İnşaat sektöründeki dolandırıcılığa mahkeme dur dedi! Tapu mağduriyetini bitiren karar

İnşaat sektöründeki dolandırıcılığa mahkeme dur dedi! Tapu mağduriyetini bitiren karar

Maket projelerden konut alan ancak tapusunu alamayan binlerce insanın dolandırılması davalarının seyrini değiştirecek karar İstanbul 3.Ticaret Mahkemesi’nden çıktı. Mahkeme noter onaysız sözleşmeyi geçerli saydı

İnşaat sektöründeki dolandırıcılığa mahkeme dur dedi! Tapu mağduriyetini bitiren karar
16px
24px
27.08.2015 08:58
ABONE OLgoogle
İstanbul Esenyurt’ta ödemesi yapılan ancak teslimi gerçekleşmeyen 4 bine yakın daireyle ilgili Fi Yapı ve ödemeyi yapan daire sahiplerinin açtığı davaların birinden emsal niteliğinde bir karar çıktı. İstanbul 3. Ticaret Mahkemesi, yasaya göre noter onaylı olmayan sözleşmelerin resmi evrak olarak kabul edilmemesine rağmen, mahkeme sözleşmeyi kabul ederek müşteriyi haklı buldu.

PARANIN TAMAMINI ÖDEDİ

Karara göre olaylar şöyle gelişti: Fi Yapı İnşaat A.Ş., İstanbul Esenyurt’ta, 2011 yılında teslim vaatli Fi Tower Projesi için düğmeye bastı. Zabit Volkan T. ismindeki vatandaş da, peşin fiyatı 99 bin olan daireyi erken ödeme yaparak aldı. Firmanın istediği ek ücretleri de tamamına kadar ödeyen Zabit Volkan T. dairenin teslim tarihi geldiğinde taşınmazın tam olarak bitirilmediğini, Fİ Yapı’ya haciz geldiği için tapuyu da alamayacağını öğrendi.

Bu sırada başka bir şokla daha karşılaşan Volkan T.,dairenin tapusunun da, Fi Yapı’dan alacaklı olan taşeron firma sahibi Fatih A’ya devredildiğini öğrendi. Anlaşmalar sonucunda daireyi alan ve dairenin broşürlerde tanıtıldığı gibi de yapılmadığını gören Volkan T., soluğu mahkemede alarak Fi Yapı hakkında tapu tescil davası açtı.

Dava kapsamında savunma veren Fi Yapı İnşaat, tapu kaydı üzerinde SGK’nın haczi olduğunu ve müşteriyle anlaşma sağlamaya çalıştıklarını belirterek davanın reddedilmesini istedi.

SÖZLEŞMEYİ KABUL ETTİ

Mahkeme ise kararında Noterlik Kanunu’nun 60. Maddesi uyarınca, sözleşmenin tapu sicil memuru tarafından düzenlenmesi veya noter onayı olması zorunluyken, bunu yapmayarak firma ile sadece sözleşme imzalayan müşteriyi haklı buldu. Mahkeme, sözleşme şartlarının yerine getirildiği için belgeyi geçerli saydı.

Kararda, “Her ne kadar taraflar arasında yapılan satış sözleşmesi geçersiz ise de, taraflar arasında sözleşmenin ifa edildiği bir gerçektir. Böylece sözleşme geçerli hale getirilmiştir” denerek, Fi Yapı’dan tapunun devrini istedi.

VATANDAŞLAR HAK TALEP EDEMİYOR

Konuyla ilgili Taraf’a konuşan adli kaynaklar da, son dönemde binlerce insanın bu yolla dolandırıldığını söyledi. Vatandaşların gerekli araştırmaları yapmadan müteahhit firmalarla onaysız sözleşme imzaladıklarını, konutun teslim tarihi geldiğinde ise alamadıkları daireler hakkında hak talep edemediklerini vurguladı. Fi Yapı İnşaat’ın sahibi Fikret İnan hakkında verilen iflas erteleme kararının da Yargıtay’da olduğu ifade edildi.
Aysun Yazıcı/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde