İnşaat balonu patladı patlayacak

İnşaat balonu patladı patlayacak

Umut Oran, “AKP’nin izlediği inşaat-emlak politikası ve ABD’den gelen Fed kararları sonrasında sektörün patlamak üzere olduğunu iddia etti

İnşaat balonu patladı patlayacak
16px
24px
26.08.2013 08:04
ABONE OLgoogle

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, “AKP’nin izlediği inşaat-emlak politikası ve ABD’den gelen Fed kararları sonrasında sektörün patlamak üzere olduğu ve banker krizinin AKP versiyonunun maket ev krizinden çıkacağı” uyarısında bulundu.

Oran, “Fed kararları sonrasında başlayan yeni dalgalanmada güçleşen finansman koşulları, projelerin yürütülmesini zorlaştıracak. Bu süreçte inşaat sektöründe patlak verecek çöküş, genel bir ekonomik krizin bile fitilini ateşleyebilir” dedi. Oran, şu değerlendirmeleri yaptı:

* Konut kredisi 2002’de 459 milyon TL iken Ağustos 2013’te bu rakam 95 milyar TL’ye çıktı. Artış yüzde 20 bin 583 olarak gerçekleşti.

* AKP döneminde 4 konuttan birisi stoka kalıyor. Konutta finansman-arz-talep zincirinin kopma noktasına gelmesiyle, inşaat sektörü hızla yıkıma doğru sürüklenebilir.

* İnşaattaki büyümede “mega projeler” denilen alt yapı yatırımların büyük payı bulunuyor. 21 mega projenin toplam mali büyüklüğü 138 milyar doları aşıyor.

* Sosyal konutla işe başlayıp, “lüks”e de el atan ve on binlerce konut üreten TOKİ, devlet gücüyle piyasada haksız rekabete de yol açtı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde