İnşaatta yeni iddia: Müteahhitler kendi çalışanlarına satış yapıyor

İnşaatta yeni iddia: Müteahhitler kendi çalışanlarına satış yapıyor

İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan sektörde Katar endişesi yaşandığını, bunun yanında faaliyet endeksinde yüzde 4.7 artış olduğunu açıkladı.

İnşaatta yeni iddia: Müteahhitler kendi çalışanlarına satış yapıyor
16px
24px
17.06.2017 02:38
ABONE OLgoogle

Kentsel dönüşüm çalışmalarının arttığını söyleyen Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, çok sayıda inşaat vinci, beton mikseri ve şantiyenin dikkat çektiğini belirterek, "Bol miktarda yeni bina yapımına şahidiz ama çok ilginç, satılık emlak ilanı da aynı derecede yoğun. Bu kadar kiralık ve satılık tabelasına ilk defa rastlıyorum" diye konuştu.

İMSAD, Gündem Buluşmaları toplantısını gerçekleştirdi. İMSAD Başkan Vekili Oktay Alptekin'in moderatörlüğünde gerçekleşen 'Gündem Buluşmaları' toplantısında konuşan İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, gayrimenkul sektörüne ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rusya krizinin ardından Katar konusunda problemlerin çıktığını aktaran Erdoğan, "Rusya'yla krizi çözdük, bu sefer de Katar krizi geldi. Katar bizim için önemli, bir sürü işimiz var gerek inşaat sektöründe gerekse diğer sektörlerde. Ama Katar ile arası bozulanlarla da bizim çok ciddi işimiz var. Dolayısıyla bu da bizim yurtdışı müteahhitlik sektörümüzü ve buradaki işlerimizi etkileyecek; endişemiz yüksek" diye konuştu.

Türkiye İMSAD olarak 2013'ten bu yana her ay sektörle ilgili endeks hazırladıklarını söyleyen Erdoğan, Faaliyet Endeksi'nin mayıs ayında 4,7 puan arttığını belirtti.

Yapı ruhsatlarında görülen düşüşün ise sektör adına sıkıntılı bir durum oluşturabileceğini anlatan Erdoğan, şöyle konuştu: "Yapı ruhsatı bizim için önemli bir endeks, orada bir gerileme var. Konut satışlarında artış var. Ama konut satışı artışı biraz da yirmi yıla kadar düşük faizli kredilendirme desteği gibi ciddi bir teşvikin de etkisiyle olmuştu. O konut satışlarını artırdı bu dönem. Ancak kredi faizleri yine de insanların gelir düzeyine göre yüksek.”

“İşsizlikte OECD sıralamasında 3'üncüyüz”

Türkiye'nin işsizlik rakamlarında OECD ülkeleri içinde 3'üncü sıraya çıktığını ifade eden Erdoğan, "Bir numarada Yunanistan var yüzde 23 ile, yüzde 15 ile İspanya var. Biz yüzde 11-12 bandındayız. Bizden sonra İtalya ve Portekiz var. Akdeniz kuşağındaki bütün ülkelerde bir işsizlik krizi hala devam ediyor. Bizim kayıtlı kayıtsız 6,5 milyon civarında işsizimiz var" değerlendirmesini yaptı.

İMSAD Ekonomi Danışmanı Kerem Alkin, özel sektörün yatırımlarının etkisiyle Türkiye ekonomisinin dünya ekonomisinin zaman zaman üstünde seyrettiğini kaydetti. FED'in faiz artırımı ile ilgili açıklamada bulunan Alkin şöyle konuştu: "FED faiz artırmaya devam ederse dünya ekonomisi açısından sıkıntı yaratacağını göz ardı etmemeliyiz. Önümüzdeki dönem dolar cinsinden borçlanmanın artacağına şahit olabiliriz."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde