İmarzedeye off shore müjdesi

İmarzedeye off shore müjdesi

İlk kez yerel bir mahkeme Yargıtay’ın görüşü doğrultusunda davayı sonlandırdı ve İmar Bankası’nın Off Shore alacaklardan sorumlu olduğuna karar verdi.

İmarzedeye off shore müjdesi
16px
24px
04.09.2011 16:35
ABONE OLgoogle

İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi, yurtdışında kurulan İmar Bank Off Shore’a para yatıran mudiler lehine önemli bir karara imza attı.

İmar Bankası, KKTC’de kurulu İmar Bank Off Shore Ltd adını kullanarak mevduat toplamıştı. Yerel mahkemeler yurtdışında kurulu bir şirket söz konusu olduğu için Türkiye’deki İmar Bankası’nın sorumlu olmadığına karar vererek mağdurların açtığı davaları kabul etmiyorlardı.

Yargıtay yerel mahkemenin bu yöndeki kararını bozarak İmar Bankası’nın sorumlu tutulmasının mümkün olduğuna karar vererek; mahkemenin yeniden davaya bakmasına hükmetti. İlk kez yerel bir mahkeme Yargıtay’ın görüşü doğrultusunda davayı sonlandırdı ve İmar Bankası’nın Off Shore alacaklardan sorumlu olduğuna karar verdi.

İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2008/381 Esas No’lu davayı karara bağladı. Mahkeme heyeti kararında, “Davanın davalı müflis İmar Bankası yönünden kabulüne (36.887,10 Avro asıl alacak ile 16.462,20 Avro iflas tarihine kadar birikmiş faiz olmak üzere) toplam 53.349,30 Avro’nun iflas tarihi olan 8 Haziran 2005 tarihindeki karşılığı olan 90.025,30 TL’nin davalı müflis Türkiye İmar Bankası TAŞ’nin iflas masasına kayıt ve kabulüne karar verdi” denildi. Heyet Kemal Uzan’a çıkartılan tebligatın geri döndüğünü de mahkeme kayıtlarına geçirdi. Gerekçeli kararın bu ay içinde açıklanması bekleniyor.

Papakçı: Örnek karar

Kararı değerlendiren Avukat Acun Papakçı, “Bu kararla tüzel kişilik perdesinin aralanması yani bir şirketin arkasındaki asıl sorumlu kişilerin sorumlu tutulması teorisi Yargıtay’ca kabul edilmiş ve yerel mahkeme tarafından uygulanmış oldu. Birçok bankanın off shore topladığı mevduatların iadesi için örnek karar olacaktır” dedi. Mağdur mudinin avukatı Papakçı, Kemal Uzan’ın sorumluluğunu kabul etmeyen mahkeme kararına ayrıca Kemal Uzan yönünden Yargıtay’da itiraz edeceklerini sözlerine ekledi.

Aykut Küçükkaya/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde