İnek gübresinden elektrik üretecek

İnek gübresinden elektrik üretecek

Gübreden elde edilen enerjiyle ilk ampulun bu ay sonunda yanacağını, yakında tüm enerjilerini kendilerinin üreteceğini söyledi

İnek gübresinden elektrik üretecek
16px
24px
10.01.2011 11:15
ABONE OLgoogle

"İneklerimiz kendini üreten makineler, zenginlik kaynağımız" diyen Sütaş'ın patronu Muharrem Yılmaz, Sütaş'ın doğduğu Karacabey tesislerinde gübreden elde edilen enerjiyle ilk ampulun bu ay sonunda yanacağını, yakında tüm enerjilerini kendilerinin üreteceğini söyledi

'Biz bildiğiniz sanayicilerden değiliz. Sütçülük başka bir şey' diyor Sütaş'ın patronu Muharrem Yılmaz. Hakikaten de bıraksam bütün bir sohbet 'süt aşkı'yla dolu olacak. Para kazanmaya önem vermiyor ama 'İşimizi doğru yapınca parayı da kazanıyoruz' diyor. Öyle bir sektörün içindeki kendi deyimiyle, geriye yani üreticiye baktığınız zaman 19. yüzyılın sonu, 20. yüzyılın başını yaşayan, hâlâ çiftçiliğe geçememiş köylüler var. Diğer tarafta ise Sütaş gibi son teknolojiyle üretim yapan şirketler... İşte bu yüzden Muharrem Yılmaz, bir geçmişe gidiyor, bir geleceğe, son derece rekabetçi bir ortamda binlerce süt üreticisine eğitim götürerek neticede yıllardır liderliği de kimseye bırakmıyor. Türkiye'nin her alanda yüzde 100 yerli şirketleri müthiş başarı hikayelerine imza atıyor. Geçen yıl 800 milyon lira ciro yapan ve bu yıl yüzde 25 büyüme hedefi koyan Sütaş gibi. Beni en çok neyin etkilediğini soracak olursanız, size Sütaş'ın çevreciliğini, yenilenebilir enerji konusunda attığı adımları söyleyebilirim.

 Sütçülüğe romantik bir yaklaşımınız var. Siz sanayici değil misiniz?

Ben bir emaneti devraldım, götürüyorum. Sütçülük başka bir şey gibi değil. Bir sanayici gibi değilsiniz. Sütçülük, biraz sosyal sorumluluk, biraz sanayicilik, biraz ticaret. Daha bu sektör, geriye yani üreticiye baktığınız zaman çağın gerisinde. Yani hem orayı yaşayacak, sorumluluklarınızı yerine getirecek hem de çağdaş ve global bir pazarda markalarla rekabet edeceksiniz. Uçlara bakın?

 Bu noktada para kazanmaktan ziyade başka unsurlar öne çıkıyor, öyle mi?

Biri 19. yüzyıl sonu, 20. yüzyıl başları, diğeri 21. yüzyıl. Hakikaten bir ucu Türkiye'nin tarım sektöründe olup hâlâ çiftçiliğe geçememiş köylülük aşamasında yaşayan insanlarımızın sorunlarına çözüm getirmek. Türkiye nüfusunun yüzde 35'i neredeyse kırsal kesimde yaşıyor şu anda ve onları her geçen gün çağdaş dünyanın değerleriyle donatmamız lazım ki, çağdaş bir sanayinin ortakları olsunlar. Biz o yüzden 15 yıldır üreticilere eğitim veriyoruz. Yatırım yapmak isteyenler, sponsoru olduğumuz meslek yüksek okullarına ve üreticilere ayrı eğitimler veriyoruz. Hep beraber Türkiye'de sütün kıymetini anlıyor ve öğreniyoruz. Sektörün kalkınması hepimizin neticede faydasına. Süt kutsal gıda, mucize gıda. Onun özüne hiçbir zarar vermeden ürün haline getirip, sunmak çok sorumluluk isteyen, yüksek teknolojilerle denetleme gerektiren bir süreç.

 Pazar liderliğiniz ne zamandır sürüyor?

Biz son 5 yıldır pazarın lideriyiz. Yüzde 16 civarında payımız var. Bu yıl da bu farkı açarak liderliğimizi devam ettireceğiz. Her gün 6 milyona yakın insan Sütaş ürününü tüketiyor.

 Cironuz ne kadar büyüyecek bu yıl?

2010'u 800 milyon lira ciro ile kapattık. Başarılı bir 35 yıl geçirmiş olduk. Bu yıl yüzde 25 civarında büyüyeceğiz.

 Yenilenebilir enerji konusunda çalışmalarınız olduğunu duyuyorum. Sütaş kendi enerjisini üretmeye başladı mı?

Şu anda fabrikamızın atıklarından gaz üretiyoruz ve ihtiyacımız olan doğalgazın yüzde 15'ini arıtma tesisimizden üretilen gazdan temin ediyoruz. İki yıl içinde atıklarımızdan ve gübrelerden elde ettiğimiz gaz ile Sütaş'ın ihtiyacı olan tüm enerji karşılanacak. Ocak ayı sonunda Karacabey'deki çiftliğimizde gübreden üretilen elektrikli ilk ampulu yakmayı hedefliyoruz. Sütün esasını toprak, güneş ve su. Biz toprak güneş, sudan elde edilen bitki onu tüketen ineğin ürettiği mucizevi gıda süt ve bunu size getiriyoruz, en sonunda yine su ve gübre ile enerjiyle döngüyü tamamlıyoruz. Bu süreçte kullanılan en önemli makine, ineklerimiz kendini üreten makineler ve zenginlik kaynağı. Sadece gelir yaratmıyorlar. Dünyada bu teknolojilerin gelişmesini takip ediyoruz. Yenilenebilir enerjiler hızla gelişiyor. Biz ilk Karacabey'de devreye alacağımız Hollanda Hükümeti ile birlikte, destekleri bir proje. Onlar geliştirdi, bir hibe programı da var içinde. Bir örnek yaratılmak isteniyor.

Otelimiz var ama işten ziyade Bursa'daki itibarımız orası

Hakikaten sütten başka işiniz yok mu?

Biz sütün iyiliğini, bereketini yaydıkça zaten para kazanıyoruz. Karşılığını alıyoruz. O nedenle biz Türkiye'nin sadece ve sadece sütçüsü olmaya çalışıyoruz.

 Oteliniz yok mu mesela?

Var ama otelcilik yapmıyoruz. Vallahi de yapmıyoruz. Kaç kere gittin dersen, iki defa ancak. Bir telefonla ancak arkadaşlara yeni yıl mesajı veriyorum. Bursa'da babamdan kalma Central isminde bir otelimiz var. 50 odalı, küçük bir otel. Orası bizim bayram yemeği yediğimiz otelimiz. Güvendiğimiz arkadaşlarımız yönetiyor. Bizim itibarımız Bursa'da. Dededen kalma, Karacabey'de bir otelcilik deneyimi yaşamışlar. Babam nostaljik olarak bunu Bursa'da devam ettirmek istedi, ben de şimdi hatırasını devam ettiriyorum.

Anadolu projelerini kalkınma ajanslarıyla buluşturacağız

Yönetim kuruluna girdiniz. TÜSİAD çok vaktinizi alıyor mu?

Çok yoğun orası. Ben tabii sivil toplum hayatının içinde yetişmiş bir insan olarak o sorumluluğu daha çok hissediyorum. TÜGİAD başkanlığı yaptığım dönemde yalnız kaldığım zaman ne kadar sıkıldığımı biliyorum. Şimdi dolayısıyla o sıkıntıyı diğer arkadaşlarıma çektirmemem lazım. Elimden gelen katkıyı yapma gayretindeyim. Tabii TÜ- SİAD çok güçlü bir kurum, arkasında güçlü kadroları var. İş yapmak daha kolay ama iş çok.

 Siz Bölgesel Gelişme ve İş dünyasıyla İlişkiler Komisyonu başkanısınız. Neler yapıyorsunuz?

İş dünyasıyla ilişkiler gelişiyor. Biliyorsunuz, 26 bölgesel kalkınma ajansı kuruldu. Bu kalkınma ajanslarının verimli olması için kamu ağırlığının dengelenmesi gerekiyor. Yani gönüllü sivil toplum örgütlerinin bu kalkınma ajanslarına etki edebilecek bir katkı seviyesine gelinmesi lazım. Bunu TÜSİAD gördü ve Türkiye'de sanayici ve işadamları derneklerinin çatı örgütü TÜRKONFED'i kurulduğundan bu yana destekledi. Bölgesel federasyonların ihtiyaçlarını projelendirip kalkınma ajanslarını etkileyebilmeyi amaçlıyoruz. Gündemlerinde ve karar süreçlerinde etkili olmak istiyoruz. Gaziantep'e, Elazığ'a, Edirne'ye, Tunceli'ye bu amaçla gittik.

Türkiye pazarında bize yardımcı yabancı ortak göremiyoruz!

Sütaş'ın yabancı ortağı neden yok. Eminim geliyordur yabancı fonlar size de?
Tabii ki. Sütaş iyi ve görünen bir marka ve yabancı yatırımcıların da ilgisini çekiyor. Fakat Türkiye pazarında bize yardım edecek bir yabancı ortak göremiyoruz.

 Bunu bilgi anlamında söylediğinizi düşünüyorum. Sizden daha iyi bilmiyorlar bu işi. Peki ya kaynak girişi anlamında iyi olmaz mı?

Sütün bereketi, Sütaş'ın kendi yatırımlarını finanse etmeye yetiyor. Sadece finansal sebeplerle ortak almamız anlamsız bir şey.

 Daha çok büyürsünüz böylece?

E ama büyümüyor muyuz? Daha ne kadar büyüyeceğiz Şelale Hanım...( gülüşmeler)

 Öz kaynağınız yeterli ama taze para girişinin nesi kötü?

Ama yapacağımız bütün yatırımları ve projeleri açıkladık. 2012 sonuna kadar 250 milyon liralık yatırım yapacağız ve 2 bin 527 olan çalışan sayımızı da 5 bine çıkartacağız ve bunu kendi öz kaynağımız, kendi kredibilitemizle yapacağız. Sütaş Orta Anadolu Sütçülük Projesi kapsamında Aksaray'da yeni bir entegre tesisi henüz açtık. Burası tam kapasiteye ulaştığında, süt üreticisi, yem çiftçisi, ziraat mühendisi ve veteriner hekimi, süt toplayıcıları ve nakliyecilerle birlikte yaklaşık 40 bin aileye de dolaylı istihdam sağlayacak. Bugün Sütaş'ı destekleyecek çok finansal kuruluş var. Niye şirketi satalım ki.

Şelale Kadak/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde