İngiltere kara para aklamayla mücadele etmek için 'Altın Vize'yi askıya aldı

İngiltere kara para aklamayla mücadele etmek için 'Altın Vize'yi askıya aldı

İngiltere, üst düzey yatırımcılara oturum izni ve vatandaşlık hakkı tanıdığı 'Altın Vize' uygulamasını askıya almaya hazırlanıyor.

İngiltere kara para aklamayla mücadele etmek için 'Altın Vize'yi askıya aldı
16px
24px
06.12.2018 12:45
ABONE OLgoogle

Londra hükümeti 2019 yılı itibariyle yeni düzenlemeler sonrası tekrar yürürlüğe girecek olan uygulamanın suistimal edilmesi ve kara para aklama amacıyla kullanıldığı gerekçesiyle geçici olarak durduracağını açıkladı.

İngiltere Göçmenlik Bakanı Caroline Nokes, 7 Aralık 2018 tarihinden itibaren uygulamayı askıya alacaklarını açıkladı ve "Sadece İngiliz ekonomisine katkı sağlama niyetinde olanlara kapımız açık" dedi.

'Altın Vize' olarak bilinen Tabaka 1 (Tier 1) vizesi daha önceden İngiltere'ye iki milyon sterlin yatırım yapan iş insanlarına veriliyordu.

Vize sayesinde yatırımcılar 5 sene boyunca ülkede oturum hakkı ve Schengen bölgesinde serbest dolaşım hakkı elde ediyordu.

Londra hükümeti yeni düzenlemeyle birlikte yabancı zengin iş insanlarının banka hesaplarına kapsamlı bir mali hesap denetim şartı getiriyor. Ayrıca vizenin her iki senede bir yenilenmesi gerekiyor.

 

Bunun yanında, iş insanlarının yatırım fonu alma yetkisi kaldırılarak, aktif bir şekilde hesap hareketliliği olan ve ticaret yapan İngiliz firmalara yatırım şartı getiriliyor.

100 BİN KİŞİ 'ALTIN VİZE' ALDI

Avrupa Birliği ülkeleri 2008'de patlak veren ekonomik kriz sonrası son 10 yıl içerisinde 'Altın Vize' uygulaması ile 100 bin kişiye oturma izni sağladı. 6 bin kişi ise doğrudan Avrupa Birliği vatandaşı oldu.

Avrupa milletvekillerinden Ana Gomes bu uygulamadan yararlanan zengin iş insanlarının daha çok kaçakçı olduğunu ve bu durumun Avrupa Birliği'nin güvenliğini ve Schengen bölgesini tehdit ettiğini belirtmişti.

Gomes konuyla ilgili olarak "Schengen bölgesi resmen satışa sunuluyor" demişti.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü Ekim ayı raporuna göre, göre 'altın vize' uygulamasını en çok kullanan ülkelerin başında İspanya, Macaristan, Letonya, Portekiz ve İngiltere bulunuyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde