İlaçta da saadet zinciri tuzağı!

İlaçta da saadet zinciri tuzağı!

İngiltere merkezli şirket, Türkiye'de internet üzerinden "sahte" ilaç satıyor

İlaçta da saadet zinciri tuzağı!
16px
24px
20.05.2010 16:48
ABONE OLgoogle

İngiltere merkezli çalışan Life Plus şirketinin Türkiye'de yasadışı yollardan, gerekli izinleri almadan internet üzerinden ilaç olduğunu iddia ettiği ürünlerin satışını yaptığı ortaya çıktı. Vatan gazetesinin haberine göre; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na yapılan bir ihbar ile bakanlık yetkilileri harekete geçti ve internet sitesinden yapılan satışların tamamen yasa dışı olduğunu, ilaç olduğu iddia edilen ilaçların izin alınmadan satıldığını saptadı ve vatandaşları uyardı: "Kesinlikle kullanmayınız!"

TEMSİLCİLİĞİ YOK

Söz konusu şirket Türkiye'de internet üzerinden satış yaparken Türkiye'de resmi bir temsilciliği bulunmuyor. İngiltere merkezli şirketin ana internet sitesi www.lifeplus.com. Siteye giriş yapar papmaz Türkçe olarak sayfa açılıyor. Telefon listesinde Türkiye de bulunuyor ve 800 ile başlayan bir numara yazıyor. Firmanın Türkiye için açtığı başka bir internet sitesi ise www.lifeplus.tr.gg. Bu sitede ise ürünlerin tanıtımı ve sisteme girerek nasıl para kazanılacağı detayları ile anlatılıyor.

AIDS İLACI BİLE VAR

Life Plus internet sitesini açtığınızda siteden satılan ürünler şöyle sıralanıyor: "Kilo verdiriciler, bağışıklık düzenleyiciler, enerji ve zindelik düzenleyiciler, kalp ve damar sağlığı düzenleyiciler, sindirim sistemi düzenleyiciler, konsantrasyon güçlendiriciler, anti stres ürünler." Siteden satışı yapılan ilaçlardan biri ise dikkat çekiyor: "Kolloidal Gümüş". Bu ilacın altında ise 650 hastalık yapıcı mikroorganizmayı öldürdüğü hatta AIDS'ten ülsere, apandisten ayak mantarına kadar iyi geldiği yazıyor. "Yüksek dozda bile herhangi yan etkisi yoktur" ifadesinin ise altı kalın çizgilerle çizilmiş durumda. (Ancak bu site, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın harekete geçmesinden sonra kapandı.)

SAADET ZİNCİRİ TAKTİĞİ

İnternet sitesinin bir başka özelliği ise saadet zincirini anımsatan pazarlama yönteminin kullanılması. Önce satılan ürünlerin ne kadar kârlı olduğunu gösteren bir yazı kullanılıyor. Bu yazıda ise pazarın yıllık 350 milyon TL olduğu iddia ediliyor: "Türkiye'de bu dev pazarın yüzde 1'inden daha azına sahibiz. Üye yaptığınız kişinin siparişinden yüzde 5 kazanıyorsunuz. Arkadaşın da yeni üyeler yaparsa o zaman ikiniz de kazanmaya başlıyorsunuz. İkinci sırandan kazancın yüzde 25 oluyor. Eğer o arkadaşın da yeni üye yaparsa 3. sırandan kazancın yüzde 10 oluyor. Network sistemlerinde asıl kazanç aşağıdaki üyelerden gelir."

BAKANLIK: KULLANMAYIN

Konuyla ilgili olarak Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na şikayet yapıldı. Bakanlık ise şu açıklamayı yaptı: "Takviye edici gıdanın kilo verdirici, kilo aldırıcı, boy uzatıcı, cinsel performansı arttırıcı, sigara bıraktırıcı ve hastalıkları iyileştirici bir özelliği olduğu iddia edilmesi durumunda ürünleri kesinlikle kullanmayınız. Bakanlığımız tarafından sorumlular hakkında yasal işlem uygulanması için hali hazırda yürütülen denetimlerimize ek olarak kapsamlı bir çalışma başlatılmıştır."

UZMAN UYARDI

Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cankat Tulunay da, sitede satıldığı söylenen bitkisel ürünlerin ABD'nin ilaç denetimini gerçekleştiren FDA'den onaylı olduğu yazıldığına dikkat çekerek şu uyarıyı yapıyor: "FDA'in ruhsat verdiği hiç bir bitkisel ürün bulunmuyor." Prof. Dr. Tulunay sitede satışı yapılan "Kolloidal gümüş"e de dikkat çekiyor: "Bu madde oldukça toksik bir maddedir ve vücutta birikir. Bu da cildinize çok büyük hasarlar verebilir." 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde