İki bakanın oğlu Metris Cezaevinde

İki bakanın oğlu Metris Cezaevinde

İçişleri Bakanı’nın oğlu Barış Güler ile Ekonomi Bakanı’nın oğlu Oğuz Kaan Çağlayan Metris Cezaevinde...

İki bakanın oğlu Metris Cezaevinde
16px
24px
22.12.2013 08:10
ABONE OLgoogle

İçişleri Bakanı’nın oğlu Barış Güler ile Ekonomi Bakanı’nın oğlu Oğuz Kaan Çağlayan’ın da dahil olduğu 24 kişi yolsuzluk operasyonu kapsamında tutuklandı. Erdoğan Bayraktar’ın oğlu ise serbest bırakıldı

Türkiye gündemine bomba gibi düşen Büyük Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonu kapsamında gözaltına alınıp önceki gün adliyeye sevk edilen 71 kişiden 24’ü tutuklandı. Tutuklular, Metris Cezaevi’ne gönderildi. Bunlar arasında İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan ve Azeri işadamı Reza Zarrab da var. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Bayraktar ise adliyedeki sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

 ÜÇ GRUP HÂLİNDE

71 kişi önceki sabah 08:00’dan itibaren Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na üç grup hâlinde getirilmeye başlandı. Şüpheliler, savcılar Celal Kara, Mehmet Yüzgeç, Mustafa Erol ve Ekrem Aydıner tarafından sorgulandı. Savcılık sorgularının akşam saatlerinde sona ermesinin ardından Barış Güler, Kaan Çağlayan, Süleyman Aslan, Reza Zarrab ve Mustafa Demir’in de aralarında bulunduğu 49 kişi tutuklama istemiyle mahkemeye sevkedildi. Savcıların dördü de söz konusu 49 kişi için tutuklama talep etti. 18 kişi savcılık tarafından serbest bırakıldı. İşadamı Ali Ağaoğlu’nun da dahil olduğu dört şüpheli adli kontrol talebiyle mahkemeye sevk edildi.

ALİ AĞAOĞLU SERBEST BIRAKILDI

Önceki akşam 22.05’de işadamı Ali Ağaoğlu’nun da aralarında bulunduğu dört kişi mahkeme tarafından yurt dışına çıkış yasağı konarak serbest bırakıldı. Ancak Ağaoğlu, buna rağmen gece 01:00’e kadar adliyede bekledi. Ağaoğlu daha sonra habercilere görünmeden adliyeden ayrıldı. Savcılar tarafından üç farklı dosyadan mahkemeye sevk edilen 49 şüpheliyi, üç ayrı hâkim sorguladı.

BAYRAKTAR DA SERBEST

Sorgulardan sonra ilk olarak nöbetçi hâkim Selahaddin Elitaş, önceki gece saat 01:00 sıralarında kararını açıkladı. Hâkim, şüpheliler Yavuz Çelik, Sadık Soylu, Mehmet Ali Kahraman, Mehmet Erdal, İsmail Çakal, İsmail Kibici, Hüseyin Avni Sipahi, Fuat Kuşçu, Ekrem Eray Arda, Aliseydi Karaoğlu, Ali Karaaslan, Ahmet Emil, Abdullah Uçar ve Abdullah Oğuz Bayraktar’ın serbest bırakıldığını açıkladı. Böylece gözaltına alınan üç bakan oğlundan biri olan, Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, adli kontrol koşuluyla serbest bırakılmış oldu.

GEREKÇESİ DE AÇIKLANDI

Hâkim, söz konusu şüphelilerin serbest bırakılma gerekçelerini şöyle açıkladı: “İsnat edilen suç vasfına, delil durumuna, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların, tutuklamayı gerektirecek şekilde bulunmaması, bu aşamada delilleri yok etme, karartma ve gizleme ihtimali görülmediği, sabit ikametgâh sahibi olmaları, kaçma şüphelerini uyandıran somut olguların bulunmaması, keza ileride suç vasfının değişme ihtimali bulunması nedeniyle ileride mağduriyetlerine sebep olmaması bakımından tutuklama talebinin reddine karar verildi.”

Adli kontrol şartıyla serbest kalan şüpheliler, yurtdışına çıkamayacak ve her Cumartesi, evlerine en yakın karakola giderek imza verecek.

İKİNCİ SORUŞTURMADA 14 TUTUKLAMA

Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonu kapsamındaki ikinci soruşturmanın şüphelilerini sorgulayan hâkim Faruk Aydın, kararını dün sabah 07:00’de açıkladı. Hâkim, aralarında Halkbank Genel Müdürü Süleyman Arslan, işadamı Reza Zarrab, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan’ın da olduğu 14 kişinin tutuklanmasına karar verdi. Mahkeme, tutuklama kararının gerekçesinde şu ifadelere yer verdi. “Mevcut delil durumu, suçların vasıf ve mahiyeti, kanundaki cezaların alt ve üst sınırları, dosyadaki telefon dinlemeleri, iletişim bilgileri, teknik takipler ve diğer deliller göz önüne alındığında kuvvetli suç şüphesinin bulunması, dosyadaki mevcut teknik takip iletişime ilişkin tespit ve bilgilerden şüphelilerin fark edilmemek için farklı şekilde iletişime geçip delillerin ortaya çıkmasını engelleyici davranışları göstermeleri ve konumları ve sosyal statüleri de göz önüne alınarak bundan sonra da delilleri etkileme ve karartılma şüphesi, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak suçunu CMK 100. maddesinde sayılan katolag suçlardan oluşu işin önemli ve ölçülü olması adli kontrol müessesesinin yetersiz kalacağı...”

SON KARARLAR

Üçüncü soruşturmayla ilgili karar ise dün sabah 07:24 sıralarında açıklandı. Buna göre, mahkemedeki sorgu işleminin ardından Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de dahil olduğu 19 kişi serbest bırakıldı. Şüpheliler Sevinç Doğan ve sorgusunun beklediği sırada rahatsızlanan Ali Tunç’un tutuklanmasına karar verildi. Demir’in de aralarında bulunduğu 19 kişiye yurtdışına çıkış yasağı koyan mahkeme, 19 kişinin her cuma ikametgâhlarına en yakın karakola gidip imza atmalarına hükmetti. Mustafa Demir, sabah 07:40 sıralarında adliyeden ayrıldı. Demir, çıkışta gazetecilerin sorularını ise yanıtlamadı. Adliyenin önünde bekleyen bir grup ise Demir’i tezahüratlarla karşıladı. Tutuklanan 16 kişi saat 10 sıralarında cezaevine gönderildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde