İnekler robotlarla buluştu, süt verimi arttı

İnekler robotlarla buluştu, süt verimi arttı

Trobot teknolojisi ile kurulan Türkiye’nin ilk süt sığırcılığı işletmesi, Balıkesir’de Oneamamen robot teknolojisi ile kurulan Türkiye’nin ilk süt sığırcılığı işletmesi, Balıkesir’de Onet bünyesinde açıldı.

İnekler robotlarla buluştu, süt verimi arttı
16px
24px
27.11.2014 08:45
ABONE OLgoogle
Lely tarafından tamamen robot teknolojisi ile kurulan Türkiye’nin ilk süt sığırcılığı işletmesi, Balıkesir’de Onet bünyesinde açıldı. Ülkemizde süt üretiminde verimi ve kaliteyi  artırmayı hedefleyen ve “Mutlu İnekler” sloganı ile başlayan Lely-Onet Çiftliği, Balıkesir Valisi Mustafa Yaman ve çok sayıda bürokrat, iş adamı ve davetlinin katılımı ile gerçekleşen tören ile açıldı.

Süt sığırcılığı işletmelerinde, özellikle sağım gibi birçok önemli işin robotlar tarafından yapıldığı bu çiftliğin kuruluşuna 4 ay önce başlandı. Sağım robotları sadece inekleri sağmakla kalmıyor, hayvanların takibi, yediği yem, verdiği sütteki yağ ve protein oranı, hastalık ihtimalleri her sağım sırasında tek tek bu robotlar sayesinde yapılıyor. Yem itme robotu, gübre temizleme robotu ve hatta buzağı beslemek için mama robotu bulunan çiftlik Türkiye’de bir ilk...  

ONET’TEN 2 MİLYON TL YATIRIM

Çiftliğe toplam 2 milyon TL yatırım yapan aynı zamanda Balıkesir Sanayi Odası Başkanlığı görevini de yürüten Onet ortaklarından Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Uğur, Lely ile işbirlikleri ve sistemi tercih etme nedenlerini “Süt kalitesi ve hayvan sağlığına, verimliliğini tartışmasız katkısı olduğuna inanıyoruz. Kalifiye eleman sıkıntısının yaşandığı ülkemizde, Lely sistemi eleman bilgi tecrübe ve hatalarından doğabilecek zararları minimize ediyor.” şeklinde açıkladı.

Aynı zamanda Balıkesir’in gelişmesi ve kalkınmasını da hedefleri arasına alan Onet ve Lely, önümüzdeki dönemde, ülkemizin kırsal ve tarımsal kalkınmasına etki edecek sayıda Lely çiftlikleri kurulması ve Balıkesir ilinde bulunan 920 köyün tamamında Lely çiftliklerinin kurulması için gerekli çalışmalara başladı.

Robot çiftliği kurmak isteyen yeni yatırımcılar veya mevcut çiftliğine robotlu çözüm isteyen üreticiler, devletin Kırsal Kalkınma veya Ipard gibi teşvik programlarından yararlanabiliyorlar. 

AÇILIŞA BÜYÜK İLGİ 

Ülkemizde süt üretiminde verimi ve kaliteyi artırmayı hedefleyen ve “Mutlu İnekler” sloganı ile başlayan Lely Onet Çiftliği, 26 Kasım günü çok sayıda bürokrat, iş adamı ve davetlinin katılımı ile gerçekleşen tören ile açıldı. 

Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Ak Parti Balıkesir İl Başkanı Mahmut Poyrazlı, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Genel Sekreteri Hüseyin Velioğlu, Lely Yönetim Kurulu Üyesi Giys Scholman’ın da aralarında bulunduğu kalabalık bir davetli topluluğunun katıldığı açılış töreni, tesis gezisi ile son buldu. 

ROBOTLAR SAYESİNDE SÜT VERİMİNDE ARTIŞ

Lely robotlarının kullanımı ile birlikte süt veriminde en az %15 oranında artış, süt kalite primi,  daha az işçi ve daha az veterinerlik gideri gibi avantajlarıyla yatırımları kısa sürede geri dönebiliyor. Ayrıca, robotlar, leasing seçeneği ile geri ödeme vadesi sürecinde satın alınabiliyor.  Robotların önemli bir özelliği de, tıpkı traktör gibi yakın bir gelecekte ikinci el piyasasının oluşacak olması... 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde