İngiltere'de ucuz şirket avı başladı

İngiltere'de ucuz şirket avı başladı

Ada'da yapılan referandumda, AB'den çıkma kararı alınması sonrası yabancı şirketler İngiltere'de şirket alımlarını hızlandırdı.

İngiltere'de ucuz şirket avı başladı
16px
24px
25.07.2016 15:42
ABONE OLgoogle
İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkma kararının ardından İngiliz sterlinindeki değer kaybının cazibesine kapılan yabancı yatırımcıların bu ülkede ucuz şirket alımına girişmeleri, satın alma ve birleşme faaliyetlerinin duracağı yolundaki kehanetleri boşa çıkarıyor.

Thomson Reuters verileri, 23 Haziran'dan bu yana yabancı yatırımcıların İngiliz şirketleriyle ilgili olarak tutarı 34.5 milyar doları bulan 60 ayrı anlaşma yaptıklarını ortaya koyuyor.

İngiltere'nin, "Brexit" olarak bilinen AB'den çıkış kararından önce, bu durum gerçekleşirse ekonominin karşılaşacağı riskler ve AB tek pazarına erişimin kaybolması nedeniyle şirketlerin birleşme ve satın alma (M&A) faaliyetlerinin duracağı uyarısı yapılyordu.

Brexit referandumu sonrası M&A faaliyetleri arasında en dikkati çekenlerden biri, Japon Softbank'ın çip tasarımcısı ARM Holdings şirketini 32 milyar dolar gibi bir fiyata alması gösteriliyor.

İngiltere'nin yeni Başbakanı Theresa May, bu işlemin ardından, M&A faaliyetlerin her zamankinden farksız olarak devam ettiğini söylemişti.

'Düşük kurdan kaynaklanıyor'

Ancak M&A alanında yetkin bankacılar bazı satın almaların  İngiliz ekonomisine güveni vurgulamaktan çok, İngiliz sterlininin şu andaki görece düşük kurundan kaynaklandığını söylüyorlar.

Bankacılar, özellikle  uzay ve havacılık, konut inşaatı ve perakendecilik sektörlerinde, nakit zengini yabancı alıcılar  karşısında direnemeyecek durumda olan İngiliz şirketlerine yardım sağladıklarını söylüyorlar.

JPMorgan küresel M&A başkan yardımcısı Hernan Cristerna, "Bu ortamda İngiliz müşterilerimizin şirketlerinin esas değerini iyi hesaplamalarına ve uluslararası rakiplerinin ucuza kapatma girişimleri gibi istenmeyen fırsatçılık durumlarına engel olmalarına yardım ediyoruz" dedi.

Brexit kararından sona  İngiliz şirketleri yabancı alıcılar için yüzde 10-15 arasında ucuzlamıştı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde