İran'ın efsanesi öldürüldü, petrol fiyatları yüzde 4 arttı

İran'ın efsanesi öldürüldü, petrol fiyatları yüzde 4 arttı

Uluslararası ajanslar haberi 'acil' koduyla geçti, tüm dünya 'son dakika' gelişmesi olarak duyuruyor...

İran'ın efsanesi öldürüldü, petrol fiyatları yüzde 4 arttı
16px
24px
03.01.2020 07:37
ABONE OLgoogle

Bölgede son günlerde yaşanan ABD-İran gerilimi sonuçları çok ağır olabilecek bir çatışmaya evriliyor... İran Devrim Muhafızları'nın yurt dışı operasyonlardan sorumlu birimi Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Irak'ta ABD güçleri tarafından öldürüldüğü açıklandı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), “İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani’nin Başkan Donald Trump’ın talimatı doğrultusunda öldürüğünü” duyurdu.

ABD helikopterleri tarafından Bağdat Uluslararası Havalimanı ve çevresine yönelik gerçekleştirilen saldırı sonucu Suriye’de önemli rol oynayan İran destekli Haşdi Şabi örgütünün Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’in de öldüğü belirtildi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif da Kasım Süleymani’nin öldürüldüğünü teyit etti. Zarif, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“ABD’nin DAEŞ (IŞİD), El Nusra, El Kaide ve diğerleriyle savaşan en etkili güç olan General Süleymani’yi hedef alan ve suikastla öldüren uluslararası terörizm eylemi, son derece tehlikeli ve aptalca bir gerginliktir.”

Twitter mesajında Bakan Zarif, “ABD’nin bu külhani maceracılığının tüm sonuçlarının sorumluluğunu taşıdığını” da sözlerine ekledi.

PETROL FİYATLARI YÜZDE 4 ARTTI

ABD'nin Irak'ın başkenti Bağdat'ta İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi örgütünün üst düzey isimlerinden Ebu Mehdi El-Mühendis'i hava saldırısıyla öldürülmesi sonucu küresel petrol fiyatlarında yüzde 4 artış yaşandı.

‘ULUSAL KAHRAMAN’ OLARAK GÖRÜLÜYOR

Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin bölgedeki ABD-İran gerilimini artırmasına kesin gözüyle bakılıyor. Siyasi yorumcular, bu gelişmenin İran’ın ABD’ye karşılık vermesine yol açmasından endişe duyuyor.

Zira; Tümgeneral Kasım Süleymani, İran rejimi açısından kilit bir figür. Süleymani’nin komuta ettiği Kudüs Gücü, doğrudan İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’den talimat alıyor. Süleymani, İran’da ‘ulusal kahraman’ olarak görülüyor.

PENTAGON: ABD PERSONELİNİ KORUMAK İÇİN...

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) yapılan açıklamada, 'ABD ordusu Başkan'ın talimatıyla Kasım Süleymani'yi öldürerek, yurt dışındaki ABD personelini korumak için belirleyici bir savunma hamlesinde bulundu' ifadeleri kullanıldı. Pentagon açıklaması şöyle devam etti: 'Bu saldırı, İran'ın gelecek saldırı planlarını caydırmayı amaçladı. Birleşik Devletler, dünyanın neresinde olursa olsun insanlarımızı ve menfaatlerimizi korumak için gerekli tüm adımları atmaya devam edecektir.'

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde