İnşaat işçiliğinden, otel patronluğuna

İnşaat işçiliğinden, otel patronluğuna

Rusya'da bir fabrikada elektrik teknisyeni olarak çalışırken şimdi kendi otelinin patronu oldu

İnşaat işçiliğinden, otel patronluğuna
16px
24px
19.10.2010 10:11
ABONE OLgoogle

 Rusya'da bir fabrikada elektrik teknisyeni olarak çalışırken elektrik tüketiminde yüzde 25 tasarruf sağlayan bir cihaz imal edip Adapazarı'nda kurduğu atölyede üreterek piyasaya sunan Artvinli mucit Mevlüt Batmaz, kazandığı parayla köyüne yaklaşık bir milyon liralık otel inşa ettirdi.

4 yıl önce memleketi Arvin'in Yusufeli ilçesinden çalışmak için Rusya'ya giden Mevlüt Batmaz (37), bu ülkenin Saint Petersburg kentindeki bir inşaat firmasında elektrik teknisyeni olarak işe başladı.
Yaklaşık 1 yıl çalıştığı bu firmada çalışırken elektrik tüketiminde yüzde 5 ile yüzde 25 arasında tasarruf sağlayan Tasarruf ve Faz Koruma Cihazı'nı (TAFAZKO) imal eden Batmaz, cihazı üretmek için 4 yıl önce Türkiye'ye dönüp 4 kardeşinin oturduğu Adapazarı'na yerleşti.

Cihazın patentini aldıktan sonra Adapazarı'ndaki bir binanın giriş katında küçük bir atölye kuran Batmaz, 2007 yılında Enerji Bakanlığı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun izniyle cihazı üretip satışa sundu.
Evlerde, iş yerlerinde kullanılabildiği ve elektrik tüketiminde büyük tasarruf sağladığı için müşterilerden aşırı talep gören cihazı pazarlayan Batmaz, 8 ayda yaklaşık 1 milyon lira kazandı.

Türkiye'de bu cihazın benzerlerinin üretilmeye başlamasıyla işleri bozulan ancak halen aynı işi de sürdüren Batmaz, 4 kardeşiyle Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı Bıçakçılar köyüne dönüp, köy sı nırlarında yer alan Kaçkar Dağları bünyesindeki Masis Dağı'nın eteğinde bir otel yapmaya karar verdi. Yılmaz daha sonra inşaatın yapımında çalışan köylülerin de desteğiyle yaklaşık 10 ayda, bir milyon liraya mal olan bir otel yaptırdı.

Oteli kardeşleriyle işleten Mevlüt Batmaz, halen otelinde çalışan 15 köylüsüne de iş imkanı sağlayarak ekmek kapısı oldu.

Mevlüt Batmaz, Rusya'da icat edip Adapazarı'nda üreterek sattığı cihazdan 8 ay gibi kısa bir sürede yaklaşık 1 milyon lira kazandığını anlatarak, şöyle konuştu:

"Kazandığım parayla çok sevdiğim köyüme 33 odalı ve 80 yatak kapasiteli otel inşa ettim. Biz 5 kardeşiz, kardeşlerimizi ve ailelerimizi alarak köyümüze yerleştik ve 2 bin rakımlı ve 250 haneli köyümdeki göçü önlemek iç in köyüme yatırım yaptım. Bütün köylünün yardımıyla oteli inşa ettim. Köylülerimiz yaşlısından gencine varana kadar hiçbir ücret almadan arkalarında taş, tuğla ve çimento taşıdılar, işçilik ile ustalık yaptılar. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum"

Otelde, köyünde oturan 15 kişiye iş verdiğini ifade eden Yılmaz, "Köyümüzden bir nebze olsun göçü önlediysem ne mutlu bana. Ama en azından 15 ailenin göçünü önlediğime inanıyorum" dedi.
Yılmaz, 3 dönüm araziye kurulan, bin 200 metre kare kapalı alan bulunan, içinde çocuklar için yüzme havuzu ve doğal havuzu, 300 kişilik restoran ve kafeteryası olan 3 katlı otelin bahçesine de balık tesisi ile hayvanat bahçesi yapmayı planladığını söyledi.

Otelin sorumlu müdürlüğünü yürüten ve Mevlüt Batmaz'ın küçük kardeşi olan Sakarya Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulu ile Eskişehir Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu İdris Batmaz da oteli ağabeyinin kazandığı parayla yaptırdıklarını anımsattı.

İdris Batmaz, amaçlarının yöreyi ve Doğu Karadeniz'in güzelliklerini dünyaya tanıtmak ve köydeki göçü önlemek olduğunu vurgulayarak "Adapazarı'nda çalışıyorduk. Ağabeyim Mevlüt Batmaz beni ve diğer 3 kardeşimi de köyümüze getirdi, turizmci olduğum için beni otelin müdürü yaptı. Şu anda otelimizin çalışmasında memnunuz. İyi ki köyümüze yatırım yapmışız" şeklinde konuştu.

Otelin inşaatına yardım eden köylülerden Saffet Balcı (70) da otelin yapımına çok sevindiğini belirterek, "Köyümüz göç veren bir köydür. Ancak bu otelin yapılmasıyla torunlarımız iş buldu. Otelde garsonluk, aşçılık yapı yorlar. Mevlüt Batmaz'ı köyüne yatırım yaparak gençlerimize istihdam sağladığı için tebrik ediyorum" dedi.  

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde