İngiltere'de firma satın alıyor

İngiltere'de firma satın alıyor

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, satın alma için İngiltere'den bir firmayla görüştüklerini bildirdi.

İngiltere'de firma satın alıyor
16px
24px
10.02.2011 11:57
ABONE OLgoogle

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, 2010 yılı cirolarının 1,2 milyar dolar, bunun bir milyar dolarının da inşaat grubuna ait olduğunu belirterek, bu yıl yüzde 30 civarında büyüme beklediklerini bildirdi. 

     Ilıcak, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, yenilenebilir enerjide 200 MW'ye ulaştıklarını, 850 MW için de başvuruları olduğunu hatırlatarak, bir sınırları, hedefleri bulunmadığını söyledi. 

     Erman Ilıcak, ''Biz orada organik olarak belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra belki halka açılmayı düşünebiliriz. Gayrimenkul ise bizim halka açılmaya çok hazırlıklı olduğumuz bir alan'' şeklinde konuştu.
     Zeytinburnu'ndaki Seaport projelerine ilişkin soru üzerine Ilıcak, üst mahkemeden çıkacak kararı beklediklerini ifade ederek, ''Zeytinburnu için zor bir süreçten geçtik, ama kimseye küsmedik. Orada bayağı ciddi bir hata yapıyorduk ama Allah'tan o hatadan dönmüşüz. Mimarlar ve Mühendisler Odası'na teşekkür ediyorum. Doğru bir tespitte bulunmuşlar. Projeyi doğru bir yere çektiler. Biz de şapkamızı önümüze koyduk'' diye konuştu. 

     Mahkemenin bitmesi halinde projelerinin hazır olduğunu, mayısta tanıtımını yapacaklarını bildiren Ilıcak, proje ile İstanbul'un bir turizm adası olacağını ve içinde 10 otel bulunan proje ile İstanbul'u ana liman haline dönüştürme şansları bulunduğunu anlattı. 

     Ilıcak, ''İstanbul ana liman haline dönüştüğünde 70 bin istihdam açılıyor. Projenin toplam yatırım bedeli 1,5 milyar avro. Yapım süresi 4 yıl. 700 bin metrekare kapalı inşaat alanı var. 300 bin metrekare deniz doldurulacak'' dedi. 

     2010 yılı cirolarının 1,2 milyar dolar olduğunu belirten Ilıcak, ''Bunun bir milyar doları inşaat grubunun. Ciroda bu yıl yüzde 30 civarında büyüme bekliyoruz. Holdingin aktif büyüklüğü ise 2,2 milyar dolardır'' şeklinde konuştu. 
     
    ''TİCARİ GAYRİMENKUL PORTFÖY BÜYÜKLÜĞÜMÜZ 1,4 MİLYAR DOLAR''

     
     Rönesans Gayrimenkul Yatırım A.Ş. (RGY) Genel Müdürü Cenk Arson da şu anda halka açılmanın düşündükleri yollardan biri olduğunu ifade ederek, bu yıl içerisinde böyle bir gelişme olabileceğini, bunu değerlendirdiklerini söyledi. 

     Arson, alışveriş merkezleri ve ofise odaklandıklarını, Rusya ve Türkiye olmak üzere 2 ana pazarları olduğunu, krizin büyük bir fırsat yarattığını, rakiplerinin krizden Türkiye ve Rusya'da etkilenmesine karşın RGY'nin proje almaya devam ettiğini kaydetti. 

     Portföylerinde 29 proje bulunduğunu dile getiren Arson, bunlardan 10'unun şu anda kira geliri yarattığını, 3 tanesinin de önümüzdeki 2 ay içerisinde açılacağını anlattı. 

     Başka proje satın almaları için görüşmelerinin devam ettiğini belirten Arson, ''Karşımızda bir fırsat penceresi var. Bu fırsat penceresi belki 3-4 yıl orada olacak. Bu 3-4 yıllık fırsat penceresini çok iyi kullanıp bölgesel lider oyuncu hedefine ulaşmamız için sermaye piyasası da düşünmemiz gereken bir alternatif'' dedi.
     Şu anda ticari gayrimenkul portföy büyüklüklerinin 1,4 milyar dolar olduğuna işaret eden Arson, ''Önümüze baktığımızda bunu 2-3-4'e katlama imkanı olabilir'' dedi. RGY'nin 2010 sonu itibarıyla yaklaşık 120 milyon TL gelir elde ettiğini, bunun 80-85 milyon TL'sinin kira geliri olduğunu bildirdi. 
  
''(SATIN ALMA İÇİN) İNGİLTERE'DEN BİR FİRMAYLA GÖRÜŞÜYORUZ''

     Erman Ilıcak, Rönesans'ın, bugün farklı coğrafyalarda faaliyet gösteren 12 binden fazla çalışanıyla, yurt dışı taahhütlük kontratlarının toplamı 3 milyar dolara ulaşan, uluslararası pazarlarda iş yapan en büyük 3. Türk müteahhitlik şirketi haline geldiğini söyledi. 

     2008 ve 2009'un inşaat ve gayrimenkul sektörü için çok zor yıllar olduğunu, bu durumun kendilerini de negatif anlamda etkilediğini ifade eden Ilıcak, yer aldıkları ülkelerin dışında Libya ve Türkmenistan gibi başka pazarlara gittiklerini anlattı. 

     Ilıcak, arkalarında perakendecilerin çok güçlü desteği bulunduğunu, Ortadoğu'da Türk perakendecilerin çok iyi bilindiğini ve buradaki markaların oraya götürülmesi konusunda talep aldıklarını dile getirdi.
     İnşaatta bugüne kadar pek olmayan bir şeyi yaptıklarını, Avusturya'nın en büyük 2. şirketi olan, yıllık 5 milyar dolar cirosu ve 15 bin çalışanı bulunan, halka açık Porr'un yüzde 10,22 hissesini 2 yıl önce satın aldıklarını, şirket yönetimine girdiklerini anımsatan Ilıcak, bu şirketteki hisselerinin miktarını artırmaya çalıştıklarını söyledi. 

     Porr'daki en büyük payın Unicredit'e ait olduğunu hatırlatan Ilıcak, Porr International adlı ortak bir şirket kurduklarını, şirketin yüzde 50'sinin kendilerine ait olduğunu anlattı. 

     Libya'da 200 milyon avroluk bir stadyum inşaatı aldıklarını ve 200 milyon avroluk da yüksek katlı bir bina inşaatını almak üzere olduklarını bildiren Ilıcak, geçen yıl Suriye'de yer almaya başladıklarını ifade etti. 
     
       İstanbul'da ofis binalarına çok ciddi talep olduğunu dile getiren Ilıcak, konuştukları her yatırımcının İstanbul'u takip ettiğini, önümüzdeki 5 yıl içinde İstanbul'da her şeyin değerinin birkaç kat artacağını düşündüğünü, inşaat ve gayrimenkulde Türkiye'de birinci ya da ikinci olma hedefleri bulunduğunu kaydetti. 

     Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ilıcak, Türk firmalarının satın almalar yaparak büyümeleri gerektiğini söyledi. Porr benzeri satın almalar yapıp yapmayacaklarına ilişkin bir soru üzerine Ilıcak, ''İngiltere'den çok eski bir firmayla görüşüyoruz. Avrupa'daki bir yabancı bankada çalışan arkadaşımız araştırma yapıyor'' dedi. 

     İngiltere'deki şirketin 1,5 milyar avro cirosu bulunduğunu, halka açık olduğunu belirten Ilıcak, ''300 milyon avro bedeli var. Bu şirkette kontrolü almayı planlıyoruz. Şirketi oradan alıp gelişmekte olan yeni pazarlarda çalışacağız'' şeklinde konuştu. 
     
    İZMİR BAYRAKLI ARSASINDAKİ İMAR SORUNU

     
     Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ilıcak, İzmir Bayraklı'daki arsalarıyla ilgili plan sorunu yaşadıklarını hatırlatarak, ''Birkaç kişinin İzmir'e verdiği zararı neredeyse bütün Yunan ordusu Kurtuluş Savaşı'nda vermedi. İzmir Türkiye'de en zor yatırım yapılacak yerlerden biri. Orada Tekfen'le beraberiz. 250 milyon dolarlık yatırım projemiz var'' dedi. 
     
     ''(TÜSİAD) IRAK'A GİDİLECEK''
     
     Erman Ilıcak, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) Irak programına ilişkin bir soru üzerine de, ''Irak'a gidilecek. Haber bekliyoruz. Program, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımıyla olacak. Her an gidilebilir. Çok ciddi bir katılım olacaktır. Sadece Erbil'e gidilecek. Barzani, ziyaret etmişti. Onun üstüne iadeyi ziyaret olacak'' diye konuştu. 

     Ciroda önceki yıla göre 2010'da yüzde 30 büyüdüklerini ifade eden Ilıcak, Rönesans Gayrimenkul Yatırım'ın (RGY) toplam kiralanabilir alanının 270 bin metrekareye ulaştığını, açılacak olan projelerde 400 bin metrekare olacağını bildirdi. 

     Verilen bilgiye göre, Adana ve İzmir Optimum AVM, Rusya'dA bir AVM ve Rusya St. Petersburg'da otel, ofis ve AVM'den oluşan bir karma proje, RGY'nin bu yıl tamamlayacağı projeler arasında yer alıyor. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde