanan 22 barajın” Mezopotamya’nın kurumasına yol açtığını, bunun da çevre ülkelerde kum fırtımalarına sebep olduğunu söyledi. İran Devlet Televizyonu Press TV, Türkiye’de GAP kapsamında 22 barajın yer aldığını vurgulayarak kastedilen ülkenin Türkiye olduğuna işaret etti.

Çevreciler imza topluyor

Türkiye’ye aynı konuyla ilgili İran’dan bir diğer çıkış da Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve İran Çevre Kurulu Başkanı Masume İbtikar’dan geldi.

Tahran’ın bu konudaki kaygıları Dışişleri Bakanlığı kanalıyla defalarca Ankara’ya ilettiklerini söyleyen İbtikar, İran’ın endişelerini gidermek için ortak bir mekanizmanın tanımlanmasını ve Türkiye’nin kendilerine güvence vermesini beklediklerini kaydetti.

İbtikar, Türkiye’den “baraj yapmadan aşağıdaki diğer ülkelerde oluşacak çevre sorunu ve bunun olumsuz etkisini incelemesini” talep etti. Bu arada internette imza kampanyası başlatan İranlı çevre aktivistleri ise Türkiye’yi BM’ye şikâyet etmeye hazırlanıyor. Çevreciler, İngilizce, Türkçe ve Farsça başlattıkları kampanyayla 150 bin imza toplayarak konuyu BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e taşımayı amaçlıyor. Kampanyaya şu ana kadar 110 binden fazla kişi destek verdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde