‘İndiremem’ diyor!

‘İndiremem’ diyor!

Merkez Bankası ‘Faizi düşür, yatırım gelsin’ baskılarına karşın, yılın son PPK toplantısında da değişikliğe gitmedi. Merkez, “Enflasyon düşene kadar sıkı para politikasına devam” dedi.

‘İndiremem’ diyor!
16px
24px
25.12.2014 07:45
ABONE OLgoogle
Merkez Bankası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüksek enflasyonun nedeninin yüksek faizler olduğunu ve yatırımların sürmesi için faizlerin düşürülmesi gerektiği açıklamalarına karşın faizde değişikliğe gitmedi. 
 
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Aralık’ta da kısa vadeli faizleri sabit tutarak, enflasyonda belirgin bir iyileşme görene kadar para politikasında temkinli duruşunu sürdüreceğini belirtti. Yapılan anketlerde de Merkez Bankası’nın faiz değişikliği yapması beklenmiyordu. 
 
Kurum bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8.25, marjinal fonlama oranını yüzde 11.25, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 10.75’te sabit tuttu. Enflasyon beklentilerinin, fiyatlama davranışlarının ve enflasyonu etkileyen diğer unsurların yakından izleneceğini belirten Merkez Bankası, “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecek” görüşünü yineledi. 
 
Petrol olumlu etkiler
 
Yılın başında alınan makro ihtiyati önlemlerin ve para politikasındaki sıkı duruşun çekirdek enflasyon eğilimi üzerindeki olumlu etkilerinin gözlendiğini belirten Merkez Bankası, şu noktaların altını çizdi: 
 
“Başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatları enflasyonda öngörülen düşüş sürecini destekleyecek. Enflasyonun 2015’te, ilk yarıda daha hızlı olmak üzere  Enflasyon Raporu’nda belirtilen görünümle uyumlu bir düşüş sergileyeceği öngörülüyor.”
 
İkinci çeyrekte belki
 
İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, “Merkez Bankası sıkı para politikası duruşunun korunacağı söylemini yineledi, yılın ilk yarısında enflasyonda önemli biri iyileşme beklediğini de ekledi. Dolayısıyla Merkez Bankası enflasyonda ve beklentilerde iyileşmeyi gördükten sonra yılın ikinci çeyreğinde küresel risk iştahının da desteklemesi durumunda politika faizinde 75 baz puanlık indirim yapacağını düşünüyoruz” dedi.
 
5 ay sonra gıdayı sildi
 
Merkez Bankası’nın dünkü PPK toplantısına ilişkin açıklamasında gıda fiyatlarına ilişkin değerlendirme yapmaması dikkati çekti. Enflasyonun son dönemde çift haneye doğru gitmesinde önemli rol oynayan gıda fiyatlarına Temmuz’dan bu yana vurgu yapan Merkez Bankası, 5 ay sonra ilk kez bu ifadeyi kullanmadı. Haziran’daki açıklamasında gıdaya ilişkin değerlendirme yapmayan Merkez, son dönemde “Enflasyonun düşüş hızını sınırlayan temel faktör gıda fiyatları. Yüksek seyir iyileşmeyi geciktiriyor” uyarısını yapmıştı.
 
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bu yıl enflasyonun yüzde 8.9 seviyesinde gerçekleşeceğini söyledi. Merkez’in 2015 yılı enflasyon hedefi yüzde 5.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde