İpek Medya operasyonuyla ilgili skandal hata! 122 Milyonluk yanlış EFT ...

İpek Medya operasyonuyla ilgili skandal hata! 122 Milyonluk yanlış EFT ...

OYAK'a ait Ereğli Demir Çelik Fabrikaları A.Ş.'nin Koza İpek Eğitim Sağlık Yardım ve Hizmet Vakfı'na gönderdiği iddia edilen 122 Milyonluk EFT'nin ayrıntıları belli oldu. İşte skandal olay...

İpek Medya operasyonuyla ilgili skandal hata! 122 Milyonluk yanlış EFT ...
16px
24px
02.09.2015 07:17
ABONE OLgoogle
Koza İpek Grubu'na yönelik operasyonun gerekçesinde yer alan hatalı bankacılık işlemiyle ilgili ilginç iddia ortaya atıldı. MASAK Başkanı'nın Koza İpek Grubu'yla ilgisi olmayan 122 milyon liralık para transferinde banka hatasını tespit eden BDDK Raporunu gizlediği öne sürüldü.

Bugün'ün haberine göre, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimi'nin verdiği operasyon kararında tartışmalı bir ayrıntı yer aldı. Koza İpek Grubu'na yönelik operasyonun gerekçelerinden biri olarak, Ereğli Demir Çelik Fabrikaları A.Ş.'nin İskenderun Demir Çelik A.Ş.'ye gönderdiği paranın AKBANK Başkent Kurumsal şubesinin hatası nedeniyle Koza İpek Eğitim Sağlık Yardım ve Hizmet Vakfı'na gönderilmesi gösterildi. Üstelik AKBANK AŞ'den MASAK'a gönderilen yazıda da hata yapıldığı açık şekilde bildirildi.

EFT'YE AYKIRI BULMUŞ

Ereğli Demir Çelik A.Ş.'nin gönderdiği 122 milyon liranın İskenderun Demir Çelik A.Ş.'ye aktarılırken AKBANK bilgi sistemindeki hata nedeniyle Koza İpek Eğitim Sağlık ve Hizmet Vakfı'na gönderildiği belirtildi.

Hatalı bankacılık işlemi açıklamasını inandırıcı bulmayan savcılık da, Merkez Bankası tarafından yürütülen EFT sisteminin işleyiş mantığına tamamen aykırı bir durum arz ettiği gerekçesiyle Koza İpek Sağlık Yardım ve Hizmet Vakfı'nın belgelerine el konulmasını talep etti. Bu talep sulh ceza hakiminin operasyon kararında yer aldı.

BDDK MURAKIBINDAN RAPOR

AKBANK'ın da işlemi hatalı gönderdiğini kabul etmesine rağmen bu gerçeği dikkate almayarak verilen arama kararının hukuk dışı olduğuna dikkat çekildi. AKBANK'ın yazısına inandırıcılıktan uzak diyen savcılığın, hatalı transferle ilgili “Merkez Bankası'nın EFT işleyiş mantığına ters olduğu” yönünde görüşe nasıl ulaştığı merak konusu oldu.

RAPOR NEREDE?

Bu para transferi hakkında MASAK tarafından görevlendirilen BDDK murakıbınca düzenlenmiş bir rapor olduğu iddia edildi.  Murakıbın hazırladığı raporunda böyle bir işlemin gerçekleşmediğini ortaya koyduğu belirtildi. Koza Grubu'nun AKBANK yetkilileriyle yaptığı görüşmede de konu hakkında BDDK murakıbının görevlendirildiği ve yaptığı çalışma sonucunda da MASAK'a daha önce beyan edildiği gibi hatalı bir işlem olduğu sonucuna vardığı bilgisine ulaşıldı. İncelemenin sonuçlandığı ve inceleme sonuçlarının MASAK'la paylaşıldığı bilgisi de Koza Grubu'na iletildi. Bu gelişme kafaları karıştırdı. “Madem BDDK Murakıbı MASAK için rapor hazırladı, bu rapor nerede?” sorusu akıllara geldi.

YASAL YOLLARA BAŞVURULACAK

Bu para transfer işlemleri gerçekleşmemesine rağmen, hukuk dışı arama kararının çıkmasına neden olan başta MASAK başta olmak üzere, bu işlemlere imza atan tüm bürokrat ve çalışanlar hakkında Koza Grubu tarafından yasal yollara başvurulacağı belirtildi.

MASAK BAŞKANI VE SAVCILIKTAN CEVAP BEKLEYEN SORULAR

- 122 Trilyonluk bir işlem olmadığını Akbank'a sordun mu?

- Akbank böyle bir işlemin olmadığını sana bildirdi mi?

- Böyle bir işlem olmadığı bildirildiği halde bu konuyu inceleme sevk ettin mi?

- İnceleme sonucunda bir rapor düzenlendi mi?

- Düzenlenen raporda bu işlemin olmadığı teyit edildi mi?

- Böyle bir rapor olmasına rağmen konu hakkında Savcılığı bilgilendirdin mi?

- Yok hükmünde bir işlemi raporla ortaya koymana rağmen bu bilgileri Savcılıktan saklayarak hukuksuz bir arama kararı çıkarılmasına zemin hazırladın mı?

- Akbank'ın hatalı bir işlem yaptığını kabul eden yazısı inandırıcılıktan uzak bulunduğuna göre, kamu kurumlarını yanılttığı düşünülen Akbank hakkında bir yaptırım uyguladın mı?

- Bu işlemlerin Merkez Bankası EFT sisteminin işleyiş mantığına ters olduğu bilgisi için Merkez Bankasına başvurdun mu?
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde