İlk üreten kazanır!..

İlk üreten kazanır!..

Gurme restoran mönülerinin vazgeçilmezi mavi yengecin kilosu 70 dolara alıcı buluyor. Türkiye’de henüz üreten yok.

İlk üreten kazanır!..
16px
24px
27.05.2014 15:14
ABONE OLgoogle
Ersan Çıplak'ın haberi

Gurme restoran mönülerinin vazgeçilmezi mavi yengecin kilosu 70 dolara alıcı buluyor. Türkiye’de henüz üreten yok. Ege Üniversitesi örnek bir proje ile bu alana yatırım yapacak girişimciler için pilot bir tesis kurma hazırlığında… 

MAVİ yengeç Türkiye’de fazla bilinmeyen ancak ekonomik değeri oldukça yüksek bir deniz canlısı. Her şeyden önce ihracat şansı çok yüksek bir ürün. Mavi yengeç, dünya pazarlarında canlı ya da işlenmiş olarak her mevsim alıcı buluyor. Yurtdışında servis boyundaki bir mavi yengecin tanesi 6-8 dolara satılıyor. Dondurulmuşu ise 5-7 dolara alıcı buluyor. Dünya pazarlarında kilosu ortalama 70 dolara satılıyor. 

TÜRKİYE’DE TÜKETİMİ ÇOK AZ

Ülkemizde ise mavi yengeç hemen hiç bilinmiyor. Tüketimi yok denecek kadar az. Çoğunlukla Akdeniz’de avlanan mavi yengeçlerin hemen tamamı turistik bölgelerdeki restoranlar tarafından satın alınıyor. Ayrıca büyükşehirlerdeki belli başlı deniz restoranlarının menülerinde de onlara rastlamak mümkün. Türkiye’de avlanan mavi yengeçlerin tanesi ortalama 7 TL’den satılıyor.

Mavi yengecin her parçası değerlendirilebiliyor. En değerli bölümü ana gövdesi. Kıskaç ve bacak bölümleri de oldukça lezzetli. Yengecin işlendikten sonra arta kalan kısmı ise çok değerli bir kalsiyum ve protein kaynağı. Bu kısımlar farklı alanlarda değerlendirilebiliyor. Örneğin kabuk ve kitinden oluşan bu bölüm balık yemi endüstrisinde katkı maddesi olarak kullanılıyor. Bu artıklar balık yemlerine karıştırarak protein oranı yüksek yem elde ediliyor. Özetle mavi yengeç etinden, atığına kadar her zerresi ticari bir değere sahip bir ürün.
Peki, bu kıymetli deniz ürünü en çok hangi ülkelerde tüketiliyor? Türkiye’de yeterince değerlendiriliyor mu? Bu alana yatırım yapma planları olan girişimciler nasıl bir yol izlemeli? İşte detaylar… 

EN BÜYÜK TÜKETİCİLER 

Mavi yengeç özellikle Japonya, Fransa ve İspanya’da çok fazla tüketiliyor. Tüketim miktarları açısından bu ülkeleri sırasıyla ABD, Kanada, Portekiz ve Çin takip ediyor. Dünyada en fazla mavi yengeç tüketen ülkeler bunlar. Ancak bu ülkeler son yıllarda mavi yengeç konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşıyor. Girişim Uzmanı Nur Demirok, mavi yengecin ABD’de aşırı avlanma nedeniyle soyunun koruma altına alındığına dikkat çekiyor. Aynı durum Avrupa’daki bazı ülkeler için de geçerli. İşte bu nedenle şu sıralar mavi yengeç oldukça kıymete bindi; yurtdışında adeta yok satıyor. Uzmanlara göre mavi yengeç yetiştiriciliği için oldukça cazip bir dönem. Girişim uzmanlarına göre ise ihracatı garantili bir ürün. 

ŞİMDİLİK ÜRETEN YOK 

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü uzmanlarında Su Ürünleri Mühendisi Adem Kurtoğlu, “Mavi yengeç konusunda bölgemizde üretim konusunda şimdiye kadar bir uygulama yapılmadı. Ancak bu ürüne talep her geçen gün artıyor” diyor. Evet, Türkiye’de henüz yetiştiriciliği yapılmıyor. Oysa ABD’nin Maryland Eyaleti’nde mavi yengeç sektörü 12 bin kişiye istihdam sağlıyor. Girişim uzmanlarına göre Türkiye’de mavi yengeç çiftliği kuranlar kazançlı bir yatırım sahibi olurlar. 

PİLOT TESİS KURULUYOR 

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, bu alandaki boşluğu görerek mavi yengeç yetiştiriciliği için bir proje hazırladı. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Özden, mavi yengeç üretiminin üniversite desteğiyle gerçekleşeceğini söylüyor. Bunun için kendi alanında uzman bir ekip tarafından bir proje hazırlanmış. 

Bu proje üniversite-özel sektör işbirliğine açık. Proje baştan sona üniversite bünyesinde geliştirilmiş. Burada kurulacak bir pilot tesiste mavi yengeç üretilecek. Projenin tahmini bütçesi 300 bin TL civarında. Üniversite benzer ürünler için çiftlik kurmak isteyen yatırımcılara teknik konularda destek vermeye hazır. 

AKDENİZ VE EGE UYGUN 

Türkiye’de yengeç çiftliği kurmak için en uygun bölgelerin Akdeniz ve Ege olduğu belirtiliyor. Denize dik inen kayalık girintilerin altındaki durgun sular ve delta bölgeleri yetiştiricilik için en çok tercih edilebilecek doğal alanlar. Yetiştiriciliğin yalnız deniz ve akarsu ağızlarında yapılması şart değil. Dip örtüsü çamurlu yayvan toprakla hazırlanmış yapay havuzlar da kültür yetiştiriciliği için ideal. Toprak havuzların deniz ortamına göre daha korunaklı olması bir avantaj. Yengecin doğal düşmanı olan müren, levrek, vatoz gibi yırtıcı balıkları barındırmaması ise yetiştirme koşullarını kolaylaştırıyor.

Akarsuların karıştığı az tuzlu sularda yetişen yengeçler daha sonra doğal ortamlara nakledilerek yaklaşık 28 ay sonra ekonomik boya gelip hasat ediliyor. Suyun dip çamurundan zengin, sıcaklığının ise 30 dereceyi geçmemesi şart. 

Her türden et, sakatat, mezbaha artıklarıyla beslenebilen yengeçlerin yumurtlama ve çoğalma yetenekleri oldukça fazla. Mavi yengeç yetiştiriciliğinde yem maliyetleri diğer yetiştiricilik sistemlerine nazaran çok düşük. 

BU İŞİN UZMANI JAPONLAR 

Akarsuların ağızlarındaki çamurlu tabakalar onlar için ideal üreme ve çoğalma ortamları. Kültür amaçlı toprak havuzların buna göre hazırlanması gerekiyor. 

Yetiştiricilik konusunda Japonya’da birçok üreticiyle işbirliği yapılarak makul sermayeyle küçük bir entegre tesis kurmak mümkün. Girişimci adaylarının Japon su ürünleri literatürünü izlemesi ve üreticilerle temasa geçmesi ilk aşamada yararlı olabilir. Güney Asya ülkelerinde bilgi birikimi olmasına rağmen Japonlar bu işi çok daha bilimsel ve hakkını vererek yapıyor. Demirok, bu ilginç yengecin Anadolu varyetesini tanımak isteyenlerin Antalya’nın Kale İlçesi yakınlarındaki Beymelek Lagünü’nü ziyaret etmelerini öneriyor. Burada gölün kenarında konuşlanmış devlete ait tesislerden ayrıntılı bilgi almak mümkün. 

Besin değeri çok zengin 

- Latincede ‘callinectes sapidus’ olan adlandırılıyor; ‘güzel, lezzetli yüzen şey’ anlamına geliyor. Dünyada en çok Batı Atlas Okyanusu ile Meksika Körfezi’nde yetişiyor. ABD’nin Chesapeake Körfezi’nde yaygın olarak üretimi yapılıyor ve bölge ekonomisinde önemli bir rol oynuyor. 
- Atlantik orijinli omurgasız bir deniz canlısı. Sonradan Akdeniz’e uyum sağlamış ekonomik değeri yüksek lezzetli bir su ürünü.
- Yaklaşık dört yıl yaşayan bu yengecin ilginç bir görüntüsü var. Gövde kabuğu diğer yengeçlere benzerken, kol ve kıskaçları flüoresan nitelikte mavi menevişli renk tonlarına sahip. 
- Dişisi yaşamı boyunca 8 milyonu aşkın yumurta bırakabiliyor. Bu nedenle uygun koşullar bulduğunda çok hızlı çoğalabiliyor. Kasım ve Aralık aylarında yumurtlama yapıyor ve dört ile beş hafta içinde larvalar yumurtadan çıkıyor. 
- Eti protein ve mineral değeri açısından oldukça zengin. Protein, yağ, sodyum, potasyum, B-12, E ve C vitaminleri bulunuyor. 
- Yüksek et kalitesi nedeniyle batı ve Uzakdoğu gurme mutfaklarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. 
Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde