İnşaatçılar seçim sonrası vites artıracak

İnşaatçılar seçim sonrası vites artıracak

Sadece inşaatçılar değil, çimentodan boyaya, hazır betondan armatüre birçok alt sektör seçim sonrası için hızlı büyüme planları yapıyor...

İnşaatçılar seçim sonrası vites artıracak
16px
24px
20.05.2011 09:07
ABONE OLgoogle

Rahime Baş Uçar'ın haberi

İç piyasanın ateşi inşaat sektörü dizginlenerek söndürülmeye çalışılıyor. Ancak sadece inşaatçılar değil, çimentodan boyaya, hazır betondan armatüre birçok alt sektör de seçim sonrası için hızlı büyüme planları yapıyor...

MERKEZ Bankası, bu yılın ocak ve mart aylarında bankaların munzam karşılıklarını artırarak, iç piyasada özellikle konut ve otomotiv satışlarının ateşini düşürme istediğini ortaya koydu. BDDK (Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu) da konut kredisi tutarlarını evin bedelinin yüzde 75’iyle sınırlayarak, tüketicinin elini taşın altına daha çok koymasını sağlamaya çalıştı.

Bu iki uygulamanın konut talebini yavaşlatması bekleniyor. Henüz konut kredilerinde ciddi bir yavaşlama yok. Ancak bankacılık ve inşaat sektörü ile tüketici mesajı almış durumda: “Frene bas, hızını azalt!”
Bu mesaj alındı ama gerçekten işler böyle mi yürüyor? İnşaat sektörünü sürükleyen müteahhitlerle konuşulduğunda olumsuz bir beklenti yok. Bilakis hem yeni projelere başlıyor hem de gelecekten umutlular.

Oysa gerek altyapı gerekse üst yapı projeleriyle inşaat, ekonominin lokomotif sektörlerinden biri. Boyadan çimentoya, hazır betondan vitrifiyeye onlarca sektörü sürüklüyor.

Para dergisi olarak bu hafta inşaatın alt sektörlerinin nabzını tuttuk. Gördük ki birçok sektör tam gaz yol alıyor. Özellikle seçim sonrasına yönelik beklentiler daha olumlu. Orta ölçekli müteahhitler seçime kadarki dönemi “bekle-gör” havasında geçiriyor. Ancak sektör geneli seçim sonrası vites artırmaya hazırlanıyor.

ÇİMENTOCULAR HALİNDEN MEMNUN

Türkiye, yıllık 52 milyon tonluk yıllık kapasiteyle Avrupa’nın en büyük çimento üreticisi konumunda. İnşaattaki rüzgar çimentoya da yansıyor. Geçen yıl inşaat sektöründeki bereketlilikten nasibini alan sektörün iç satışları, 2009’a göre yüzde 19.34 artışla 47 milyon 470 bin ton olmuştu. Bu yılın şubat ayında da hız kesilmedi ve iç satışlar geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30.49 artı.

TÇMB (Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği) henüz mart-nisan rakamlarını açıklamadı. Ancak piyasadaki genel beklenti, mart-nisan aylarında da satış artışının sürdüğü yönünde. TÇMB Genel Koordinatörü Oğuz Tezmen, inşaatın hızını kesmek için alınan dolaylı tedbirlerin çimento sektörüne biraz gecikmeli yansıyacağını düşünüyor. Özellikle mayıs ve haziran aylarında bir miktar düşüş bekleyen Tezmen, “Konut satışlarının hız kesmesi sektörümüze süratle etki yapmaz. Yeni inşaatların azalması bize birkaç aç gecikmeli yansıyabilir. Ancak gündemdeki yeni altyapı ve üst yapı projeleri nedeniyle seçim sonrasında sektörün satışlarını artırarak yoluna devam edeceğini bekliyorum” diyor.

Canan Rezidans’ın yatırımcısı Necati Akyazıcı, inşaat sektöründeki ikinci projesine seçim sonrası başlamayı planlıyor. Canan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Necati Akyazıcı, gayrimenkulün önümüzdeki 30 yılın sektörü olacağına inanıyor. Türkiye’deki eski konut stokunun da yenileneceğini göz önüne alan Akyazıcı, yine de sektörün sürdürülebilirliği açısından Merkez Bankası’nın aldığı tedbirleri olumlu buluyor: “Satışlardaki frenlenme çok az oldu. Çünkü tüketici açısından konut kredilerinde önemli bir maliyet artışı olmadı. Konut kredisi faizleri yüzde 1’in altında olması sektörü dinamik tutuyor.”

FABRİKA İNŞAATLARI BEKLEMEDE

İnşaat sektöründeki projelerde, artık ısıtma-soğutma (radyatör, kombi, klima) sistemleri daha yoğun kullanılıyor. İç pazarın yıllık büyüklüğü 3 milyar TL’yi buldu. Özellikle müteahhitler, yaptıkları projelere ısıtma sistemlerini kendileri kurduruyor. Sanko Holding şirketlerinden Airfel'in CEO’su Hasan Önder, sektöründe geçen yıl sağlanan yüksek büyümenin bu yıl da devan edeceğine inanıyor.
Konut kredilerini azaltmak için alınan tedbirlerin henüz sektöre olumsuz bir yansıması olmadığını düşünen Önder, soğutma sistemlerindeki olası bir sıkıntının ancak 1-2 yıl içinde kendini gösterebileceğini tahmin ediyor.

Erdem Sanayi, hem konut yapan müteahhitlere hem de çelik konstrüksiyon fabrika kurmak isteyenlere demir-çelik ürünleri veriyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Erdemir, konut tarafında satışların durmadığını, müteahhitlerin durumlarından memnun olduğunu belirtiyor. Müteahhitleri yeni konut projelerine başlamak için de istekli gören Erdemir, çelik konstrüksiyonla fabrika yapacak şirketlerinse biraz çekingen davrandığına dikkat çekiyor:

“Fabrika yatırımları seçim sonrasına ertelenmiş durumda. Daha çok temmuz-ağustos aylarında yatırım yapacaklarını bizimle paylaşıyorlar.”

YÜKSEK SEZONA GİRİLİYOR

Adell Armatür Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ali Topçu da yılın ilk dört ayının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artışla geçtiğini söylüyor. Adell Armatür, İstanbul İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde 250 kişinin çalıştığı fabrikasında armatür üretiyor. Topçu, armatür üreticileri açısından asıl sezonun mayıs ayından itibaren başladığını hatırlatıyor. Ardından da kabası bitmiş inşaatların ince işlerinin mayıs-ekim döneminde tamamlandığını, asıl satışları da bu dönem yaptıklarını sözlerine ekliyor.

Recep Ali Topçu, önümüzdeki 6 ayda işlerin daha da canlanacağına inanıyor. Bu yıl Adell Armatür olarak satışları yüzde 30 artırma hedefi koyduklarını belirten Topçu, “Açıkçası inşaat piyasasını soğutmak için alınan tedbirlerin bize olumsuz bir etkisi olmadı. Seçim sonrasına yönelik beklentilerimiz de olumlu. Tek parti iktidarı olması ve istikrarın devam etmesi durumunda talebin daha da artacağını düşünüyoruz” diyor.

“SAHİLDE İNŞAAT YASAĞI ETKİLER”

Anadolu’daki TOKİ ve bireysel konut projeleri de bu aralar hızlı gidiyor. Genel tedbirlerden bu projelerin de çok fazla etkilenmesi beklemiyor. Hatta Anadolu’daki konut projeleri seçim öncesi bir miktar artmış bile. Eskişehir merkezli Başak Kiremit’in Ege Sorumlusu Kazım Yağcı, Edremit’ten başlayıp Hatay’a uzanan sahil şeridinde inşaat yasağının 15 Mayıs’ta başlayacağını hatırlatıyor. Bu yüzden haziran ayından umutlu olmayan Yağcı, hatta eylüle kadarki dönemde satışların durgun geçmesini bekliyor. Yağcı, mayıs ayı dahil yılın ilk 5 ayının ise kendileri açısından hareketli geçtiğini söylüyor.
Başak Kiremit, geçen yıl 38 milyon adet kiremit satmış. Şirketin bu yılki hedefi 42 milyon adede ulaşmak. Kazım Yağcı, yılın ilk dört ayında satışları yüzde 18 civarında artırdıklarını vurguluyor.

“ALTYAPI PROJELERİ HIZLANIR

İnşaat sektöründe özellikle altyapı projeleri için umutlar seçim sonrasına ertelenmiş durumda. Eski İNTES (Türkiye İnşaat Sanayicileri işveren Sendikası) başkanı ve Çallıoğlu Şirketler Grubu Onursal Başkanı İbrahim Şencan, seçimden sonra altyapı projelerinin hızlanmasını bekliyor. Şencan’ın başında olduğu grup, daha çok Antalya, Burdur, Isparta, Afyon, Aydın ve Hatay’da sulama tesisleri, barajlar, köprüler gibi altyapı projeleri ile konutlar yapıyor. Şencan, Türkiye’de geçmiş yıllarda olduğu gibi seçim ekonomisi uygulanmadığını vurguluyor: “Eskiden böylesi seçimlerde kamu ve yerel yatırımlar artardı. Şimdi daha sağlıklı politikalar yürütülüyor ve bir ‘yalancı bahar’ havası yaşanmıyor. Ancak ben seçimlerden sonra projelerin daha hızlı başlayacağına inanıyorum.”

Bu arada Çallıoğlu, Antalya Kundu bölgesindeki 40 dönümlük araziye kuracağı konut projesini seçimlerden sonra başlatmayı planlıyor.

METALCİLER TEMMUZDAN UMUTLU

Türkiye’nin önde gelen metal üreticilerinden Sarbak Metal, inşaat sektörüne yönelik pirinç (sarı) üretiyor. Bu ara mamul, inşaatlarda kapı kolu gibi malzemelerde kullanılıyor. Sarbak Metal Yönetim Kurulu Başkanı Andon Arakelyan, nisan ayında gerek iç gerek dış piyasada işlerin yüzde 20’ye varan oranlarda yavaşladığını anlatıyor. Bunun nedenini tam olarak anlayamadıklarını belirten Arakelyan, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Oysa ilk üç ay sektörümüz açısından iyi geçmişti. Bizim alanımızda 40’a yakın üretici firma var. Dekorasyondan elektroniğe kadar birçok sektöre ara mamul veriyoruz. Bakırcılar Derneği’nin verileri de yüzde 20’lik yavaşlamayı ortaya koyuyor. Sanırım sektörde temmuz ayından sonra tekrar hareket başlar. Zaten yılın ilk üç ayı iyi geçmişti. Yılın genelinden de ümitliyiz.”

“TÜKETİCİ TEDİRGİN”

Anadolu Barter, barter sistemini kullanarak Türkiye’de yarım kalmış inşaatları tamamlıyor. Şirketin işlerinin yüzde 60’ını inşaat sektörü oluşturuyor. Halen Konya’da bin, İstanbul’da da 750 konutluk projeleri tamamlamaya çalışıyor.

Anadolu Barter Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Dağtekin, İstanbul’da 2 bin 400 konutluk bir projenin tamamlama işini almak için de görüşmelerin sürdüğünü söylüyor.

Dağtekin, özellikle global kriz döneminde inşaat sektörünün olumsuz etkilendiğini, şirketlerin ve tüketicilerin daha temkinli davranmaya başladığını vurguluyor. Aziz Dağtekin’e göre, sanılanın aksine Türkiye’de konut fazlılığı var. Ayrıca tüketici de devlete ve bankalara güvenmiyor. Bankaların yağmurlu havada şemsiyeyi çekeceklerine inanıyor. Dağtekin, “Ben konut alma iştahının azaldığını düşünüyorum. Ancak bu durum müteahhitleri yeni proje yapmaktan alıkoymuyor” diyor.

Yeni projeler, hazır betoncuları sevindirdi

Hazır betoncular da 2011’den umutlu. Konut satışlarını frenlemeye yönelik alınan tedbirlerin sektörü olumsuz etkilemesi beklenmiyor. Geçen yıl 80 milyon metreküp hazır beton kullanımıyla Avrupa birincisi olan Türkiye’nin, bu yıl da tüketimde yüzde 10 artış yakalaması bekleniyor.

Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Nuh Beton Genel Müdürü Ayhan Güleryüz, kendi şirketlerindeki bütçe hedeflerini yılın ilk dört ayında yüzde 10 civarında geçtiklerini söylüyor. Ancak Güleryüz, son 15 gündür piyasalarda bir belirsizlik havası olduğuna dikkat çekiyor. Bunu seçim psikolojisine bağlayan Güleryüz, yılın ikinci yarısıyla ilgili ise çok umutlu konuşuyor:

“Yaptığımız araştırmaya göre, Marmara Bölgesi’nde 15 milyon metreküp hazır beton kullanılabilecek iş potansiyeli var. Bu işin üçte biri bir iki ay içinde başlayacak. Kalan bölümünün de dört ay içinde realize edilmesini bekliyoruz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı iki şehir ve Kanal İstanbul projesi hariç tabii. Bu yıl için hiçbir sıkıntı görmüyoruz. Konut satışlarında azalma olsa bile bizi etkilemez. Başbakan’ın açıkladığı projeler heyecan yaratıyor. Silivri gibi bölgelerde beklenmedik iş potansiyeli doğdu. Şimdiden o bölgedeki inşaatlar hızlanmaya başladı.”

 Mart, boyacılara kapıdan baktırdı...

Boya ve vernik tüketiminin yüzde 55’ini inşaat sektörü karşılıyor. Geçen yıl ülkemizde 750 bin ton inşaat boyası ve verniği tüketildi. Üretiminin yüzde 80’ini inşaata yönelik yapan Merbolin Boya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Baytaş, sektör adına seçim sonrasından umutlu. Geçen dönemde de sadece mart ayının beklentilerin altında gerçekleştiğini belirten Baytaş, “Satışlarımız martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40 düştü. Bu düşüş, konut kredileriyle ilgili alınan tedbirlerin ilk şokuydu. Nisanda satışlar daha iyi gitti. Ancak piyasalar ‘bekle-gör’ taktiği izliyor. Birçok müteahhit yeni projesini başlatmak için seçim sonrasını bekliyor” diyor.

Kenan Baytaş, bankalar munzam karşılık artışlarını henüz konut kredilerine tam olarak yansıtmadığı için satışların olumsuz etkilenmediğini düşünüyor.

İnşaat için en çok mal ve hizmet veren sektörler

* Demir-çelik, alüminyum
* Çimento, beton
* Hafriyat işleri
* Seramik, vitrifiye
* Boya
* Armatür
* Tuğla
* PVC doğrama
* Yer döşemeleri
* Amerikan kapılar
* Mutfak mobilyaları
* Cam
* Yalıtım, mantolama
* Mermer işçiliği
* Peyzaj işleri

Konut kredilerinin ateşi düşmüyor

Dönem Kredi tutarı (Milyon TL)
Eylül 2010 52.819
Ekim 2010 54.674
Kasım 2010 56.113
Aralık 2010 58.831
Ocak 2011 60.054
Şubat 2011 61.522
Mart 2011 63.616

Kaynak: BDDK

 
Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde