İhracatçı Başçı’ya inanmadı!

İhracatçı Başçı’ya inanmadı!

İhracatçılar Meclisi kur tahminini gerçekçi bulmadı

İhracatçı Başçı’ya inanmadı!
16px
24px
25.11.2013 08:12
ABONE OLgoogle

İhracatçılar Meclisi kur tahminini gerçekçi bulmadı. Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın ‘Dolar yıl sonunda 1.92 olursa şaşırmayın’ açıklamasına rağmen ihracatçılar kur tahminini yükseltti. TİM dolar öngörüsünü 1.95’ten 2.02’ye çıkardı.

TİM ihracatçıların 4. çeyrek beklentilerini açıkladı. Buna göre ihracatçının yıl sonu dolar tahmini 2.02 TL, euro kur tahmini ise 2.70 TL oldu. Önceki ankette yıl sonu dolar kuru tahmini 2 TL’ydi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yılın son çeyreği itibariyle dünya, Avrupa ve Türkiye ekonomisine yönelik beklentilerin önceki çeyreklere oranla belirgin bir şekilde olumlu yönde olduğunu bildirdi.

 TİM tarafından gerçekleştirilen İhracatçı Eğilim Araştırması’nın 2013 3. çeyrek sonuçları ve ihracatçıların 4. çeyrek beklentileri açıklandı.

Bu dönemde firmalar piyasa beklentilerini bir miktar revize etti. Yıl sonu dolar kur tahmini 2.02 TL’ye, euro kur tahmini ise 2.70 TL’e yükseldi. Bir önceki ankette yıl sonu dolar kuru tahmini 2 TL’ydi. Enflasyon tahmini son gelişmeler ışığında yüzde 7.91’e yükselirken, 3. çeyrek büyüme beklentisi yüzde 3.4 olarak göze çarptı.

İhracatçılar, TİM’in son dönemlerde vurguladığı değerlere paralel şekilde, dolar kurunda ideal seviyeyi 1.95, euro’da ise 2.57 olarak görüyor.

100 bin ek istihdam

 Bu yılın son çeyreğinde, bir önceki çeyrekle karşılaştırıldığında yıl sonu ekonomik gidişatın daha olumlu olacağını öngören ihracatçıların oranı gerek Türkiye gerek Avrupa gerekse de dünya ekonomisi için ortalama yüzde 10 artış kaydetti.

 Büyükekşi, “Bu neticeler, yıl sonu itibariyle ihracatçıların daha pozitif bir ekonomik tablo beklentisinde olduğunu gözler önüne seriyor” dedi. Bu havanın ek istihdam yaratma ve yatırımları genişletme iştahını artırdığını, ihracatçı firmaların 4. çeyrekte ortalama yüzde 1 istihdam artışı öngördüklerini söyleyen Büyükekşi, bunun da 4. çeyrekte tahmini olarak 100 bin ek istihdam anlamına geldiğini belirtti.

En büyük sorun enerji maliyeti

 Anket çalışmasında alınan yanıtlara göre ihracatçıların önemli gördükleri sorunlar, “Enerji maliyetleri (yüzde 60,9), döviz kurları (yüzde 47.6), hammadde ve aramalı fiyatları (yüzde 41.6), finansman maliyetleri (yüzde 41.6) ve istihdam  maliyetleri (yüzde 41.2)” olurken, geçen dönemde açıklanan demokrasi paketinin orta ve uzun vadede ülke ekonomisine etkisi de soruldu.

 Paketin olumlu katkılar yapacağına inanan ihracatçıların oranı yüzde 47 iken, olumsuz etki öngören ihracatçıların oranı ise yüzde 8 çıktı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde