İhracatçı sterline sarıldı

İhracatçı sterline sarıldı

“Dolar mağduru” hazır giyimcilerin imdadına İngilizler yetişti. İhracatçıları sevindiren son İngiliz'se Kraliyet ailesinin markası Burberry oldu...

İhracatçı sterline sarıldı
16px
24px
11.12.2007 14:07
ABONE OLgoogle

Özbey Men'in haberi

HAZIR giyim ihracatçısı, uzun süredir yakındığı düşük dolar kurundan kurtulmak için İngiltere pazarına yöneldi. Daha doğrusu fırsat ayaklarına geldi. Paraları dolar ve euro'ya göre çok daha değerli olan İngilizler, Türkiye'ye verdiklerini siparişleri artırıyor. Hatta birçok firma Türkiye'den alımlarını sürekli hale getirmek için İstanbul'da kendi ofislerini bile açmaya başladılar.

Türkiye'den en fazla alım yapan İngiliz firmalardan biri Marks & Spencer. Gerçi bu firma uzun süredir Türk ihracatçısını tercih ediyor. Ancak birçok ülkede yüzlerce mağazası olan firma, Türkiye'ye verdiği siparişleri artırmış durumda.
Bir diğer İngiliz markası Next de ithalatının önemli bir bölümünü Türkiye'ye kaydırmaya başladı. Mark & Spencer gibi Next'in de İstanbul'da alım ofisi var.
Tesco, Debenhams, Matalan, Jigsaw ve bünyesinde Topshop, Topman, Evans, Burton gibi birçok markayı barındıran Arcadia Group da zincir mağazalarında “Made in Turkey” etiketli ürünlerin oranını artırıyor.

“KRALİYET MARKASI” DA TÜRKİYE'DE
Kur mağduru Türk ihracatçısının imdadına en son yetişen İngiliz firma ise Burberry oydu. Kraliyet ailesinin markası olarak tanınan Burberry, Türkiye piyasasıyla 2 yıl önce tanışmıştı. Türkiye'de mağaza açma lisansını Eren Holding'e veren ünlü marka, bu kez üretimini de Türkiye'de yaptırmaya başladı.
Öyle ki, şu ada 15'e yakın firma üretim bandının önemli bir bölümünde sadece Burberry markalı ürünler üretiyor. Hatta konfeksiyon sektörüne 70 yıl önce pardesü üretimiyle başlayan, ancak talep azalınca yıllar önce bırakan Mithat Giyim bile Burberry için yeniden pardesü üretmeye başladı. Burberry'nin Türkiye mümessilliğini Tureks Dış Ticaret üstlenmiş durumda.

Birçok İngiliz markasının Türkiye mümessilliğini yürüten firmalardan biri de Türkmen Group'a ait Gaat...

İngiliz firmaların siparişlerini Türkiye'ye kaydırmaları, hazır giyim ihracatında da açıkça görülüyor. Çok değil 3 yıl önce 1.5 milyar dolar düzeyinde olan Türkiye'nin İngiltere'ye yaptığı hazır giyim ihracatı, şimdi 3 milyar dolara dayanmış durumda. Böylece İngiltere, Almanya'dan sonra Türkiye'den en fazla hazır giyim ithal eden ikinci ülke. 2007'nin ilk 6 aylık döneminde yapılan ihracat tutarı da 1 milyar 250 milyon dolar. Türkiye'nin İngiltere'ye toplam ihracatı ise 2006 sonu itibariyle 6 milyar 813 milyon dolardı.

AMERİKA PAZARINDA “ERİYORUZ”
60 milyon nüfusa sahip İngiltere pazarından aldıkları pay hızla büyüyen Türk ihracatçıları, buna karşılık dolarla satış yaptıkları ABD piyasasında kan kaybetmeye devam ediyorlar. ABD'ye 2005'te 1.5 milyar dolarlık ihracat yapan Türk hazır giyimciler, bu pazara geçen yıl 1 milyar dolarlık satış yapabildiler.
Dolar kurundaki düşüşten dolayı, ABD'ye ihracatın bu yıl 1 milyar doların da altına inmesi bekleniyor.

Bu arada, Türkiye'nin bu sektördeki en büyük pazarı Almanya'ya da ihracat geriliyor. Bu trend devam ederse İngiltere, bir iki yıl içinde Türk hazır giyim ve konfeksiyon ihracatçısının bir numaralı pazarı durumuna gelecek.
İngiltere'nin şu anda en çok hazır giyim ve konfeksiyon ithal ettiği ülke malum Çin. Bu ülkeyi Türkiye izliyor. Dünya hazır giyim ve konfeksiyon ithalatçıları arasında İngiltere'nin 5'inci sırada olduğunu da belirtelim...

İNGİLİZLER NEDEN TÜRKİYE'YE YÖNELDİ?

İngiliz alım gruplarını Türkiye'ye yönelten birçok etken var. Bunların başında, termin (teslim) sürelerinin kısalması geliyor. Daha önce termin süresini pek önemsemeyen İngilizler, maliyetler de düşük olduğu için üretimlerini daha çok Uzakdoğu'da yaptırıyordu. Ancak teslim süresi süre 4-6 haftaya çekilince, İngiliz firmalar coğrafi yakınlık nedeniyle Türkiye'yi tercih etmeye başladılar.
Bir başka faktör de bu ünlü markaların siparişlerini direkt kendilerinin vermeye başlaması. Daha önce toptancı şirketler kanalıyla üretim yaptıran İngilizler, son dönemde “aracı” şirketleri devre dışı bırakıp, alımlarını kendileri yapıyor. Böylece maliyet indiği için de Türk firmaların fiyat tutturmaları nispeten mümkün olabiliyor.

İngiltere'ye en fazla ihraç ettiğimiz konfeksiyon ürünleri örme tişört, iç çamaşırı ve bay-bayan takım elbisesi. Bu ürün grubu, Türkiye'nin İngiltere'ye ihraç ettiği tüm mal grupları içinde üçüncü sırayı almış durumda. Bayan örme bluz ve erkek örme gömleği ihracatı da hızla artıyor. Türkiye'nin bu kalemlerdeki ihracat artış oranı yüzde 100'ün üzerinde.

İngiltere'ye en fazla kumaş ve hazır giyim ihracatı yapan şirketlerden biri de Kipaş Holding'e bağlı Bozkurt Mensucat. Kipaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Öksüz, bu yılki ihracatlarının 60 milyon dolar civarında olacağını, bunun yüzde 40'ını da İngiltere pazarının oluşturacağını belirtiyor. Öksüz, İngiliz firmaların, sipariş tutarı açısından ABD'li markalarla benzerlik gösterdiğini, bu nedenle İngiltere pazarına daha çok kapasitesi yüksek firmaların üretim yapabileceğini söylüyor.

PASTA BÜYÜYECEK
Burberry'nin Türkiye mümessili Tureks Dış Ticaret'in Yönetim Kurulu Başkanı Ruşen Çetin'se bu firmanın deriden jean'e, gömlekten trikoya birçok kalemi Türkiye'de ürettirmeye başladığını, bu pastanın daha da büyüyeceğini ifade ediyor.

Burberry'ye üretim yapan firmalardan Mithat Giyim'in Yönetim Kurulu Üyesi Fahir Gürsoy da aynı görüşte: “Asırlık marka Burberry; pamuk, polyester, su geçirmez pardesüleriyle tanınıyor. Özgün tasarımı ve el işçiliğine dayalı olması nedeniyle üretimi son derece zor ürünleri var. Burberry'nin siparişini Türkiye'ye kaydırması, İngilizlerin Türk hazır giyim üreticilerine duyduğu güveni tescillemiş oldu.

Mithat Giyim olarak, 2007'yi yaklaşık 70 milyon dolarlık ihracatla kapatacağız. Burberry ile 9 aydır çalışıyoruz. Bu süre zarfında 12 milyon dolarlık ihracat yaptık. Yani toplam ihracatımızda Burberry'nin payı oldukça iyi. Bu oranın daha da artmasını bekliyoruz.”

İngiltere'ye en fazla ihracat yapan hazır giyimciler
Mithat Giyim
Sarar Giyim
Bilsar Tekstil
Yeşim Tekstil
Seda Giyim
Sezer Tekstil
Balkuv Triko
Matraş Deri
Punto Deri
Bozkurt Mensucat
Özak Tekstil
Eke Tekstil
Öztay Tekstil

İHRACATIMIZ 3 MİLYAR DOLARA DAYANDI
Türkiye'nin İngiltere'ye konfeksiyon ihracatı (milyon dolar)
2000 862
2001 1.012
2002 1.400
2003 1.641
2004 1.972
2005 2.204
2006 2.886

İNGİLİZLERİN KONFEKSİYON İTHALATI ARTIYOR (milyon $)

Yıl Tekstil Konfeksiyon Deri-deri mamulleri
2000 5.397 13.397 4.862
2001 4.829 13.797 5.078
2002 4.626 15.461 5.381
2003 4.801 17.986 6.000
2004 5.009 20.932 6.942
2005 4.577 21.872 7.270
2006 4.515 23.282 7.711

Para

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde