İndirim Aydınlı'ya fayda etmedi

İndirim Aydınlı'ya fayda etmedi

9 günlük Kurban Bayramı tatili ile boşalan büyük şehirlerde mağaza ciroları da düştü.

İndirim Aydınlı'ya fayda etmedi
16px
24px
21.11.2010 11:11
ABONE OLgoogle

9 günlük Kurban Bayramı tatili ile boşalan büyük şehirlerde mağaza ciroları da düştü. Yurtdışına gitmeyen Anadolu halkı bayram alışverişleriyle markalara nefes aldırdı

Türk Lirası'nın dolar ve euro karşısında değer kazananmasıyla 9 günlük bayram tatilini özellikle yurtdışında geçirmeyi tercih eden ve 'kalburüstü' olarak tabir edilen yani para harcayan kesim alışverişi de yurtdışına bırakınca perakende zora girdi. Markaları sevindiren haber Anadolu'dan geldi. Yurtdışına gitmeyip tatilini yurtiçinde geçiren Anadolu halkı bayram alışverişlerini de yurtiçinde yapınca firma sahipleri rahat bir nefes aldı. Yurtdışı tatile gidenlerin boşalttığı büyükşehirleri de dolduran Anadolu halkı hareketi artırdı. Anadolu'da mağaza sayısı yüksek olan markalar ise bu hareketten en çok fayda gören taraf oldu. Erkek giyim markası Kiğılı'nın sahibi Abdullah Kiğılı bir önceki Kurban Bayramı'na göre satışları yüzde 30 oranında artırdıklarını söyledi. Anadolu'daki satışların yüksek olduğunu dile getiren Kiğılı, "Keyfimiz yerinde" dedi.

9 GÜNLÜK TATİL ÜZDÜ
Pierre Cardin, US Polo, Cacharel markalarını bünyesinde bulunduran Aydınlı Grup'un Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Said Kavurmacı ise, harcama yapan kesimin tatilini yurtdışında geçirmeyi tercih ettiğini durum böyle olunca da bayram alışverişlerinin yavaşladığını söyledi. Kavurmacı, "Satışlarımız yüzde 20 oranında arttı ama 9 gün gibi uzun bir tatil olmasaydı artış 10 puan daha yüksek olabilirdi" dedi. İpekyol, Machka, Twist markalarını bünyesinden bulunduran Ayaydın Miroglio Grubu ortaklarından Yalçın Ayaydın ise, "Bizi Anadolu kurtardı" dedi. 9 günlük tatilden ciddi darbe almadıklarını belirten Ayaydın, "Eksiye düşmediysek bunda Anadolu satışlarının etkisi büyük" dedi. Orka Grup Genel Koordinatörü Osman Arar ise, İstanbul'daki mağazaları da Anadolu'dan gelen vatandaşların doldurduğunu söyledi. Arar, "Artık büyükşehirlerden bayram alışverişi beklemek yanlış. Bayram tatillerini ülkeden kaçış olarak görüyorlar" dedi.

Tatil artık kaçış demek
Orka Grup - Osman Arar

Anadolu halkı hâlâ bayram gelenek ve göreneklerini yaşıyor. Bu yüzden de bayram tatillerinde yurtdışına kaçmak yerine yurtiçindeki yakın akrabalar ziyaret ediliyor. Öyle ki Anadolu'daki mağazalarda cirolar artarken Anadolu halkı büyükşehirleri de ziyaret ettiği için İstanbul Ankara gibi illerdeki mağazaların da trafiğini artırdı. Biz de ciroları yüzde 15 artırdık. Ciroları Anadolu halkı kurtardı diyebiliriz.

Kalabalık suniydi
Faik Sönmez - Mete Sönmez

Büyükşehirlerde görünen kalabalık görüntüleri suni. Kapı girişleri yüksek olabilir ama bu kalabalık cirolara yansımıyor. Çünkü asıl para harcayan kesim yurtdışına gitti. Biz cirolarımızı yüzde 25 oranında artırdık. Anadolu mağazalarımızda hareketlilik daha yüksekti.

Satışlar iyi gitti keyfimiz yerinde
Kiğılı - Abdullah Kiğılı

Biz zaten Anadolu'da yaygın bir mağaza ağına sahibiz. Dolayısıyla 9 günlük uzun tatille büyük şehirler boşaldığında Anadolu'daki mağazaların satışları bizi kurtarıyor. Geçen yıla göre ciroda yüzde 30'luk bir artış yaşadık. Bu yüzden keyfimiz yerinde.

İndirim fayda etmedi
Aydınlı Grup - Ahmed Said Kavurmacı

Dolar ve euro Türk Lirası karşısında düşünce 9 günlük tatil alışverişleri yurtdışına kaydı. Durum böyle olunca indirimler de fayda etmedi. Yine de Anadolu'daki satışların etkisiyle eksiye düşmeden hatta yüzde 10-15 gibi bir ciro artışıyla bayramı atlattık.

Anadolu açığı kapattı
İpekyol - Yalçın Ayaydın
Bayram alışverişlerinin özellikle büyük şehirlerde iyi olduğunu söyleyemem. Büyük şehirler boşaldı. İstanbul'da trafik bile yoktu. Para harcayan kesim yurtdışına gidince büyük şehirlerdeki mağazalardan beklenen satışlar da gelmedi dolayısıyla. Bizi Anadolu'daki mağazalar kurtardı. Ciroda yüzde 10'luk artışı da Anadolu'daki mağazalara borçluyuz. İstanbul'un açığını Anadolu kapattı, her şeye rağmen işler iyi gitti.

Pınar Çelik/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde