İhracat temmuz ayında düştü, başkan 'Rekor kırdık' dedi...

İhracat temmuz ayında düştü, başkan 'Rekor kırdık' dedi...

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre temmuz ayı ihracatı, haziran ayına göre düştü. TİM Başkanı ise 'Rekor kırdık' diyerek açıklama yaptı.

İhracat temmuz ayında düştü, başkan 'Rekor kırdık' dedi...
16px
24px
01.08.2017 08:13
ABONE OLgoogle

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre temmuz ayı ihracatı 11 milyar 474 milyon dolar oldu.  Haziran ayında ihracat 12 milyar 70 milyon dolar olmuştu. İhracat Temmuz'da Haziran ayına göre neredeyse yüzde 5 azalarak 600 Milyon Dolar düştü. 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Temmuz 2017 ihracat rakamlarını Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla Avrupa’nın en büyük üretim komplekslerinden olan ve TİM 1000’de 6. sırada yer alan Manisa’daki Vestel City’de açıkladı.

TİM, hain darbe girişiminin yaşandığı geçen yılki Temmuz ayını baz alarak ihracatın yüzde 31,2 artışla 11,47 milyar dolarla rekor kırıldığını açıkladı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, temmuzda ihracatın yüzde 31,2 artışla 11,47 milyar dolar olduğunu duyurdu. Büyükekşi’nin açıkladığı verilere göre, Türkiye’nin temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,2 artışla 11 milyar 474 milyon dolar oldu. İlk yedi ayda ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,7 artışla 88 milyar 926 milyon dolar olurken, son 12 aylık ihracat da bir önceki yıla göre yüzde 7,5 artışla 150 milyar 22 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bu artış son 6 yılın en büyük aylık artışı olarak kayıtlara geçti.

Bu yüksek artışta geçen sene aynı dönemde ihracattaki yüzde 18.7'lik düşüşün yarattığı baz etkisi ve Ramazan bayramı tatili değişikliği nedeniyle bu yıl artan iş günü etkili oldu.

Geçen yıl 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi de ihracatta sert düşüşe yol açmıştı.

İhracat artışı tatmin etmedi

BİR ÖNCEKİ AY 12 MİLYAR 70 MİLYON DOLARDI

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Haziranda ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,8 artışla 12 milyar 70 milyon dolar oldu. Bu sınırlı artışın ana sebebi ise geçtiğimiz yıl haziranda 26 iş günü olmasına rağmen bu yıl Ramazan Bayramının etkisiyle 24 iş günü olması." diye savunmuştu. 

Başkan Büyükekşi'nin açıklamalarından yola çıkacak olursak Temmuz ayı 31 gün çekiyor. Bu hesaplamaya göre ihracatın en az 13 Milyar Doların üzerine çıkması gerekiyor. Ancak temmuz ayı ihracatı yüzde 5 azalarak 11 milyar 474 milyon dolara geriledi. Başkan Büyükekşi ise ihracat verilerine darbe girişiminin yapıldığı ayla karşılaştırarak rekor kırdığını söylüyor. Fakat bir önceki aya göre neden düşüş olduğunu açıklamıyor.

"Mazeret yok"

Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, "Gurur duyacağımız bu tesiste olmaktan mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum. Bugün burada tarihi diyebileceğimiz bir buluşmadayız. Bu tarihi buluşmayı da gerçekten gurur duyacağımız değerli teknolojik ürünlerin üretildiği bir ortamdayız. Ben inanıyorum ki Vestel Türkiye'nin gurur duyduğu teknoloji şirketlerinden olmaya devam edecek. Burada tarihi ihracat rakamlarını paylaşıyoruz. Daha önce temmuz ayında tarihi zirveyi yaşayacağımızı söylemiştik. Dün gece itibari ile tarihi zirve değilse bile tarihi zirvenin çok yakınına geldik. TÜİK rakamları açıklandığında oralarda yakalanacaktır." dedi.

Zeybekçi, yeni sloganlarının "Mazeret yok" olduğunu hatırlatarak yola durmadan devam edeceklerini söyledi.

Sektörel bazda otomotiv yine lider

Temmuz ayında en fazla ihracatı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 41.1 artışla 2 milyar 434 milyon dolar ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörü yaptı. Otomotivi 1 milyar 483 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ve 1 milyar 190 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Temmuz ayında en fazla artış kaydeden sektörler ise ihracatını 4 katına çıkaran Gemi ve yat ile 3 katına çıkaran Mücevher ve 2 katına çıkaran Zeytin ve Zeytinyağı sektörleri oldu. Genel ihracatta, Tarım ihracatı yüzde 22, Sanayi ürünleri ihracatı yüzde 32 ve Madencilik ürünleri ihracatı da yüzde 42 arttı. Yılın ilk yedi aylık döneminde ise ihracatı sırtlayan sektör yine otomotiv oldu. Sektör, ilk yedi ayda 193 ülkeye ihracat gerçekleştirerek yeni bir rekora da imza attı.

500 milyar dolarlık hedef hayal mi?

TİM Başkanı Büyükekşi'nin sorulara verdiği cevaplar...

İhracata parite etkisi ne oldu?

CEVAP / Parite etkisi 106 milyon dolar olarak olumlu oldu.

SORU / Körfez ülkelerine ihracat ne durumda?

CEVAP / Ramazan rehavetine rağmen Körfez ülkelerine artış var. BAE’ye yüzde 43,5 artış var. Katar’a da astronomik bir artış var, yüzde 171 oranında. Bahreyn’e de artış yüzde 32 oldu.

SORU / Türkiye’nin 2023 yılındaki 500 milyar dolar ihracat hedefi için nasıl bir yol izlenecek?

CEVAP / Hedefte değişen bir şey yok. 2009 yılında bu çalışma yapıldığında dünya ticareti 18,2 trilyon dolardı. Biz de Türkiye olarak 2023 yılında yüzde 1,5 pay almayı hedefledik. Ama ekonomistlerin öngörüsü dünya ticaretinin 2023 yılına kadar 34,5 trilyon dolar olacağı yönündeydi. Oysa dünya ticareti şu anda 16 trilyon dolar düzeyinde. Gerek petrol gerek emtia fiyatları ile dünya ticareti geride kaldı. Yüzde 1,5 pay alma hedefimiz hala devam ediyor. Geçen yıl dünya ticaretinden aldığımız pay 0,9’a ulaştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde