İller Bankası'na 75 Milyon Liralık ballı danışman kim?

İller Bankası'na 75 Milyon Liralık ballı danışman kim?

75 milyon liralık danışmanlık sözleşmesi Ankara’da büyük bir krize yol açtı. 75 milyonluk danışmanlık rantı hikayesi şöyle:

İller Bankası'na 75 Milyon Liralık ballı danışman kim?
16px
24px
17.08.2015 05:44
ABONE OLgoogle
7 Haziran seçimleri sadece siyasi hesapların yanında, bazı AKP’li bakan ve bürokratların ballı projlerini de alt üst etti. Bunlardan başında da, görevi yerel yönetimlere alt yapı desteği sağlamak olan İller Bankası’nın 3 bin villalık projesi geliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı İller Bankası, 7 Haziran seçimlerine 15 gün kala, görevleri arasında yer almamasına rağmen 3 bin villa yapımı için, Baş-Kent Yapı Kooperatifi ile anlaştı. 

Kooperatif ise proje karşılığında, proje ile ilgilisi olmayan ve bir siyasetçinin emanetçisi olduğu öne sürelen Asım Ö. İle 75 milyon liralık danışmanlık sözleşmesi imzaladı. Yani, proje karşılığında birilerine danışmanlık ücreti adı altında 75 milyon liralık ödeme yapılması öngörüldü. AKP’nin tek başına iktidar olamaması projeyi de etkiledi. İller Bankası geçtiğimiz günlerde projeyi iptal etti. 75 milyon liralık danışmanlık sözleşmesi de Ankara’da büyük bir krize yol açtı. 75 milyonluk danışmanlık rantı hikayesi şöyle:

“ARSAYI” AKP’Lİ YÖNETİCİLER BULDU

Ankara’yı karıştıran 75 milyon liralık danışmanlık sözleşmesinin hikayesi, bazı AKP’li yöneticilerinin Ankara’nin villaları ile ünlü İncek semtinde villa yaptırmaya karar vermesi ile başladı. Uzun süre villa için arsa arayan AKP’liler, 7 kooperatifin birleşmesi ile oluşturulan Baş-Kent Özlem Yapı Kooperatif Birliği’nin Gölbaşı’nda 6 bin dönümlük arsası olduğunu tespit ettiler. Bunun üzerine, arsanın Birlik’den bir kamu kurumu aracılığı ile alınması kararlaştırıldı.

GÖREV İLLER BANKASI’NA VERİLDİ

Birliğin arsasının alınması görevi ise belediyelerin altyapı yatırımlarını desteklemek için oluşturulan İller Bankası’na verildi. İlleler Bankası da, Baş-Kent Yapı Kooperatifler Birliği’ne çok cazip teklif sundu. Teklife göre, villa olarak tasarlanan 6 bin dönümlük arsa İller Bankası’na devredilecek, arsa üzerinde sosyal tesisler ile binlerce villa yapılacak. Villaların ise 3 bini, arsa karşılığında birlik üyelerine dağıtılacak. Böylece, birlik üyeleri üyelerden para almadan villa sahibi olurken, arsanın kalan kısmı da AKP’liler yönelik bir villa kent için kullanılacak.

PROTOKOL SEÇİMDEN 15 GÜN ÖNE İMZALANDI

Villa projesinin, protokolleri ise 7 Haziran seçimlerinden yaklaşık 15 gün öne imzaladı. Ancak protokollerle birlikte ise ilginç bir danışmanlık sözleşmesi de imza altına alındı. Taraf’ın ulaştığı sözleşmeye göre, İller Bankası ile ballı villa protokolü yapan Baş-Kent Yapı Koopetarifler Birliği, proje ile hiçbir ilgisi olmayan bir ziraat mühendisi ile 75 milyon liralık danışmalık sözleşmesi imzaladı.

Sözleşmede, Asım Ö. İsimli vatandaşın, proje süresince, İller Bankası ile birlik arasındaki iletişimi ve koordinasyonu sağlayacağı, bunun içinde kendisine 75 milyon lira artı KDV olarak danışmanlık ücreti ödeyeceği hüküm altına alındı. İller Bankası içinde ve birlikte ise, 75 milyon liralık danışmanlık ücretinin, projenin komisyonu olduğu ve bu komisyonu ise bazı siyasiler ile bürokratların paylaşılacağı konuşuluyor. Danışman Asım Ö.’nün ise, banka ve birlik ile hiçbir ilgisi olmayan, ziraat mühendisi mezunu bir vatandaş olduğu belirtildi.

Danışman Asım Ö.’yü bankada tanıyan kimsenin olmaması ise dikkat çekti. Birlik Yöneticileri, Taraf’ın konuyla ilgili sorularına ise yanıtsız bıraktı. Birlik yöneticileri, 75 milyon liralık sözleşmeye yönelik de bir sessiz kalmayı tercih ettiler.

HÜKÜMET KURULAMAYINCA PROJE İPTAL EDİLDİ

Ballı villa projesi, İller Bankası yöneticilerini rahatsız etti. Hem projenin kendisi hem de 75 milyon liralık danışmanlık ücreti, banka bürokratlarının ileride yargılanma korkusuna kapılmasına yol açtı. Endişeler üzerine, banka yönetimi yaklaşık 10 gün önce, birlik ile yaptığı protokolü tek başına fesh etti. Bu duruma birlik ise tepki gösterdi. Banka ile birlik arasında bir süredir, gerilim yaşanıyor.

Banka, 5 Ağustos’ta yazılı bir açıklama ile protokolün fesh edildiğini bir kez daha kamuoyuna duyurdu. Açıklamada ise, arsalar zamanında teslim edilmediği için protokolün fesh edildiği belirtildi. Birlik kaynakları ise, arsalarla ilgili sürenin henüz dolmadığını öne sürerek, bankanın fesih işlemnin yasala aykırı olduğunu öne sürdüler. Şu anda, banka ile birlik arasındaki fesih gerilimi halen devam ediyor. Bu arada 75 milyon liralık danışmanlık ücreti de, fesih ile birlikte riske girdi. Birliğin ise, danışmanlık adı altında yapılacak olan 75 milyon liralık ödemenin asıl sahibinin kim olduğunu açıklaması bekleniyor.

Hüseyin Özay/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde