Anteks ve Ataç İnşaat için mahkemeden flaş karar

Anteks ve Ataç İnşaat için mahkemeden flaş karar

Alman ve İsviçre polis teşkilatlarının gömlekçisi olan Antalyalı Anteks ve Ataç İnşaat için iflas erteleme istendi; mahkeme tedbir kararı verdi.

Anteks ve Ataç İnşaat için mahkemeden flaş karar
16px
24px
09.02.2015 05:58
ABONE OLgoogle
Alman ve İsviçre polis teşkilatlarının gömlekçisi olan Antalyalı Anteks ve Ataç İnşaat için iflas erteleme istendi; mahkeme tedbir kararı verdi. Kapalı durumdaki Anteks geçtiğimiz günlerde yeniden işletmeye alındı. İşçi alımlarına başlanan fabrikada yeniden ihracat bağlantılara kuruluyor.

Antalyalı Ataman ve Çalık ailelerinin ortağı oldukları halka açık konumdaki Ataç İnşaat ve Sanayi A.Ş. ve Anteks Antalya Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. bir süreden beri, alacaklı işçi eylemleri ve ortaklar arasındaki tartışmalarla gündemde. Ataç İnşaat’ın borçları nedeni ile mali dengesi bozulan Anteks’de paralarını alamayan bini aşkın işçi yaptıkları eylemlerle seslerini duyurmaya çalıştı.

‘KORUMAYA ALIN FABRİKA ÇALIŞSIN’ 

Faaliyetleri önemli ölçüde duran her iki şirket için geçtiğimiz aralık ayı başında mahkemeye başvuruda bulunuldu. Başvurunun amacı, her iki şirketi de iflas erteleme kapsamına alarak faaliyetlerini sürdürmesine imkân tanıma olarak ifade edildi. Her iki şirket adına Antalya Asliye Ticaret Mahkemesi’ne sunulan başvuru dilekçesi ile birlikte kapsamlı bir iyileştirme raporu da sunuldu. İstanbul Barosu avukatlarından Şevket Çelik imzası ile sunulan dilekçede her iki şirketin mali durumları ve geçmiş durumları ile ilgili bilgi verildi.

2 MİLYAR DOLARLIK İŞ YAPTI

Dava dosyasında yer alan bilgilere göre Ataç İnşaat 1962’de kuruldu. Baraj, tünel, sulama başta olmak üzere yurtiçi ve yurtdışı bir dizi müteahhitlik işi üstlenen şirketin üstlendiği projelerin toplam değeri 2 milyar dolar seviyesinde. Ancak, şirketin bazı projelerinde ciddi zararları oluştu. Libya’daki bir projesi yanı sıra, İzmir metrosu işi ve bir enerji projesinde önemli ölçüde zarar eden Ataç İnşaat, kendisi ile birlikte, yüzde 99.9’luk hissesine sahip olduğu Anteks’i de mali açıdan zor durumda bıraktı. Mahkeme ile paylaşılan bilgiler arasında, Ataç İnşaat'ın 400 milyon TL'yi aşan bir borcu bulunuyor.

ALMAN POLİSİNİ GİYDİRDİ

Dosyada yer alan bilgilere göre, faaliyeti durdurulmadan önce bini aşkın kişinin çalıştığı Anteks Antalya Tekstil bünyesinde dokuma, iplik ve konfeksiyon olmak üzere 3 dev fabrika bulunuyor.  Şirketin ürettiği ürünlerin yüzde 85’i ihraç ediliyordu. Hugo Boss, Versace, Lacoste, Armani, Dolce Gabana, Etro Barba, Escada gibi dünyaca ünlü markalara mal satan Anteks, Alman ve İsviçre polis teşkilatlarının da gömlek tedarikçisiydi. Ütü istemeyen kumaş üretimi yapan Anteks bünyesinde, dünyada sadece 2 adet olan amonyak tesislerinden biri bulunuyor.

BİLİRKİŞİ RAPORU OLUMLU ÇIKTI

Dava başvuru dilekçesinde, her iki şirket hakkında tedbir verilmesi durumunda yeniden faaliyete geçilebileceği vurgulandı. Mahkemenin talep ettiği bilirkişi raporu da 20 Ocak günü dosyaya sunuldu. Doç. Dr. Mustafa Erdem Can ve Mali Müşavir Ramazan Küçükdemir’in imzasını taşıyan raporda, şirketin iflas erteleme kapsamına alınması gerektiğine işaret edildi. Bu raporla birlikte Antalya 3. Asliye Ticaret Mahkemesi  30 Ocak’ta her iki şirket için de tedbir kararı verdi. Mahkeme iki kişiyi de denetim kayyumu olarak atadı. Bu kararla, şirketler hacizlere karşı korumaya alınmış oldu.

PERSONEL ALIMINA BAŞLANDI

Mahkemeden karar beklendiği süreçte, Anteks ve Ataç için de yeniden hareketlilik başladı. İplik fabrikasının yeniden üretme hazır hale getirilmesi için çalışmalar yürütüldü. Şirket avukatı Şevket Çelik, tedbir kararı ile birlikte şirketlerin yeni bir döneme girdiklerine işaret etti. Av. Çelik, ilk etapta 100 kadar kişinin yeniden işe alındığını, yılsonuna kadar bu sayının 600’e çıkmasını beklediklerini söyledi.

7 BİNE YAKIN YATIRIMCISI VAR 

Ataç ve Anteks’in kurucu ortaklarından Hüseyin Çalık’ın kızı Lale Çalık Sarper ise, yeni şirket yönetimi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı, geçtiğimiz 13 Ocak’ta görevsizlik kararı vererek dosyayı SPK’ya gönderdi. Lale Çalık Sarper’in avukatı Av. Arif Karabağ, Hürriyet Dünyası’na yaptığı açıklamada, Anteks’in yeniden faaliyete geçecek olmasını kendilerinin de istediğini ifade ederek, “Kimse batsın istemiyor. İzliyoruz. Bakıp göreceğiz” dedi.

Av. Karabağ, borsa şirketi Ataç İnşaat’ın 6 bin 700 hissedarı olduğuna işaret ederek, tespit ettikleri bir takım usulsüzlükler nedeni ile savcılığa suç duyurusunda bulunduklarına vurgu yaptı
Dinçer Gökçe/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde