İhracatçı birliklerinde lüks makam otosu krizi

İhracatçı birliklerinde lüks makam otosu krizi

İhracatçı birliklerinde lüks makam otosu krizi çıktı. Sıkıntılı günler yaşayan işadamları başkanların lüks makam aracı israfına tepki gösterdi. Bakanlık konuyu incelemeye aldı

İhracatçı birliklerinde lüks makam otosu krizi
16px
24px
03.10.2015 09:07
ABONE OLgoogle
Türkiye ihracatında son aylarda arka arkaya sert düşüşler yaşanırken, bu alanda otorite kurum olan ihracatçı birlikleri lüks makam otosu kriziyle çalkalanıyor. Krizin nedeni ise Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne (TİM) bağlı yaklaşık 60 birlikte çok sayıda lüks makam otosunun bulunması ve bunlara her geçen gün yenilerinin eklenmesi oldu.

Üyeler, birlik başkanlarının makam aracı olarak her biri 2 bin motorun üzerinde olan ve değeri 800 bin TL'ye kadar çıkan BMW, Audi ve Mercedes lüks araçlar almalarına sert tepki gösterdi. TİM'e ait makam otolarının faturası da birliklere yüklenirken, araçların başkanların özel işlerinde de kullanmaya başlaması krizin boyutunu daha da tırmandırdı.

Konuyla ilgili en hararetli tartışma ise İstanbul'un önde gelen ünlü bir birliğinde yaşandı. Makam otosunun modelini yükseltmek isteyen birlik başkanına karşı kazan kaldıran üyeler, birliklerde yaşananları, lüks harcama ve oto israfını iddialarını üst mercilere iletti. Şikâyetler arasında birlik başkanın fabrikasına ve hatta Bodrum'daki tatiline dahi ultra lüks makam aracıyla gittiği bilgisi yer aldı. 

BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ 

İhracatçı birliklerinde alevlenen kriz Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nün de gündemine girdi. Bizzat İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak'ın yakın çevresine, "Birliklerdeki lüks makam araçları ve bazı harcamalarla ilgili sıkıntı var. Bu araçlar ciddi bir israfa dönüşmüş durumda. Bu konuda rahatsızım" dediği öğrenildi. Yine edinilen bilgiye göre birlik araçlarında yerli üretim ve 1.6 motorun üzerine çıkılmaması gibi düzenlemeler de gündeme geldi. 

BİR BAŞKAN KULLANMIYOR 

Ekonomi Bakanlığı bürokratlarınca yapılan ön araştırmada aynı zamanda hepsi işadamı olan 60 birlik başkanından sadece birinin makam otosu kullanmayı reddettiği, diğer 59 birlikte ise minimum bir adet olmak üzere 90'a yakın makam aracı olduğu ve bu araçların ortalama değerlerinin 400 bin TL'den 1.1 milyon TL'ye kadar ulaştığı, toplamda ise 40 milyon TL'yi bulabileceğinin tahmin edildiği tespit edildi. 

TİM'İN OTOPARKINDA SERVET YATIYOR

Sabah'a konuşan işadamları adeta veryansın etti. Ekonominin zor bir dönemden geçtiği şu süreçte herkesin kılı kırk yararak harcama yapması gerektiğini ifade eden işadamı şu çarpıcı bilgileri verdi:

"TİM binasının altında yer alan otoparka bir gidip bakın, Lüks oto galerisi gibi. 2 bin motordan aşağı araç yok. BMW, Audi, Mercedes'ten geçilmiyor. Bu araçlar başkanların kendi cebinden çıkan parayla alınsa bir şey demeyeceğiz. İhracatçıdan kesilen parayla alınıyor. Ayrıca hepsi aynı zamanda bizler gibi işadamı olan ve kendisine ait en az birkaç makam otosu bulunan işadamlarına neden yeni makam otosu alınıyor. İhracatçı olarak isyanımız buna. Çünkü TİM binası cari açığın üzerinde oturuyor."

Metin Can/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde