İngilizler Elektro World'ü Bimeks'e kaç milyona sattı?

İngilizler Elektro World'ü Bimeks'e kaç milyona sattı?

Bimeks, İngiliz sermayeli teknoloji perakendecisi Electro World şirketinin hisselerinin tamamı için kaç milyon ödeyecek?

İngilizler Elektro World'ü Bimeks'e kaç milyona sattı?
16px
24px
06.09.2013 08:18
ABONE OLgoogle

Tekno-market pazarında köşe başlarını tutarak sıkı rekabet eden yerliler, yabancılara nefes aldırmıyor. Best Buy ve EP Center’ı Teknosa almıştı. İngiliz Electro World de Bimeks’in oldu

Türkiye pazarına ilk giren tekno-market zinciri Darty’nin bir süre önce Türkiye’den çıkmak için Teknosa ile masaya oturduğu haberinin ardından Bimeks’in, İngiliz Electro World’ü satın almak üzere DSG European Investments Ltd. ile anlaşma imzaladığı açıklandı. Darty de satılırsa Alman Media Markt, tekno-market pazarındaki tek yabancı zincir olarak kalacak.

Cep telefonunun etkisi

 Türkiye’de 1994 yılında ilk cep telefonunun satışa çıkmasıyla hızla büyümeye başlayan teknoloji ürünleri pazarı uluslararası elektronik zincirlerin gelişiyle patlama yaptı. Yabancı teknoloji marketler arasında Türkiye pazarına ilk giren zincir Darty oldu. Bir süre sonra ise ABD’li Best Buy, Alman MediaMarkt, Saturn, İngiliz Electro World, Darty ve Alman EP Center da pazardaki yerlerini aldı. Pazarın yerli oyuncuları ise Teknosa, Gold, Vatan, Bimeks, NT olarak sıralanıyordu.

Neden çıkıyorlar?

 Teknoloji market pazarında yaşanan rekabet nedeniyle uzun bir süredir konsolidasyon beklentisi vardı. Bu doğrultuda 2007’de sektörden ilk EP Center çıktı. Ardından pazarı bırakan diğer bir yabancı oyuncu ise Best Buy oldu. Türkiye pazarına 2009’da adım attığında CEO’sunun ‘Bir değil, bin yıllığına geliyoruz’ dediği Best Buy, sadece iki yıl sonra Türkiye’den çıkma kararı aldığını duyurmuştu.

 Sektör uzmanlarına göre yabancı oyuncuların pazardan çıkışının ana nedeni yerli zincirler... Çünkü sektör lideri Teknosa’nın yanı sıra Bimeks, Gold ve Vatan gibi yerli oyuncular, yabancılar daha pazara girmeden kârlı lokasyonlardaki köşe başlarını tutmuştu. Yabancı zincirler de bu nedenle maliyetlerinin geri dönüş süresini kısaltacak olan satış alanı büyüklüğünü bulmakta zorlandı. Böylece satış alanı ve mağaza sayısında Critical Mass (kritik kitle) denilen verimli çoğunluğa ulaşamadılar.

İki yıl içinde 6 milyon TL ödeyecek

 Yerli teknoloji mağazaları zinciri Bimeks, İngiliz sermayeli teknoloji perakendecisi Electro World şirketinin hisselerinin tamamını satın almak üzere Dixons Retail plc’nin sahip olduğu DSG European Investments Ltd. ile anlaşma imzaladı.

Bimeks tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na gönderilen açıklamada ‘DSG ile hisse devir anlaşması imzaladıkları‘ belirtildi. Şirketten yapılan açıklamaya göre Electro World’ün hisselerinin tamamı için iki yıl içinde 6 milyon TL ödenecek.

2008’de pazara girdi

 Electro World (EW), İngiltere’nin en büyük teknoloji perakendecisi olan ve birçok ülkede yatırımları bulunan Dixons Retail plc.nin iştiraki olarak 2008 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösteriyor. 22 şehirde 14 büyük mağaza (bigbox), 18 franchise olmak üzere toplam 32 mağazada faaliyet gösteren EW, Dixons ve Esas Holding ortaklığı ile kurulmuş, Esas Holding’in hisselerini ingiliz şirketine devretmesinden sonra Dixons, Electro World’ün tamamına sahip olmuştu. Toplam 41 bin 500 metrekare satış alanına sahip olan Electro World, sektördeki 3 yabancı oyuncudan biri olarak faaliyet gösteriyordu.

Büyümenin işareti

 Electro World’ü satın almak üzere anlaşma imzalayan, Bimeks o günden bu büyümenin işaretini vermişti.

 Bu yıl başında büyüme hedeflerini revize eden Bimeks, yeni mağaza açılışları yanında, şirket satın alma yoluyla da büyümeyi hedeflediğini açıklamıştı. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akgiray bir süre önce yaptığı açıklamada ‘sektörde konsolidasyonun kaçınılmaz olduğunu ve Bimeks olarak bu süreçte yeni şirketler satın almaya odaklandıklarını’ söylemişti.

Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde