İplikçiler kumaşçıları üzüyor

İplikçiler kumaşçıları üzüyor

​500 bin kişinin çalıştığı sektörde tekstilci ile hazır giyimci zaman zaman sıkıntılar yaşar ve ters düşerler. Bu kez tekstil sektörünün kendi içindeki bir sıkıntıdan bahsetmek istiyoruz.

İplikçiler kumaşçıları üzüyor
16px
24px
29.08.2014 12:02
ABONE OLgoogle
Türk ihracatının lokomotif sektörleri olan tekstil ve hazır giyimin toplam ihracatı geçen yıl 25.6 milyar dolara ulaştı. Bunun 8.3 milyar doları tekstil ve hammaddeleri ihracatından geliyor.

500 bin kişinin çalıştığı sektörde tekstilci ile hazır giyimci zaman zaman sıkıntılar yaşar ve ters düşerler. Biz de bunları yazarız. Bu kez tekstil sektörünün kendi içindeki bir sıkıntıdan bahsetmek istiyoruz.

İplik olmadan kumaş olmaz. Sektörde rekabet şartları ağırlaştıkça kumaş üreticileri, iplik sanayicilerinin bazı uygulamalarından yakınmaya başladılar. Bu yakınmaların temelinde iç piyasadaki üreticilerden aldıkları ipliklerde ağırlaştırılmış malzeme kullanılmaya başlanması geliyor.

Kumaş üreticilerin söylediğine göre, iplik bobinleri artık daha ağırlaşmış. Çuvalların üstüne eskiden etiket konulurken şimdi daha ağır olan plakalar yapıştırılıyormuş. Hatta kendilerine nemli iplik gönderildiğini iddia edenler bile var. Bunların hepsi de kumaş üreticisinin daha az iplik alıp daha çok para ödemesine neden oluyor.

Örme Sanayicileri Derneği Başkanı ve Fikri Örme Yönetim Kurulu Başkanı Fikri Kurt, kumaşçılar adına bu sorun ile mücadele eden işadamlarının başında geliyor. Geçen dönem İSO’de meslek komitesi üyesi olan Kurt, tüm alt sektörleri örgütleyip iplikçilere sunulmak üzere ortak bir karar da çıkartmıştı. Hatta bunu geçen yıl Dış Ticaret Müsteşarlığı’ndaki bir görüşmede Türkiye’nin önde gelen iplik firmalarından birinin patronuna da sunmuş. Ondan da söz almış.

Ancak Kurt, aradan geçen sürede bir şeyin değişmediğinden yakınıyor. Bundan 7-8 sene önce iplikte yüzde 3 olan fire oranlarının şimdi yüzde 8’e kadar çıktığı belirtiliyor. Fikri Kurt üşenmemiş kendi işletmesinde bir hesap da yapmış. Kendisini üzen bu hesabı Para Dergisi ile şöyle paylaşıyor:

“Ben işletmemde aylık 700-800 ton iplik kullanıyorum. Ağırlaştırılmış malzeme nedeniyle işletmemde yılda 2 milyon TL fazla para ödüyorum. Bu 10 yılda bir fabrika demek. 80 gram olması gereken bobin 180 gram geliyor. Ambalajlanacak olan iplik 2.5 kilo gelmesi gerekirken 2 kilo 800 gram geliyor. Bize yazık değil mi?..”

Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde