İran'a hangi Türk şirketi aracı olmuş?

İran'a hangi Türk şirketi aracı olmuş?

Ekonomik yaptırımlar nedeniyle yurtdışındaki bazı ihtiyaçlarını aracılar vasıtasıyla sağlayan İran’da, Türkiye’nin de içinde bulunduğu yeni bir yolsuzluk vakası ortaya çıktı.

İran'a hangi Türk şirketi aracı olmuş?
16px
24px
22.07.2015 05:01
ABONE OLgoogle
Ekonomik yaptırımlar nedeniyle yurtdışındaki bazı ihtiyaçlarını aracılar vasıtasıyla sağlayan İran’da, Türkiye’nin de içinde bulunduğu yeni bir yolsuzluk vakası ortaya çıktı. İran’ın Türkiye’deki bir şirket aracılığıyla Romanya’dan aldığı petrol sondaj kulesinin akıbetinin ne olduğu ülkede tartışma konusu oldu.

DEAN ADLI TÜRK ŞİRKETİ

İran basınında yer alan haberlere göre, eski Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad hükümeti döneminde Romanya’dan petrol sondaj kulesi almak isteyen Tahran, Romanya’nın yaptırımları gerekçe göstererek istekli olmaması üzerine, Türkiye’deki bir şirketi aracı yaptı.

Haberlerde, GSP FORTUNA sondaj kulesinin alımı için Romanyalı GSP firmasıyla İran’daki Açıkdeniz Mühendislik ve İnşaat Şirketi (IOEC) arasındaki aracılığı Türkiye’den ‘DEAN’ adlı bir şirketinin sağladığı ileri sürüldü.

İranlı işadamı ve petrol taciri Rıza Mustafavi Tabatabaei’nin alışverişteki kilit isim olduğu ve aracılık işlemlerini yürüttüğü iddia ediliyor. Tabatabaei ve yolsuzluktan tutuklu yargılanan ünlü milyarder Babek Zencani, İran’ın en büyük iki petrol taciri.

İran medyası, anlaşma gereği paranın İran tarafından taksitli şekilde aracı Türk firmasına ödendiğini ancak kulenin İran’a teslim edilmediğini iddia etti. Söz konusu alımda Türk şirketine 30 milyon dolar aracılık parası tahsis edildiğini ifade eden İran Meclisi Enerji Komisyonu Sekreteri Emir Abbas Sultani, kulenin İran’a maliyetinin 92 milyon dolara çıktığını kaydetti.

Sultani, resmi haber ajansı İRNA’ya, “Türkiye’deki aracı şirket anlaşma gereği sondaj kulesini 62 milyon dolara Romanya’dan alıp İran’a verecekti buna karşılık 30 milyon komisyon parası alacaktı” dedi.

İran’ın anlaşmadaki paranın tümünü Türkiye’deki aracı kuruma ödediğini ileri süren Sultani, Türk firmasının Romanya’daki şirkete sadece 13,5 milyon dolar aktardığını ifade etti.

İran yerine Meksika

Romanyalı GSP ile Meksikalı PEMEX arasında yapılan anlaşma kapsamında GSP FORTUNA sondaj kulesinin şu an Meksika Körfezi’ne bulunduğu ve 894 gün bu bölgede faaliyete bulunacağını belirtiliyor.

Rapor hazırlayan İran Meclis Enerji Komisyonu, konuyu İnceleme Kurumu ve yargıya intikal ettirdiğini açıkladı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde