İnanlar İnşaat mağdurları ne yapacak?

İnanlar İnşaat mağdurları ne yapacak?

İflas ettiğini duyuran İnanlar İnşaat’tan iki yıl önce ev alıp oturan ancak tapusunu bir türlü alamayan 150 kişi dava açmak için avukatların yolunu tuttu.

İnanlar İnşaat mağdurları ne yapacak?
16px
24px
18.04.2018 22:03
ABONE OLgoogle

Hukukçular ise ‘Mağdurlar birlikte hareket etmeli hatta dernek kurmalı ’ dedi. Banka kredisiyle ev alanların daha az mağdur olması bekleniyor.

Yarım asır önce İstanbul Laleli'de kurulan İnanlar İnşaat'ın patronu Serdar İnan sosyal medya hesabından şirketin iflas ettiğini duyurdu. Yurt dışına kaçtığı iddiaları üzerine hangi ülkede olduğu henüz bilinmeyen Serdar İnan Twitter hesabı üzerinden açıklama yaparak 15 Temmuz darbe grişimi sonrası FETÖ üyeliği iddiasıyla gözaltına alınmasının şirketi içn sonu getirdiğini belirterek ödenmiş sermayesi ve Türkiye'deki malvarlıklarının borçlarını karşılayacağını duyurdu.

Türkiye'de bugüne kadar 220'nin üzerinde proje geliştiren İnanlar İnşaat'tan konut satın alıp tapusunu 2 yıldır üzerindeki ipotekler nedeniyle alamayan mağdurlardan bir çoğunun avukatlığını üstlenen Avukat Mahmut Omurtak şirketin malvarlıklarının borçlarına karışlık olamayacağını söyledi. Sadece iki sitede 150 kadar mağdur vatandaşın olduğunu söyleyen Omurtak, mağdur sayısının artacağını belirterek hukuki süreç hakkında bilgi verdi. Özcan Deniz de İnanlar mağduru: Parasını verdi tapusunu alamadı

2 YIL ÖNCE OTURMAYA BAŞLADILAR TAPULARI YOK

İnanlar İnşaat'ın 2 yıl önce İstanbul Zekeriyaköy'de teslim ettiği 90 villa konseptli Terrace Hayat Projesi ile yine Zekeriyaköy'deki Terrace Plus Konut Prejesi’nden ortalama 1 – 1,5 milyon TL değerindeki konutlardan satın alan 150 kişiye 2 yıl önce oturmaya başladıkları konutların tapuları verilmedi. Şirkete geçen yıl ihtarname de çeken konut sahipleri Serdar İnan'ın iflas açıklamasının ardında hukuki süreç başlattı.  Yurt dışına kaçan Serdar İnan'ın ne kadar borcu var?

MALVARLIĞI BORÇLARI KARŞILAMAZ

Gayrimenkul Hukuku üzerine çalışan Av. Mahmut Omurtak, uzunca bir süredir bitmiş projelerde vatandaşların tapu için bekletildiğini söyledi. Son bir haftadır alacaklı şirketlerin mahkemelere başvurduğunu anlatan Omurtak, ev satın alan vatandaşların ise toplanarak tapularını almak için dava açma prosedürü başlattığını söyledi. Serdar İnan'ın ‘mal varlıklarım borçlarımı karşılar' açıklamasına da karşı çıkan Omurtak ‘karşılayacağını zannetmiyoruz. Çünkü yasal süreç gündeme geldiğinde 200 milyonluk bir borcu 300 milyonluk mal varlığı karşılamaz. Çünkü mal varlığının paraya çevrilmesi masrafları ve süreci bu bedeli karşılamaz. Bugün konkordato başlatacağım diye açıklama yapılmış. Bunun hukuki anlamı ‘aslında benim malvarlığım borçlarımı pek karşılamıyor' demektir.

MAĞDURLAR NE YAPACAK?

Yarım inşaatlarda mağduriyetler var, biten projelerde tapu mağduriyetleri var. Arsa ve yarım inşaat durumundaki mağduriyetler ayrı. Eğer banka kredileriyle daire satın almışlarsa onlar için zarar hem az olacak hem de bunu muhtemelen banka tüketici kanununun getirdiği hükümler neticesinde vatandaşlara karşılayacak. Aslında en az mağdur olacaklar banka kredisiyle ev satın alanlar ancak teslim almamış olanlar olacak. Ama nakit alanlar ilerde iflas masası gündeme gelirse uzunca bir süre sonra paralarının bir kısmını alabilirler. Geriye dairesi bitmiş içinde yaşamakta olan ancak tapusu olmayanlar kalıyor. Bunlar da eğer banka krediyle almışlarsa bir kısım haklarını alabilecekler. Ama peşin alanlar için süreç biraz daha sıkıntılı olacaklar. Mahkeme kararıyla tapularını kazansalar bile üzerindeki ipotekler hacizler nedeniyle sorun yaşanacak. Süreç uzun ve zorlu. Mağdurlar dernek gibi bir oluşum altında birleşmeli ve toplu hareket etmeli. Böylece zarar minimilize edilebilir. Zaman içinde bu zaten olacaktır birlikte hareket edilmesinin önemi alacaklıların pazarlığı aşamasında önemli olacaktır.

Hande Zeyrek/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde