İnşaat devi 50 bin işçiyi işten çıkardı

İnşaat devi 50 bin işçiyi işten çıkardı

Suudi Arabistanlı inşaat şirketi Binladin Group, düşen petrol fiyatlarına çare olarak harcama kesintisine gitti ve 50 bin çalışanını işten çıkardı.

İnşaat devi 50 bin işçiyi işten çıkardı
16px
24px
02.05.2016 08:54
ABONE OLgoogle
Suudi Arabistanlı inşaat şirketi Binladin Group, düşen petrol fiyatlarına çare olarak harcama kesintisine gitti ve 50 bin çalışanını işten çıkardı.

Suudi basınında yer alan haberlere göre, Suudi Arabistan'ın en büyük şirketlerinden biri olan Binladin firması aynı zamanda Ortadoğu'nun en büyük inşaat firmalarından biri olarak da gösteriliyor.

Binladin şirketinin profesyonel sosyal ağ LinkedIn sayfasında yer alan bilgilerine göre 200 bine yakın çalışanı bulunuyor.

Suudi gazete El Vatan'a göre şirketin işten çıkaracağı kişilerin tamamının yabancı çalışanlar olduğu belirtildi. Gazeteye göre bu çalışan krallığı da terk etmek zorunda kalacak.

PARALARINI ALAMAYANLAR VAR

İşten çıkarılan işçilerin büyük bir kısmının ülkeyi terk etmeye karşı çıktığı ve bir çoğunun da aylardır maaş alamadığı da belirtildi. İddialara yönelik Binladin şirketinden herhangi bir açıklamanın alamadığı ifade edildi. Şirkette daha önce de işçilere yönelik sorunlar ortaya çıkmıştı.

Mart ayında işçiler ödenmeyen maaşlarını dile getirmek için şirketin Suudi Arabistan'daki ofislerinden birinin önünde eylem yapmıştı.

EN BÜYÜK PROJELERİ YAPTI

Binladin diğer yandan Suudi Arabistan'daki konut rüzgarı sırasında ülkenin önde gelen projelerine imza attı. En büyük havalimanları, yollar ve gökdelenleri yapan şirket olarak gösteriliyor.

Şirket’in 200 bin çalışanı var

Suudi Arabistan ekonomisinin iyi olduğu dönemlerde ülke genelinde birçok havalimanı, otoyol ve gökdelen projelerine imza atan dev şirketin 200 bin çalışanı bulunuyor.

Geçen yıl eylül ayında Binladin Group’a ait vincin toz fırtınası sırasında Mekke’deki Ulu Camii içine devrilmesi sonrası 107 hacı hayatını kaybetmiş ve mahkeme kararıyla dev şirketin yeni iş alması askıya alınmıştı. Binladin Group’tan işen çıkarmalarla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Öte yandan Riyad yönetiminin hazırladığı ‘İstihdam piyasası reformu’yla inşaat firmalarının yabancı çalışan işe alması hem zorlaştı hem de daha maliyetli bir hale geldi. Zira merkezi yönetim Suudi çalışanlara öncelik verilmesini amaçlıyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde