İhracatçılar MB'nin sürpriz kararına ne dedi?

İhracatçılar MB'nin sürpriz kararına ne dedi?

Merkez Bankası’nı reeskont kredileri ile kararı ihracatçılar tarafından olumlu karşılandı. TİM Başkanı Büyükekşi, PPK’dan bugün çıkan kararlar için ‘etkili adımlar’ değerlendirmesini yaptı.

İhracatçılar MB'nin sürpriz kararına ne dedi?
16px
24px
24.11.2016 15:39
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası’nın piyasalardaki gelişmelere karşı attığı adımlardan birisi olan reeskont kredileri ile ilgili düzenlenme, ihracatçılar tarafından olumlu karşılandı. MB, bugün aldığı karar ile 31 Aralık 2016 tarihine kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredileri için, vadeyi mart sonuna kadar uzatabilme ya da vadesinde TL olarak ödeme imkanı getirdi.

Merkez Bankası'ndan kritik faiz kararı

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, kararla ilgili şunları söyledi: “Böylece firmalarımız borçlarını kapayabilmek için yüksek olan mevcut kur düzeyinden döviz satın almak zorunda kalmayacak. Yeni bir döviz talebi yaratılmamış olacak. Bu, hem firmaların rahatlamasını sağlayacak hem de döviz kurlarının yukarı yönlü baskılanmasını hafifletecek bir karar.”

Merkez Bankası etkili adımlar attı

Merkez Bankası tarafından atılan adımları “Birbirinden önemli ve birbirini tamamlayan adımlar” olarak tanımlayan Büyükekşi, “Son aylarda küresel piyasalarda yaşanan likidite sıkışıklığı, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin değer kaybetmesi, doların dünya çapında değer kazanması gibi dış faktörlerin yanında ülkemize has bazı gelişmeler nedeniyle Türk lirasının hızlı değer kaybı yaşadığı bir dönem geçirdik. Üç yıl aradan sonra bugün ilk kez faiz artışı yapan para politikası kurulu, bunun yanında yabancı para zorunlu karşılık oranlarını aşağı çekti. Her ikisi de döviz kurlarındaki yükseliş hareketinin aşağı çekilmesi ve TL'deki değer kaybının önüne geçilmesi için etkili adımlar” ifadelerini kullandı.

“Faiz düşsün isteriz ama gözümüzü kapatamayız” 

Daha önce birçok kez faizlerin düşük olması gerektiği yönünde açıklama yapan Büyükekşi, Merkez Bankası’nın bu ay yaptığı faiz artırımını ise olumlu buldu. Büyükekşi, “Her ne kadar işadamları olarak ülkemizde faizlerin düşmesi gerektiğine inanıyor olsak da; gözümüz kapalı bir şekilde etrafımızdaki gelişmeleri bir kenara bırakarak faiz indiriminin devam etmesini istememiz piyasa gerçekleriyle bağdaşmaz. Bizim bu aşamada önem verdiğimiz konu döviz kurlarındaki oynaklığın giderilmesi. Bu nedenle alınan kararları önemli bir adım olarak görüyoruz” açıklaması yaptı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde