İhracatın kilosu yüzde 27 ucuzladı

İhracatın kilosu yüzde 27 ucuzladı

Dolar yükseldikçe Türkiye’deki ürünler yabancılar için ucuzluyor. Böylece ihracat artıyor, buna karşılık Türkiye nisan ayında son yılların en ucuz ihracatını gerçekleştirdi

İhracatın kilosu yüzde 27 ucuzladı
16px
24px
06.05.2019 08:44
ABONE OLgoogle

Döviz kurunun lira karşısında değerlenmesiyle artan ihracat ekonomi yönetiminin ağzından düşmüyor. Her konuşmalarında sözü bir şekilde artan ihracat rakamlarına getiren ekonomi yönetimi Türkiye’nin 40 yıldır benimsediği “ihracata dayalı büyüme modelini” yeniden ısıtıp Türkiye’nin önüne koyuyor.

Öte yandan Türkiye’nin ihracatında son aylarda görülen artış büyük ölçüde döviz kurundaki yükselişten kaynaklandı. Türkiye İhracat Meclisi istatistiklerinden derlediğimiz verilere göre 2018’in nisan ayından 2019’un Nisan ayına dek ihraç edilen ürünlerin kg fiyatı yüzde 27,5 azaldı.

2018 Nisan ayında ihraç edilen ürünlerin ortalama kilogram fiyatı 1,42 dolar iken, 2019’un Nisan ayında bu tutar 1,11 dolara kadar geriledi. Öte yandan 2019 Nisan ayı ihracatının kilogram fiyatı aynı zamanda son yılların en ucuz ihracatı oldu. Böylece ihracat miktarı bir yılda yüzde 33 artmasına rağmen ihracattan elde edilen gelir yüzde 5 oranında azalıyor. 

ERDOĞAN: KANATLANIP UÇMAYA HAZIRIZ 

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası İnovalig Ödül Töreni’ne katıldı.

Törende ihracat ve ithalat verilerini paylaşan Erdoğan “ihracat konusunda da düğüm noktası vardır. İğne ile kuyu kazar gibi çalışmamız gerekiyor. Düğüm çözüldüğünde kanatlanıp uçtuğunuzu görürsünüz. Biz bunun eşiğine gelmiş bir ülkeyiz. İhracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 84,4’e yükseldi. İhracatımız nisan ayında yüzde 5,38 artışla 15 milyar 273 milyon dolar oldu. İthalatımız ise yüzde 14,62 azalarak 18 milyar 104 milyon dolar oldu” dedi.

EN FAZLA İHRACAT ALMANYA’YA YAPILIYOR

Ülke verilerine bakıldığında nisan ayında en çok ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülke sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık, İtalya, ABD ve İspanya oldu.

Söz konusu dönemde Avrupa Birliği’ne (AB) 6,9 milyar dolar ihracat yapılırken AB’nin ihracattaki payı yüzde 47,8 oldu. İkinci sırayı 2,8 milyar dolarla Yakın ve Ortadoğu ülkeleri aldı.

Nisan ayında İstanbul, lider ihracatçı il olma özelliğini korurken, 5,8 milyar dolarla ihracatını bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 artırmayı başardı. İstanbul’u 1,4 milyar dolarla Kocaeli,1,2 milyar dolarla Bursa, 807 milyon dolarla İzmir ve 688 milyon dolarla Gaziantep takip etti. 

İHRACATIN LİDERİ OTOMOTİV SEKTÖRÜ 

Otomotiv endüstrisi, nisan ayında 2 milyar 616 milyon 597 bin dolarla en fazla ihracat gerçekleştirilen sektör oldu.

Otomotiv endüstrisini 1 milyar 766 milyon 8 bin dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri, 1 milyar 508 milyon 263 bin dolarla hazır giyim ve konfeksiyon takip etti. Nisan ayında en fazla ihracat artışı yüzde 168,3 ile gemi ve yat sektöründe gerçekleşti.

Ozan Gündoğdu/Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde