İnci Deri çalışanları anlattı: Ödenmeyen primler, geciken maaşlar, boş yemek kartları...

İnci Deri çalışanları anlattı: Ödenmeyen primler, geciken maaşlar, boş yemek kartları...

İnci Deri Türkiye'de 98, yurt dışında beş mağazası olan bir ayakkabı-çanta firması...

İnci Deri çalışanları anlattı: Ödenmeyen primler, geciken maaşlar, boş yemek kartları...
16px
24px
04.10.2018 13:23
ABONE OLgoogle

Dışardan bakıldığında görünen bu ancak bir de işin görünmeyen yüzü var. Ödenmeyen primler, geciken maaşlar, boş yemek kartları, işçilere bir türlü yapılmayan açıklamalar... İncir Deri çalışanlarıyaşadıkları sorunları anlattı.

Ayakkabı sektörünün Türkiye'deki en eski markalarından biri İnci Deri. Pek çok kentte, birçok AVM'de mağazasına rastlayabileceğiniz bir mağazalar zinciri. 

Orta ve üst segment tüketiciye ses yönelten ürünleriyle tanınan bir ayakkabı-çanta firması. 

İşin görünen kısmı bu ancak bir de işin görünmeye yüzü var. O kısmı ise ancak İnci Deri'yi ayakta tutan emekçilerle konuştuğumuzda anlayabiliyoruz. Depolarda, mağazalarda gün boyu çalışan, ayakta duran, müşteriye dil döken emekçiler. Mağazaları açan, kapatan, temizleyen, düzenleyen, ürünleri depolayan, pazarlayan, satan çalışanlar... 

İnci Deri çalışanları son zamanlarda burunlarından soluyor. Çünkü Haziran ayından beri primleri ödenmiyor. Maaşlar eksik ve geç yatıyor. Yemek kartları bloke olmuş durumda. İnci Deri çalışanları, ülkemizdeki tüm diğer sektörlerdeki emekçiler gibi mutsuz, yorgun ve yoksul... Ancak umutsuz değiller. Birlikte hareket ettikleri, örgütlü bir biçimde patronun karşısında durdukları zaman haklarını alacaklarının bilincindeler. 

soL Haber'e ulaşan İnci Deri çalışanları, son aylarda yaşadıkları sorunları, parasızlığı, hak gaspını anlattılar... 

Uzun sayılabilecek bir zamandır İnci Deri'de çalışan emekçilersiniz, neler oluyor bu firmada, anlatır mısınız? 

Bizim çalıştığımız İnci Deri, kendileri üretip satan bir ayakkabı-çanta mağazası. Ama pek çok firma gibi 2011'de üretmekten vazgeçip sadece perakendecilik işine devam ettiler. Fason olarak üretim yaptırıp mağazalarda satıyorlar. Biz prim sistemiyle çalışıyoruz. Bir kök maaşımız var ve onun dışında prim alıyoruz. Ancak biz Haziran ayından beri primlerimizi alamıyoruz. Kazandığımız hak edişleri geçen Haziran'dan beri alamayan personel var. Bir süredir kök maaşımızı da gecikerek almaya başladık. Bazen parça parça harçlık gibi ödüyorlar, hiçbir işe yaramıyor. Önce bir 800 lira yatırılıyor, sonra 500-600 yatırılıyor, böyle parça parça ve gecikerek yatan bir kök maaştan söze diyoruz. Primlerimizi hiç alamıyoruz Haziran'dan bu yana. Geçinemeyecek noktaya geldik. Bir maaş tam ödenmeden, yeni maaş günü geliyor. Şu anda bu durumu yaşıyoruz. 

Bu yaşanan sıkıntı İnci Deri'nin tüm mağazalarındaki emekçiler için mi geçerli?

Türkiye'deki tüm mağazalarda yaşanan bir sıkıntıdan söz ediyoruz. Biz çalışanların çeşitli grupları var, ordan haberleşiyoruz, bu sorun İnci Deri'nin tüm mağazalarında, bütün kentlerde yaşanıyor. 

Ne kadar emekçi çalışıyordur İncir Deri'de? 

Net bir rakam bilmiyorum ama ortalama 4-5 kişi çalışsa her mağazada 500 civarı çalışanı vardır İnci Deri'nin. Belki daha da fazladır. 

Peki patron temsilcilerine ya da yetkilere sorduğunuz zaman ne yanıt alıyorsunuz ya da yanıt veriyorlar mı?

Sorduğumuzda "düzelecek, halletmeye çalışıyoruz" gibi sözler duyuyoruz. Biz emekçilere hep sabretmemizi tavsiye ediyorlar. Hak edişimizi istiyoruz sabretmemizi söylüyorlar, maaşımızı tam olarak istiyoruz "düzelecek" diyorlar. Ama koca bir yaz geçti ve düzelmedi. Biz yaz aylarını neredeyse parasız geçirdik. Şimdi sonbahar geldi. Düzeleceğine dair bir işaret, bir iz göremiyoruz. Bize örneğin "Ocak'a kadar primleriniz ödenmeyecek ama Ocak'ta ödenecek" diye tarih verilse, buna bile razıyız ama bu bile söylenmiyor. Bir oyalama ve geçiştirme taktiği seziyoruz açıkçası... Sürekli ağızlarda "düzelecek, iyi olacak" sözleri var. 

Diğer özlük haklarınızda bir sorun var mı peki?

Öyle bir durumdayız ki, şirketin bizlere dağıttığı yemek kartımızda bakiye olmasına rağmen, firmamız Multinet'e gerekli ödemeyi yapmadığı için kartlarımız bloke edildi. Şu anda yemek yemeden çalışmak zorundayız. Ya da cebimizde para varsa, cepten yiyebiliyorsak yiyoruz. Bu ayın (Ekim) yemek parası da yatmadı zaten. Yemeksiz çalıştırılıyoruz. 

Peki ne diyorlar size, tüm bu sorunları aktardığınızda...

Hep aynı sözler... Sürekli bize "Firmayı ayağa kaldırmalıyız", "Kendimiz için çalışıyoruz" gibi sözler söyleniyor.. Devamlı emekçilerden, çalışanlardan fedakarlık beklenen bir durum var. Oysa basına, medyaya bakıldığında patronumuz Ali Murat Kızıltaş mangalda kül bırakmıyor. Büyüme planlarından bahsediliyor. 

Peki firma büyüyor mu aslında, bu konuda tespitleriniz var mı? 

Biz ciroların arttığını, geçen yıla göre rakamların büyüdüğünü aslında biliyoruz. Patron geçen yıl gazetelere verdiği demeçlerde sürekli kârlı büyüme planlarından bahsediyordu. Yurt dışı kanallarına odaklanmaktan bahsediyordu. Yurt dışındaki beş mağazayı 40 mağazaya çıkarmayı hedefliyordu. Ancak emekçilerin yemek kartları boş, primleri yatmıyor, maaşlar doğru dürüst ödenmiyor... Öyle anlaşılıyor ki, çalışanların çıkarları ile patronun çıkarları aynı değil. 

Ahmet Çınar/soL

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde