İngiltere kızamığı yayıyor

İngiltere kızamığı yayıyor

Japonya, İsviçre ve İngiltere gibi zengin ülkeler kızamığı başka ülkelere yaymakla suçlanıyor.

İngiltere kızamığı yayıyor
16px
24px
03.08.2007 15:25
ABONE OLgoogle

Dünyada kızamık hastalığından ölümler son yıllarda yüzde 60 oranında azalırken, hastalığa yol açan virüs Japonya, İsviçre ve İngiltere gibi zengin ülkeler için hala önemli bir sorun olmaya devam ediyor ve bu ülkeler kızamığı başka ülkelere yaymakla suçlanıyor.

ABD Hastalıkların Kontrolü ve Önlenmesi Merkezinin verilerine göre, İngiltere geçen yıl ülkeye 3 kızamık vakası ''ihraç etti'' ve bu rakam Kenya, Etiyopya ve Uganda'nın da aralarında bulunduğu çoğu ülkenin yol açtığı vaka sayısından fazla.

Uzmanlar ayrıca, İngiltere'nin kızamığı, bu hastalıkla mücadele donanımları daha az olan Afrika'daki yoksul ülkelere dahi yayıyor olabileceğini kaydediyor. Duke Üniversitesinde bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Samuel Katz, İngiltere'de hala kızamık hastalığının görülmesini ''trajik'' olarak niteledi. İngiltere'de, güvenilir bütün tıbbi kanıtların aksine kızamık aşısıyla otizm arasında bağlantı bulunduğu dedikodularının yayılması yüzünden 1998'den itibaren aşılanma oranları önemli ölçüde düşmüştü.

Dünyada hala kökü kazınmamış hastalıklar içinde en fazla bulaşıcılarından biri olan kızamık hastalığının, nüfusun yüzde 95'inin hastalığa karşı aşılanmaması durumunda kolaylıkla ülke sınırlarını aştığına dikkat çekiliyor.

Ulusal aşı merkezi yetkililerinden Dr. Melinda Wharton da ''herhangi bir yerde kızamık hastalığı geçişi olması durumunda bütün ülkelerin potansiyel risk altında bulunacağına'' işaret etti.

Öte yandan, Japonya'da bu yıl binden fazla kızamık vakasıyla patlak veren kızamık salgını, haziran ayında yüz civarında okulun kapanmasına yol açmıştı. İsviçre'de de temmuz ortasında ülke genelinde 483 kızamık vakası tespit edilmiş ve bu vakaların yüzde 30'unu, aralarında ailelerinin aşılanmasını istemediği 16 yaşından büyük gençler oluşturmuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde