İlaçta ‘takip’ kaosu

İlaçta ‘takip’ kaosu

Pazar günü başlayacak yeni sisteme hazır olunmaması nedeniyle yurttaşlar ilaçsız kalabilir

İlaçta ‘takip’ kaosu
16px
24px
14.05.2010 06:03
ABONE OLgoogle

Türkiye’de ilaçların her birinin izlenmesi için oluşturulan İlaç Takip Sistemi (İTS) bu pazar günü uygulanmaya başlıyor. Ancak eczacılar, ilaç sanayiinin, eczanelerin ve devletin hazır olmaması nedeniyle, o gün ilaç hizmetinin duracağı ve sistemin çökeceğine dikkat çekiyorlar. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün uygulamayı ertelemek için Sağlık Bakanı ile görüşmeler yaptığını ancak Bakan Recep Akdağ’ın uygulamaya geçilmesi konusunda kararlı olduğunu belirtmesi nedeniyle henüz bir erteleme olmadığını söyledi.

Eczacılar günü

Eczacılar 14 Mayıs Eczacılık Günü ve 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutladıkları Eczacılık Haftası’nı, ilaç konusundaki sorunlara çözüm arayarak geçiriyor. “Akılcı İlaç Kullanımı” sloganıyla haftaya başlayan eczacılar, sürekli değiştirilen genelgeler yüzünden, ilaç sanayii ve eczacılar İTS’ye hazırlıklarını tamamlayamadı ve bu pazar gününden itibaren yurttaşa ilaç veremeyecek duruma düştü.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, sistemin uygulanmasında bir erteleme olmazsa, pazar günü eczacıların hastalara ilaç veremeyeceğini, ancak işin “felaket boyutu”nun pazartesi günü başlayacağını söyledi.

‘İlaçların yüzde 90’ı kayıtsız’

İTS’ye göre, ilaçların sistemde görülmesi, takip edilmesi ve sistemden onay alınarak hastaya verilebilmesi için üzerlerinde “karekod”un bulunması gerektiğini ancak bugün için ilaçların yüzde 90’ından fazlasında bu kodun bulunmadığını vurgulayan Semih Güngör, “Neredeyse yüzde 90 ilacın kaydı İlaç Takip Sistemi’nde bulunmadığı için zaten eczacı reçeteyi verse, sistem çalışsa bile karşı taraftan onay alamayacak. Sistemin altyapısı kötü, otomasyon sistemine girildiğinde sistem çökecek. Pazar günü hasta eczaneye ilacı almaya geldiğinde iki şeyle karşılaşacak. Ya sistem çöktüğü için ilaca ulaşamayacak ya da sistemde, talep ettiği ilacın kaydı görülmediği için ilacını alamayacak” dedi.

Şule Köktürk/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde