İlerme raporunda Kıbrıs engeli

İlerme raporunda Kıbrıs engeli

80 sayfalık AB ilerleme raporu basına sızdı. Rapora göre Türkiye'yi neler bekliyor?

İlerme raporunda Kıbrıs engeli
16px
24px
28.10.2006 11:54
ABONE OLgoogle

NTV"nin ulaştığı ilerleme raporu taslak metnine göre, Ankara"nın çözüm için attığı adımlar belgeye olumlu yansıdı. 8 Kasım"a kadar Finlandiya"nın önerisi temelinde yaşanabilecek gelişmeleri bekleyen AB Komisyonu, müzakereleri askıya alma yönünde bir tavsiyede bulunmayacak.

İlerleme raporunnda Kıbrıs konusundaki ana değerlendirme, “Bölgesel Konular ve Dış İlişkiler” başlığının altında yer alıyor. Bu bölümde, Türkiye"nin "Kıbrıs Cumhuriyeti"ne karşı yükümlülüklerini yerine getirmediği ve ilişkileri normalleştirme yönünde adım atmadığı belirtiliyor. AB Komisyonu, Türkiye"nin "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin uluslararası kuruluşlara üyeliğini veto etmeyi sürdürdüğünü de hatırlatıyor.

AB: Reformlar yavaşladı

Raporda, “Türkiye"nin sözlerini yerine getirmemesi halinde müzakerelerin tamamı olumsuz etkilenebilir” şeklinde ifadelerin yer aldığı 21 Eylül 2005 tarihli karşı deklarasyona dikkat çekiliyor. Türkiye"nin "Kıbrıs Cumhuriyeti"ni tanımasının üyelik sürecinin temel unsurlarından olduğu da vurgulanıyor.

KIBRIS"TA İZOLASYONUN KALDIRILMASI
Ankara"nın Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik çabaları da olumlu olarak rapora yansıdı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül"ün Ocak ayında açıkladığı ve Ada"daki tarafların kısıtlamaları karşılıklı olarak kaldırmasını öneren "eylem planı" hatırlatıldı. Rum lobisinin itirazlarına karşın raporda yer alan bir diğer unsur ise, AB"nin Kuzey Kıbrıs"ın izolasyonunun kaldırılmasına yönelik taahhüdü oldu.

Rumlar "İlerleme" metninden memnun
 
RAPORDA YER ALAN 5 BAŞLIK

Türkiye"nin limanlarını Rum gemi ve uçaklarına açmamasından kaynaklanan sıkıntılar, 5 müktesebat başlığı altında detaylandırılıyor.
Gümrük Birliği
“Rum bayraklı gemi ve uçakların Türk limanlarını kullanmasına yöenlik kısıtlamalarda hiçbir gelişme yaşanmadı. Türkiye"nin Gümrük Birliği anlaşmasını tüm AB üyelerine tam olarak uygulaması gerekiyor.”
Malların serbest dolaşımı
“Rum uçak ve gemilerine uygulanan kısıtlamalar nedeniyle malların serbest dolaşımına getirilen engeller kaldırılmalı.”
Ulaştırma
“Rum uçak ve gemilerinin Türk hava sahasını ve limanlarını kullanmasına yönelik engellerin kaldırılmasında gelişme kaydedilmedi. AB üyeleri ile ikili anlaşmaları gereği Türkiye, tüm AB hava taşımacılığı şirketlerine milliyet temelinde ayrımcılık yapmadan izin vermelidir.”
Ortak dış, savunma ve güvenlik politikası
“Türkiye, "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin Berlin-Plus anlaşması temelinde, AB-NATO stratejik ortaklığına katılımı ile Wassenaar Anlaşması"na üyeliğini bloke temeyi sürdürüyor.”
Dış ilişkiler
“Türkiye, tüm üye ülkeler için malların serbest dolaşımına izin vermekle yükümlüdür.”

KRİTİK "STRATEJİ KAĞIDI"
Kıbrıs konusundaki asıl kritik belge ise, 8 Kasım"da ilerleme raporu ile birlikte yayınlanacak olan "strateji kağıdı". Ancak bu belgede yer alacak ifadeler henüz netlik kazanmadı. Strateji kağıdının, gelecek günlerde dönem başkanı Finlandiya"nın önerisiyle şekilleneceği açık olduğu belirtiliyor. AB Komisyonu, strateji kağıdında müzakerelerin askıya alınmasına ilişkin herhangi bir tavsiye eklemeyerek kararı tümüyle liderlere bırakacak.

Güldener Sonumut/NTV

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde