İlk moda ve hazır giyim federasyonunda ’çatlak’

İlk moda ve hazır giyim federasyonunda ’çatlak’

Türkiye'nin ilk Moda ve Hazır Giyim Federasyonu 12 derneğin katılımıyla kuruluyor ancak iki önemli dernek yer almıyor

İlk moda ve hazır giyim federasyonunda ’çatlak’
16px
24px
28.11.2007 09:32
ABONE OLgoogle

 Türkiye'nin ilk Moda ve Hazır Giyim Federasyonu 12 derneğin katılımıyla kuruluyor ancak federasyonun içinde Türkiye'nin en büyük giyim sanayicileri derneği TGSD ve Birleşmiş Markalar Derneği yer almıyor. Sektöre en çok veri sağlayan İHKİB ise tüm sektörün yer almadığı federasyon oluşumunu desteklemiyor.

TÜRKİYE'nin ilk Moda ve Hazır Giyim Federasyonu, 12 derneğin katılımıyla kuruluyor. Sektörün gücünü temsil edecek 'tek ses' olmaya aday federasyonun içinde, 400 üyeli Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) yer almıyor. Türkiye'de tekstil, konfeksiyon ve hazır giyimde en büyük veri tabanına sahip ve sektörle ilgili en çok araştırmayı yapan İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) ise tüm sektörü kucaklamayan federasyon oluşumuna destek vermiyor. Federasyonu desteklemeyen dernekler arasında BMD ve OTİAD da var.

ŞÜPHE OLUŞTU

 TGSD Başkanı Ahmet Nakkaş, kurulacak federasyonun alt yapı ve tüzük çalışmalarında yer aldıklarını hatırlatarak, "Ancak bu federasyonun neden kurulduğu ve neye hizmet edeceği çok önemli. Bizde sektörün ihtiyacını karşılayamayacağı yönünde bir şüphe oluştu. O nedenle içinde yer almadık" dedi. Nakkaş öte yandan TGSD'nin kendi projeleriyle çok yoğun olduğunu vurgulayarak, yeterince zaman ayırıp, destek veremeyecekleri bu oluşumun içinde yer almayı doğru bulmadıklarını söyledi.

SAĞLIKSIZ ÇIKIŞ

 Federasyon çıkışını sağlıklı bulmadıklarını da anlatan Nakkaş şöyle konuştu: "Ancak bu oluşumun içindeki arkadaşlar çok heyecanlı. Onlara destek de olmak lazım. Sektöre faydalı olurlarsa bizim şüphelerimiz de ortadan kalkar. 30 küsür yıldır TGSD'nin taşıdığı sorumluluğu paylaşacak bir yapı bizi memnun eder."

TEK SES OLACAĞIZ

 Bugün gerçekleştirilecek imza töreniyle resmi kuruluşu yapılacak olan Moda ve Hazır Giyim Federasyonu'nun Başkanı Kahraman Öztürk (aynı zamanda Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği'nin de başkanı) ulusal ve uluslararası platformda sektörün birleşerek tek ses olacağını ve güç toplayacağını söyledi. Federasyonun hükümetle kol kola çalışarak sektörün sorunlarını çözeceğini anlatan Öztürk, sorunlara tek ses olarak daha kolay çözüm bulmayı umduklarını belirtti. Öztürk, federasyonun yurtdışında sektörün kendi fuarlarını düzenlemesi için öncülük edeceğini de kaydetti.

TÜM DERNEKLER GELECEK

 "Federasyonu bir an önce kurduk" diyen Öztürk, bazı derneklerin federasyon yapısında yer almamalarını şöyle açıkladı: "Bazı dernekler genel kurullarını yapıp, federasyon çatısı altında yer almayı henüz onaylayamadı. Onlar da bu onay işini bitirip geleceklerdir. İleriki tarihlerde hepsini federasyon çatısı altında görmeyi umuyorum."

İHKİB: Tüm sektör yok, destekleyemeyiz

 İSTANBUL Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, TGSD, BMD, OTİAD gibi derneklerin yer almadığı federasyonun sektörü yeterince temsil edemeyeceğini söyledi. Orakçıoğlu, "Federasyonun kuruluşu aceleye getirildi. Tüm tarafların katılımı ve temsili detaylandırılmalıydı. Federasyon sektörün tümünü temsil ederse destekleriz. Bu durumda desteğimiz söz konusu değil" diye konuştu.

Örün: Nakkaş öncesi TGSD destekliyordu

FEDERASYONUN başkan vekili olması beklenen Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Başkanı Nedim Örün, TGSD'nin Umut Oran ve Aynur Bektaş'ın başkanlıkları döneminde federasyon kurma çalışmalarına destek verdiğini belirterek, "Ahmet Nakkaş öncesi destekliyordu. Şimdi neden desteklenmiyor, sormak lazım" dedi. Örün şunları söyledi: "Bunun için geç bile kaldık. İF Konseyi'ndeki dernekler birlikte hareket ediyorduk. Aslında federasyonu kurarak doğmuş bir çocuğu nüfusa kaydettirdik. Bütün Türkiye'yi kucaklayacak bir yapılanma olacak. Avrupa Birliği (AB), Sivil Toplum Kuruluşu (STK) projelerine destek veriyor. Yarı kamu kuruluşu niteliğindeki birlikler ve odalar tam STK statüsünde olmadıkları için AB onları muhatap almıyor. Bu ihtiyacı da karşılayacağız."

Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde