İnternette pahalı içerik kaçırıyor

İnternette pahalı içerik kaçırıyor

Türkiye’deki internet erişim fiyatları Avrupa’dan 6-7 kat daha pahalı

İnternette pahalı içerik kaçırıyor
16px
24px
15.11.2010 21:21
ABONE OLgoogle

TELKODER’e göre Türkiye’de internet erişiminin pahalı olması, yerli içerik barındırma ihtiyacının yurtdışındaki firmalarca karşılanmasına neden oluyor.

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), Türkiye’de uygulanan internet erişim fiyatlarının Avrupa’ya göre 6-7 kat daha pahalı olduğunu, bu nedenle yerli internet içeriğinin erişim fiyatları daha ucuz olan ülkelere kaydırıldığını açıkladı.

TELKODER bu konuda şimdiye kadar alınmaya çalışılan önlemlerin yetersiz olduğunu ve içerik barındırma hizmeti veren yerli firmalara haksızlık yapıldığını vurguladı. TELKODER’den yapılan yazılı açıklamada şu tespitlere yer verildi:

* Ulaştırma Bakanı internet servis sağlayıcılarına sesleniyoruz, bilgilerini yurtdışında değil Türkiye’de saklasınlar.

* TELKODER üyesi olan internet servis sağlayıcılarından veri merkezleri konusunda faaliyet gösterenleri hizmetlerinin neredeyse yüzde 100’ünü yurtiçinde kurmuş oldukları veri merkezlerleri üzerinden gerçekleştiriyor. TELKODER üyelerinin yurtdışında tuttukları bir içerik bulunmadığı için bu içeriği geri getirmeleri mümkün değil.

* Yerleşik işletmeci Türk Telekom, özellikle Hollanda, Almanya, İngiltere gibi ülkelerdeki veri merkezleri ile yapmış olduğu bedelsiz peering (arabağlantı) anlaşmaları bulunmasına karşın, yerli firmalarla bu anlaşmaları yapmıyor.

* Ulaştırma Bakanı’nın “İçerik sağlayıcıların içeriklerinin yüzde 60’ını Türkiye’ye taşımalarını sağladık” açıklaması konusunda da, üyelerinin veri merkezinde böyle bir artışın gerçekleşmediğini belirtiriz. TELKODER üyelerinin yerleşik işletmeci Türk Telekom’dan aldıkları trafikte de böyle bir artış veya yurtdışından aldıkları Türkçe içerikte böyle bir düşüş gözlemlenmedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde