İmar yolsuzluğunda ‘level’ atlandı: 1.5 Milyarlık kıyak

İmar yolsuzluğunda ‘level’ atlandı: 1.5 Milyarlık kıyak

Trafik Vakfı’nın 25 dönüm arsasını TOKİ aldı, imar değiştirip AKP’li yöneticinin eşine 147 milyona devretti. Arsada 1.5 milyarlık Next Level yükseldi

İmar yolsuzluğunda ‘level’ atlandı: 1.5 Milyarlık kıyak
16px
24px
30.09.2014 04:33
ABONE OLgoogle
Ankara’nın ofis, AVM ve rezidans olarak hayata geçirilen ilk büyük ölçekli karma projesi Next Level’da TOKİ’nin zarara uğratıldığı ortaya çıktı. Arsa, yeşil alanken imara açıldı ve bir buçuk milyarlık projeden TOKİ yalnızca 147 milyon lira kazandı.

Ankara’nın en gözde arsası üzerine yapılan Next Level’ın hikâyesi şöyle: Ankara’da Eskişehir-Konya karayolunun kesişim noktasında bulunan 25 dönümlük arsa, Ankara Trafik Vakfı’na aitti. Trafik Vakfı, yeşil alan olan arsanın imarının sağlık tesis alanı olarak değiştirilmesini istedi. Ancak Ankara Belediyesi “trafik sorunu” gerekçesiyle bunu kabul etmedi.

TOKİ’DEN YANDAŞ ŞİRKETE GEÇTİ

Arsa daha sonra Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) satıldı. TOKİ’ye satıldıktan kısa bir süre sonra imara açılan arsa, ihaleyle 2010 yılında AKP’nin Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) üyesi Asuman Erdoğan’ın kocası Fatih Erdoğan’ın şirketi Pasifik İnşaat’a geçti. 2008 yılında kurulan Pasifik İnşaat’ın bu büyük projeden önce yaptığı tek iş ise Kocaeli’ndeki Umutkent ve İzmitkent (2 ve 3. Etap) konutlarıydı.

Şirket, kısa sürede hızla yükseldi ve Ankara’nın “en değerli” arsasını almaya hak kazandı. TOKİ, “arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı” şeklinde düzenlediği ihaleyle arsayı Pasifik İnşaat’a yüzde 30 hisse karşılığında verdi. Oysa CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu’nun araştırmalarına göre bölgedeki daha değersiz arsalar bile müteahhit firmaya yüzde 55 hisse karşılığında veriliyordu.

DEĞERİNİN ÇOK ALTINDA FİYATTAN VERİLDİ

Next Level ihalesindeki bir başka skandal ise projenin bedeli konusunda yaşandı. 190 bin metrekarelik inşaat alanı üzerine yapılan projede bir AVM, 150 rezidans konut ve 133 ofis yer alıyor. AVM’de 145 mağaza bulunuyor. Rezidans konut fiyatlarının metrekaresi 7 bin ile 8 bin lira arasında değişiyor.

Ofislerde ise metrekare fiyatı 5 bin 800 ile 7 bin lira arasında. Bu rakamlara bakıldığında projenin değeri yaklaşık 1.5 milyar lira. Projede yüzde 30 gelir sahibi TOKİ’ye düşmesi gereken miktar ise 450 milyon lira. Ancak TOKİ bu projeden sadece 147 milyon lira kazandı. Üstelik bu rakam inşaat değerlendiği için verildi. Aksi takdirde TOKİ’nin alacağı 106.2 milyon liraydı.

TOKİ’nin uğradığı bu zarar CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun 7 Şubat 2014’te verdiği soru önergesine de yansıdı. Tanrıkulu, değeri 1.5 milyar lira olan projede TOKİ’nin neden sadece 106.2 milyon lira kazandığını sordu.

MİLYONLARCA LİRA ZARAR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan verilen cevapta ise TOKİ’nin zarara uğramadığı iddia edildi. Bakanlık iddiasına dayanak olarak projenin 354 milyon lira üzerinden ihaleye çıktığını belirtti. Bu durumda yüzde 30 hakkı olan TOKİ’nin kazancının 106.2 milyon lira olması gayet doğaldı.

Ancak projenin gerçek değerinin 1.5 milyar lira olduğu Pasifik İnşaat’ın kendi ilan ettiği metrekare fiyatlarıyla da ortada. Dolayısıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı, bizzat Fatih Erdoğan’ın şirketi Pasifik İnşaat yalanlamış oldu. TOKİ, kazanabileceği gelirden vazgeçerken kazanan taraf Fatih Erdoğan ve Pasifik İnşaat oldu.

ERDOĞAN’IN YAKINLARI



AKP MKYK üyesi Asuman Erdoğan ve Pasifik İnşaat’ın sahibi kocası Fatih Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la yakın ilişkileri olduğu biliniyor. AKP’nin resmî internet sitesinde yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Asuman Erdoğan’ın üçüz çocuklarının doğumunda Bakanlar Kurulu toplantısını yarıda keserek çifti tebrik etmeye gitmişti. Next Level’ın açılış kurdelesini de yine Erdoğan kesti. Açılışta konuşma yapan Erdoğan bu tip projelerde Türkçe isim kullanılması gerektiğini söylemişti.

ADETA YÜZÜK TAŞ­I



AKP MKYK üyesi Asuman Erdoğan’ın kocası Pasifik İnşaat’ın sahibi Rizeli Fatih Erdoğan, Next Level arsası ile ilgili verdiği bir röportajda şunları söylüyor;

“Kocaeli’nde İzmitkent 2. etap, Umutkent ve İzmitkent 3. etap projelerini yaptık. Bu projeleri daha çok Pasifik İnşaat’ın alıştırma işleri olarak gördük ve nihayet 2009 yılı sonunda aradığımız arsayı bulduk. Başkentin kesinlikle en iyi arsasıydı. Ankara; Eskişehir ve Konya yolları üzerinde gelişen bir şehirdi ve iş hayatı olsun ev hayatı olsun sosyal yaşam olsun son yıllarda Ankara her şeyiyle bu bölgeye akıyordu. Bulduğumuz arsamız bu Eskişehir ve Konya yollarının tam kesişme noktasıydı, adeta yüzük taşı. Ankara bize en iyi arsasını vermişti, biz de Ankara’ya bunun karşılığını vermeliydik.”

Sümeyra Tansel/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde