İnşaata 'start' kriteri: Ruhsatsız inşaatın satışı...

İnşaata 'start' kriteri: Ruhsatsız inşaatın satışı...

Yeni Tüketici Kanunu'na göre firmalar artık ruhsatsız inşaatın satışını yapamayacak. Sektör temsilcileri yeni tasarıdan memnun.

İnşaata 'start' kriteri: Ruhsatsız inşaatın satışı...
16px
24px
14.08.2012 13:31
ABONE OLgoogle

Büyüme 2013 yılına kaldı: Şu anda yaz ve ramazan nedeniyle durgun seyreden konut sektörü, bu yılı yatay seyirde bitirmeyi planlıyor. Bu durgun dönemi teslimat zamanı olarak değerlendiren sektör, bu yıl tahmin edildiği gibi büyüme beklemiyor. Hedeflerini 2013 e saklayan inşaat sektörü, kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet yasasının etkisiyle yüzde 20 büyüme planlıyor.

 İnşaat sektöründe denetimler sıkılaşıyor. Yapı denetiminin ardından şimdi de ‘inşaata başlamadan’ yani ruhsat alınmadan yapılan konut satışlarının önüne geçiliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni tüketici kanun taslağını tamamladı.

Böylece kanun yürürlüğe girdiğinde, maket üzerinden konut alan binlerce kişinin ‘potansiyel mağduriyeti’ temelden engellenmiş olacak. Tasarıyı haksız rekabetin önlenmesi açısından olumlu karşılayan inşaat sektörü, itibarlarının yükselmesi için tasarıya yeni eklentiler de istiyor.

Tasarıyı çok doğru karşıladıklarını belirten İstanbulİnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, ancak tasarıda yanlış anlaşılabilecek bir noktaya dikkat çekti. ‘İnşaata başlama’ şartının ruhsat almak anlamında geldiğinin altını çizen Durbakayım, “Satış tabii ki yine maket üzerinden yapılacak. Ama firma ruhsatını almış, kat irtifakını kurmuş olacak. Yani daire tapularını bölecek” dedi.
 
Firmalara karne verilsin

Sektör olarak bunu yıllardır söylediklerini ifade eden Durbakayım, bir malın satılabilmesi için projenin mutlaka onaylanmış olması gerektiğini vurguladı. Bunun sektörde haksız rekabetin önüne geçeceğini belirten Durbakayım, “Biz de dernek olarak bakanlığa bununla ilgili bir çalışma sunacağız. Hatta sektörün itibarını arttıracak yeni çalışmalar da istiyoruz. Mesela her firmanın bir karnesi olmalı. Bu karnede bugüne kadar yaptığı projeler, teslimat zamanları, müşteri memnuniyetleri belirtilmeli. Güvenilirlik açısından bu mutlaka gerekiyor” diye konuştu.
 
Ruhsatsız yapanlar vardı

Avrupa Konutları markasıyla bugüne kadar 6 bini aşkın konutun teslimatını yapan Süleyman Çetinsaya da, sektörde bugüne kadar ruhsatsız projenin satışını yapan ve müşteriyi mağdur eden çok sayıda firma olduğunu söyledi. Yeni tasarıyla bunların önüne geçileceğini ifade eden Çetinsaya, “Daha önce müteahhit arsayı alıyordu, kendi özel ilişkileriyle ruhsatı almadan inşaatın satışına başlıyordu. Sonrasında inşaatı yarım kalan ve mağduriyet yaratan çok örnek gördük” dedi.

Tasarının daha da genişletilmesi gerektiğini düşünen Çetinsaya’nın önerisi de şöyle: “Bu güzel bir adım oldu ama yetmez. Nasıl müşteriden garanti isteniyorsa firma da bitirme garantisi vermeli. Bunun için bir banka ile garantörlük anlaşması yapıp, müşteriye sunmalı. Böylece tüm riskler ortadan kalkar.”
Nuriye Doğu/Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde