İktidardan 12 yılda 150 torba yasa

İktidardan 12 yılda 150 torba yasa

12 yılda 150 kez torba kanun yöntemine başvurduğu ortaya çıktı. Sadece son dönemde 64 yasayla 2 bin 994 madde Meclis’ten geçirildi.

İktidardan 12 yılda 150 torba yasa
16px
24px
17.09.2014 08:44
ABONE OLgoogle
Hükümetin “Artık torba kanun çıkarılmayacak” açıklamasına muhalefet destek verdi. Ancak iktidarın 12 yılda 150 kez torba kanun yöntemine başvurduğu ortaya çıktı. Sadece son dönemde 64 yasayla 2 bin 994 madde Meclis’ten geçirildi.

AK Par­ti­’nin 12 yıl bo­yun­ca tüm eleş­ti­ri­le­re rağ­men sık­lık­la baş­vur­du­ğu tor­ba ka­nun yön­te­min­den vaz­geç­me­si­ne mu­ha­le­fet­ten des­tek gel­di.

Mu­ha­le­fet mil­let­ve­kil­le­ri AK Par­ti­’ye bu ko­nu­da yap­tık­la­rı hiç­bir uya­rı­nın dik­ka­te alın­ma­dı­ğı­nı ha­tır­lat­tı. Bu­gün alı­nan ka­ra­rı geç ka­lın­mış da ol­sa olum­lu bul­duk­la­rı­nı açık­la­dı. Baş­ba­kan Yar­dım­cı­sı ve Hü­kü­met Söz­cü­sü Bü­lent Arınç, bun­dan son­ra tor­ba ka­nun çı­ka­rıl­ma­ya­ca­ğı­nın bil­gi­si­ni de ver­di.

Arınç, “Tor­ba is­mi­ni kul­lan­mak is­te­mi­yo­ruz. Bu­nu li­te­ra­tü­rü­müz­den çı­ka­ra­ca­ğız in­şal­lah. Bun­dan son­ra bu ka­dar mad­de­li bir ya­sa­yı uma­rım gör­me­ye­cek­si­niz. Sa­yın Baş­ba­ka­nı­mı­zın ta­li­ma­tı bu­du­r” di­ye ko­nuş­tu.

İLK KEZ 2004’TE GETİRİLDİ

AK Par­ti ik­ti­dar­la­rı bo­yun­ca, tor­ba ka­nun yön­te­mi­ne 150 kez baş­vur­du. AK Par­ti ik­ti­da­rının 2004’ten itibaren Meclis’e getirmeye başladığı torba kanunlarla 21. dö­nem­de 7, 22. ya­sa­ma dö­ne­min­de 28, 23. ya­sa­ma dö­ne­min­de 51, 24. ya­sa­ma dö­ne­min­de ise 64 kez ya­sa çı­kar­ıldı. Sa­de­ce son dö­nem­de çı­kar­tı­lan 64 ya­sa­nın mad­de sa­yı­sı 2 bin 994 ola­rak ger­çek­leş­ti.

UMA­RIM BU SÖZÜ TU­TAR­LAR

CHP’­nin hu­kuk­çu mil­let­ve­ki­li Ana­ya­sa Ko­mis­yo­nu Üye­si Ali Öz­gün­düz, AK Par­ti­’nin tor­ba ya­sa tek­ni­ğin­den vaz­geç­me­si­ne olum­lu bak­tık­la­rı­nı be­lirt­ti.Özgündüz, “U­ma­rım ver­dik­le­ri sö­zü tu­tar­lar.

İÇTÜZÜĞE AYKIRI

Baş­ba­kan da bu ko­nu­da tu­tar­lı olur ve tor­ba ka­nun de­ni­len hu­kuk­la, ana­ya­sa ile il­gi­si ola­ma­yan ya­sa­ma tek­ni­ği bir da­ha uy­gu­lan­ma­z” de­di.  CHP’­nin yıl­lar­dır bu uy­gu­la­ma­yı eleş­tir­di­ği­ni an­la­tan Öz­gün­düz, tor­ba ka­nu­nun ya­sa yap­ma tek­ni­ği­ne, içtü­zü­ğe ve Ana­ya­sa­’ya ay­kı­rı bir du­rum ol­du­ğu­nu vur­gu­la­dı.

Ham olarak getiriliyor

Medeni Kanun, Borçlar Kanunu, Ceza Kanunu gibi yasalarda yapılan değişikliklerin temel kanun şeklinde yapılabileceğini anlatan Özgündüz, ancak onlarca, yüzlerce kanunda değişiklik yapan yasaların bir torba içerine konarak temel kanun olarak Meclis’e gelmesinin doğru olmadığını ifade etti.Bu yasaların kendilerini ilgilendiren ihtisas komisyonlarında görüşülmediğini dile getiren Özgündüz, “Genelde Plan Bütçe Komisyonu’na geliyor.

FARKLI KOMİSYONA AİT

Oysa ki torbanın içinde adalet, Anayasa, sağlık, çalışma gibi birçok farklı komisyonu ilgilendiren maddeler oluyor. Dolasıyla kanunlar ilgili komisyonlarda görüşülmeden ham olarak genel kurula geliyor” şeklinde konuştu.

Basra harap oldu

MHP’­li Ana­ya­sa Ko­mis­yo­nu Üye­si Sü­ley­man Nev­zat Kork­maz hü­kü­me­tin be­ya­na­tı­nı sa­mi­mi bul­ma­dı­ğı­nı aktardı. Kork­maz, “En azın­dan za­ra­rın ne­re­sin­den dö­nü­lür­se kâr­dır. An­cak tah­rip edil­miş çok şey var. Bun­la­rı na­sıl te­la­fi ede­cek­ler bi­le­mi­yo­rum. İk­ti­dar, hu­ku­ku ayak­lar al­tı­na al­dı, hu­kuk dev­le­ti­nin bü­tün il­ke­le­ri­ni çiğ­ne­di. Bu­na an­cak Bas­ra ha­rap ol­duk­tan son­ra Bas­ra­’yı kur­tar­ma gi­ri­şi­mi de­nir.

YOLSUZLUĞU ÖRTME HESABI

De­fa­lar­ca hü­kü­met uya­rıl­dı. Hak­ka­ni­yet içe­re­sin­de ha­re­ket et­me­si ge­re­ken­ler, 17-25 Ara­lık yol­suz­la­rı­nın üze­ri­ni ört­mek he­sa­bı ile ha­re­ket et­ti. Bu­na iliş­kin ya­sa­lar çı­kar­dı­lar, or­tay­la çı­kan tab­lo bir ga­ra­bet­ti­r” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
Çetin Çiftçi/Bugün
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde