İnşaatta cirolar arttı, projeler azaldı

İnşaatta cirolar arttı, projeler azaldı

Araştırmaya Türkiye'den katılan şirketlerin 2010 yılı cirolarında önemli bir düşüş olmadığı, şirketlerin yüzde 50'sinden fazlasının bir önceki yıla göre cirolarını artırdığı bildirildi.

İnşaatta cirolar arttı, projeler azaldı
16px
24px
13.01.2011 13:29
ABONE OLgoogle

KPMG'nin Küresel İnşaat Araştırması'na göre, araştırmaya Türkiye'den katılan şirketlerin 2010 yılı cirolarında önemli bir düşüş olmadığı, şirketlerin yüzde 50'sinden fazlasının bir önceki yıla göre cirolarını artırdığı bildirildi. 

     KPMG'nin yüzde 46'sı Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'da, yüzde 30'u Asya Pasfik'te ve yüzde 24'ü Amerika'da konumlanan 25 ülkedeki büyük çaplı 140 mühendislik ve inşaat şirketinin kıdemli liderleri ile sektöre dair profesyonel bakış açılarını bir araya getirmek adına gerçekleştirdiği 2010 Küresel İnşaat Sektörü ''Belirsizliğe Uyum Sağlamak'' araştırmasına göre, küresel inşaat sektörünün önde gelen oyuncuları, başarı için yeni stratejileri benimserken dikkatli ama iyimser bir tablo çizdi. 

     Mühendislik ve inşaat şirketleri, yeni hizmetlere ve coğrafyalara doğru genişleme planları yaparken siparişlerinde de artış öngördü. Buna rağmen ekonomik iyileşmedeki yavaşlık, mühendislik ve inşaat şirketlerini daha yalın iş modellerine ve farklı stratejik arayışlara yönlendiriyor. 

     Uzun süren ekonomik darboğaz ve getirdiği kısıtlamaların, inşaat şirketlerini değişimin üstesinden gelebilecek ve riski yönetebilecek daha güçlü ve esnek iş modellerine yönlendirdiğini ortaya koyan araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 77'si riskleri yönetebilecek gelişmiş sistemlere sahip olduklarını belirtti. 

     Araştırmanın bulgularına göre, iş modellerinin yeniden şekillendirilmesinin bir başka sonucu da pek çok küresel oyuncunun yeni entegre hizmetlerle yurt dışına açılarak pazardaki şanslarını artırmaları oldu. Katılımcıların yarıya yakını enerji gibi yeni hizmetlere doğru hareketten ya da Orta Doğu, Asya, Avustralya, Afrika ve Hindistan gibi yeni coğrafyalara doğru genişlemeden ötürü 2011'de siparişlerin artacağı öngörüsünü ifade etti. Özellikle Asya Pasifik bölgesindeki katılımcıların yüzde 21'i, 2011'deki siparişlerde artış olacağı yönünde görüş bildirdi. 

     Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 31'i 2011'de daha çok direkt işçi alımı yapmaları ihtimalinin yüksek olduğunu dile getirdi. Şirketlerin çoğu, geçen yıl fiyatları geri çekmek zorunda kaldıklarından dolayı kar marjlarının düştüğünü belirtirken, araştırma sonuçlarında maliyet düşürme önlemleri sayesinde küresel krizin etkisinin nispeten azaldığı da gözlemlendi. Uzun vadeli düşünüldüğünde, şirketlerin yüzde 30'undan fazlasının da belirttiği gibi yeni projelere götürülen daha düşük marjlı tekliflerin etkisi, siparişlerin artacağı öngörüsü ile dengelendi. 

     Asya Pasifik katılımcılarının yüzde 35'inden fazlası, teşvik çabalarının önemli ölçüde etkiye sahip olduğunu belirtirken, dünya genelinde gerçekleşen kamu teşvik girişimlerinin farklı derecelerde başarı gösterdiği gözlemlendi. Buna karşın, Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Amerika katılımcılarının çoğunluğu, teşviklerin pazardaki fırsatları geliştirmediğinin altını çizdi. 

     Araştırmaya göre, yeni ortamda risk yönetiminin daha da öncelikli bir hal almasının sonucunda, çoğu katılımcı çalışanların eğitimi için yeni programlar, teklif analizi ve planlaması süreçleri ve daha formel risk süreçlerinin oluşturulması ile bu konuda daha fazla çaba göstermeye devam edeceklerini belirtti.
     Araştırmaya katılan şirketlerin neredeyse yarısı, hesap verebilirlik konusunda mevcut politika ve prosedürlerin daha verimli olması gerektiğine inandıklarını ifade etti. 

     Ufukta görünen ekonomik gelişmeye dair işaretlerle inşaat şirketlerinin, bulundukları coğrafyalarını genişletmenin ve yeni tekliflerine kaynak bulma yolları aradığını ortaya koyan araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 47'si, kredilerin kısıtlı olması sebebiyle finansman bulmanın hala çok zor olduğunu kaydetti. Birçok katılımcı, çoğunlukla ABD dışındakiler, eğer kamu desteği varsa, kamu-özel sektör ortaklıklarının (PPP'lerin) sektör için iyi bir şans olduğunu düşündüğünü bildirdi. 
     
    TÜRKİYE
     
     KPMG 2010 Küresel İnşaat Araştırması'na Türkiye'den katılan şirketlere bakıldığında 2010 yılı cirolarında önemli bir düşüş olmadığı, hatta şirketlerin yüzde 50'sinden fazlasının bir önceki yıla göre cirolarını artırdığı görüldü. Ancak söz konusu dönemde yine şirketlerden yüzde 50'sinden fazlasının, tamamladıkları projelerin yerini yeni siparişlerle dolduramadığı gözlemlendi.
     Yeni siparişlerdeki kar marjlarının büyük ölçüde sabit kaldığı belirtilirken, Türkiye'den katılan şirketlerin yüzde 77'si, önümüzdeki yıl siparişlerin artacağını beklediklerini açıkladı. Türk şirketleri öncelikli hedef pazarı Orta Doğu, Afrika ve Asya olarak sıraladı. 
     
     EN UMUTLU, ASYA PASİFİK ÜLKELERİ
     
     Araştırma sonuçlarına göre, Asya Pasifik katılımcılarının yüzde 21'i şirketlerinin siparişlerinin önemli ölçüde artacağına inanıyor. Bu oranla Asya Pasifik katılımcıları, siparişlerin artacağına en çok inanan bölge oldu. 

     Şirketlerin üçte biri, teşvik paketinin önemli bir etkiye sahip olduğunu belirtirken, araştırma her 7 inşaat şirketinden sadece birinin, geçmiş yılda işten çıkarma gerçekleştirdiğini ortaya koydu. 

     Kuzey Amerika katılımcılarının sadece yüzde 13'ü siparişlerinde düşüş beklerken, neredeyse yüzde 50'si şirketlerinin siparişlerinin gelecek yılda önemli ölçüde artacağına inandığını belirtti. Katılımcıların yüzde 14'ü endirekt iş gücünde artış beklerken, yüzde 24'ü direkt iş güçlerinin gelecek yılda artacağını beklediğini ifade etti. Katılımcıların yüzde 83'ü fiyatlarını düşürdüğünü, sadece yüzde 3'ü artırdığını ifade ederken, katılımcıların yüzde 69'u gelecek 12 ila 24 ayda kamu teşvik paketlerinden ötürü bir etki yaşamayı beklemediğini kaydetti. Katılımcıların yüzde 24'ü ise risk yönetimi uygulamalarının önemli derecede etkin olduğunu belirtti. 

     Avrupa, Orta Doğu, Afrika katılımcıların yüzde 9'u gelecek yılda siparişlerinin önemli ölçüde artacağına inanıyor. Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 29'u son 12 ayda fiyatlarını başa baş noktası ya da altına indirdi. Katılımcıların yüzde 71'i son 12 ayda kamu teşvikinin teklif fırsatlarında herhangi bir etki yaratmadığını belirtirken, katılımcıların yüzde 24'ü 2010'da yatırımlarını azaltmayı planladığını belirtti. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde