İnce kadın çorabı giydi

İnce kadın çorabı giydi

Kenan Koç, bir dönemin önde gelen ince kadın çorabı markası İtaliana'yı satın aldı.

İnce kadın çorabı giydi
16px
24px
29.11.2009 09:29
ABONE OLgoogle

İnce kadın çorabı markası İtaliana'yı alan Gözde Giyim'in sahibi Kenan Koç, lüks kadın çorabında geçen yıl yüzde 3 pazar payı varken bu yıl yüzde 40'ı yakaladıklarını, İtaliana'nın liderliğe oynadığını vurguladı. Koç, “Dengeler değişecek. Pazar yeniden şekillenecek” dedi.

ERKEK çorapta Gözde Giyim ile uzun yıllardır faaliyet gösteren ve Pierre Cardin, Barbie markalı üretimi ile Fenerbahçe, Beşiktaş lisanslı çorap üretimi yapan Kenan Koç, bir dönemin önde gelen ince kadın çorabı markası İtaliana'yı satın aldı. İtaliana'yı neden satın aldıklarını Kenan Koç şöyle anlattı:

“İtaliana çoraplarını üretin Textüre'de 25 yıldır ortağız. Yüzde 18 olan hisseyi yüzde 60'a sonra yüzde 70'e çıkardık. Textüre Türkiye'deki en büyük üç ince kadın çorabı üreticisinden biri. Kriz zamanında ben bir fabrika kurarak ince kadın çorabı işinde büyümeyi düşünüyorduk. Textüre'nin kurucusu Edmond Benkohen 2 yıl önce rahmetli olmuştu ve çocukları Cenevre'de yaşıyor. Oradan yönetmeleri çok zor oluyordu. Yaklaşık bir yıl önce fabrikayı ve markayı 12 milyon dolar üzeriden bedel ödedik. Sonra üzerine sermaye ilave ettik. Benim firmam Gözde Giyim iç piyasaya çalışıyor. Textüre ile yine iç piyasaya çalışacağız.”

10 yıllık marka

Kenan Koç, bir dönemin 'Eskimiş çoraplarınızı atın Jill geliyor' sloganlı Jill çoraplarını da Textüre'nin ürettiğini hatırlatarak, “Çok marka üretti ama arkasında durmadı. İtaliana 10 yıl önce tanıtılmıştı. Düşük başarı kazanmıştı. Kriz gibi nedenlerle ihracata yöneldi. Markaya üvey evlat muamelesi yapıldı. Bu arada iç piyasada İtaliana bulamayan pek çok kadın şikayetçiydi. 10 yıl önce piyasaya çıkmış ama isim yapmış bir marka. Biz şimdi yeniden bu markayı ayağa kaldıracağız” dedi.

Elemanları İtalya'ya eğitime gönderdiklerini, dünyanın en büyük ambalaj şirketlerinde biriyle çalışmaya başladıklarını belirten Koç, “Pek çok markette çok satan kadın çorabı markası olduk. İtaliana yeniden zirveye çıkacak. Dengeler değişecek. Pazardaki herhangi bir marka olmak için yola çıkmadık. İlk iki markadan biri olacağız. Pazar yeniden şekillenecek” diye konuştu.

Payı yüzde 40'a çıktı

Lüks ince kadın çorabında bir yıl önce yüzde 3 olan pazar paylarını şimdi yüzde 35-40'a çıkardıklarını belirten Koç şöyle devam etti: “Bir yıl önce satış rakamı 1 milyondu. Şimdi 10 milyona çıkardık. 12 ay sonra pazarın yüzde 51'ini hedefliyoruz. Lüks kadın çorabında en büyük olacağız. Textüre Çorap, İtaliana Premium, İtaliana Fit ve İtaliana Süper diye alt kategoriler var. İtaliana bulamadığı için şikayet eden kadınlar şimdi mutlu. Biz fiyatı da biraz makul seviyeye getirdik, böylece rekabet şansı da artacak.”

Türkiye'de yılda 40 milyon çift çoraba 200 milyon dolar ödüyoruz

Türkiye'de ince kadın çorabı pazarı yılda 40 milyon çift.
Bunun yarattığı pazarın büyüklüğü 200 milyon lira civarında.
Yılda kadın başına 1.4 ince çorap tüketiliyor.
Erkekler ise yılda kişi başına 4 çift çorap tüketiyor.
Erkek çorap pazarının büyüklüğü ise 280 milyon TL.

Türkiye'de çorap mağazası tutmuyor

KENAN Koç, Fransa ve İtalya gibi ülkelerde çorap mağazalarının yaygınlığına değinerek “Türkiye'de de bu denenmiş ama başarılı olmamış. Açılan mağazaların çoğu kapanmış. Çorap 6-8 ay satıyor. Diğer aylar ne olacak? Mağaza 12 aya yayılacak ürün gamıyla olur. Belki ortaklıkla mağazalar olabilir” dedi.

Türk kadını siyah ve ten rengi çorap giyiyor

Türkiye'de satılan ince kadın çorabının yüzde 90'ı siyah, ten ve koyu ten rengi. Bunun da yüzde 70'i siyah, yüzde 20'si ten, yüzde 10'u da koyu ten.
Yüzde 10'u ise o yılın favori rengi ne ise o.
Türk kadını ortalama 2-3 beden çorap giyiyor. 1 beden az. 4-5 beden üreten firma sayısı da çok değil.

Gelecek sene çoraplar diz üstüne çıkacak

SON 10 yıldır çorapta trendin inceden pamuklu soket çoraba kaydığını belirten Kenan Koç, yeni trendlerle ilgili şu bilgileri verdi:
Şu sıralar diz altı çoraplar var. Gelecek sene çoraplar diz üstüne çıkacak.
Desenli çoraplar artık demode.
Desenin yerine çorapta aksesuar aldı.
Artık tüm dünyada kışın bile çorap giymeyen kadınlar var.
Bu trend Kuzey ülkelerinden yayıldı ve çok tuttu.

Demet Cengiz Bilgin/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde