İran'a yatırım yapmak isteyen Zorlu'ya büyük şok!

İran'a yatırım yapmak isteyen Zorlu'ya büyük şok!

İran’a enerji yatırımı yapacağını açıklayan Zorlu Grubu, İran’da doğalgaz santrali yatırımı planladığını açıklamıştı. Ancak büyük bir şokla karşılaştı...

İran'a yatırım yapmak isteyen Zorlu'ya büyük şok!
16px
24px
24.10.2016 10:29
ABONE OLgoogle

35 yıldır uygulanan uluslar arası ambargoların kalkmasıyla İran, dünyaya entegre olmak için yönünü Batı’ya çevirmeye başladı. Batılı küresel devler birer birer Tahran’la masaya otururken, mobilyadan giyime birçok alanda fırsatlar yaratan İran, enerjideki yeniden yapılanma sürecinde de Türk şirketleriyle temasa geçti.

Haziran ayında eski Galatasaray Başkanı olan Ünal Aysal’ın şirketi Unit International Energy ile İran Enerji Bakanlığı görüşmesi olumlu sonuçlanmış ve 4.2 milyar dolarlık anlaşma imzalanmıştı.

Bu anlaşma ile Belçika merkezli Türk şirketi Unit, İran’ın 7 ayrı bölgesinde 7 tane kombine çevrim santrali kuracağını açıklamıştı. Anlaşmada adı geçen santrallerin toplam kurulu gücü ise 6.020 MW olarak planlanırken, projelerin inşaa tarihi de 2017’nin ilk çeyreği olarak ifade edilmişti.

Zorlu, hangi ülkede santral yatırımı planlıyor

“Görüşme bile yapmayız''

Unit’in İran’daki bu yatırım hamlesi beraberinde yeni şirketler için de fırsatlar oluşturmaya başladı. Zorlu Holding bunlardan biri... Geçen ayın ilk günlerinde İran’a enerji yatırımı yapacağını açıklayan Holding’in CEO’su Ömer Yüngül, Zorlu Enerji’nin İran’da doğalgaz santrali yatırımı planladığını, İranlı yetkililerle görüşmelerin devam ettiğini dile getirmişti. 6 Eylül’deki bu açıklamada Yüngül, İran’daki yatırımla ilgili somut planın yıl sonunda ortaya çıkacağını ifade etmiş, ortak arayışın da olabileceğini de dile getirmişti.

İşte bu açıklamanın üzerinden tam 1 ay geçmişti ki Tahran’dan garip bir yanıt geldi. İran Enerji Bakan Yardımcısı Houshang Falahatian, Zorlu Grubu’nun İsrail ile bağlantısını öne sürdü ve İran’a yatırım yapamayacağını açıkladı.

Zorlu rüzgarı arkasına aldı, 100 Milyon Euroluk yatırımı devrede

İran’ın resmi ve yarı resmi haber ajanslarına konuşan Falahatian, Zorlu’nun İran’a yapacağı 5.000 MW’lık santral planının mümkün olamayacağını, İsrail’de iş yapan Türk şirketinin Tel-Aviv yönetimi ile 'geniş bağlantıları’ bulunduğunu söyledi. Falahatian, Zorlu’ya olan tepkisinde ise “Yatırım değil, görüşme bile yapmayacağız” demesi de işin ciddiyetini daha net ortaya koydu.

Başkanlar geldi, bakan gelmedi

Bilindiği gibi Zorlu Enerji’nin Türkiye, İsrail ve Pakistan’da rüzgar, jeotermal ve doğalgaz alanlarında toplamda 966 MW’a sahip enerji santralleri bulunuyor. İsrail ile Pakistan arasında herhangi bir diplomatik ilişki olmamasına rağmen, İslamabad yönetiminin Türk yatırımcılara olan anlayışlı tavrının İran’da olmaması açıkçası dostane gelmiyor. Hele ki geçen hafta İstanbul’da düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi’ne Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro Moros, OPEC Genel Sekreteri Muammed Barkindo, Katar Enerji Bakanı Muhammed bin Salih Al-Sade, Cezayir Enerji Bakanı Nureddin Butarfe, Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suhail Mohamed Al Mazrouei, Venezuela Petrol Bakanı Eulogio Del Pino gibi isimlerin katılıp, İran’ın katılmaması; sınırdaş ülkeler için pek olumlu bir havayı da işaret etmiyor.

'Güneşte de varız’

İranlı bakan yardımcısının bu açıklamasının üzerinden birkaç gün sonra, Zorlu Grubu’ndan 'ısrarlı’ bir açıklama geldi... Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, İran’ın büyük bir pazar olduğunu ve şirketlerinin Türkiye’de olduğu gibi İran’da da hem güneş hem de rüzgar enerjisinde yatırım fırsatlarını izlediğini ifade etti. Ak’ın “Şu an İran’da 100 megavatlık güneş projesi konuşuyoruz. Aynı zamanda rüzgarda da 50 megavatlık bir kapasite için fırsat kolluyoruz” ifadeleriyle sadece doğalgazda sınırlı kalmayacaklarını söylemesi, Tahran’ı daha iyimser bir havaya sokacak türden...

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde