İhracat pazarını çeşitlendirdi, Avro krizini teğet geçti

İhracat pazarını çeşitlendirdi, Avro krizini teğet geçti

İş makineleri üreten ödüllü ihracatçı, 5 kıtada 50 ülkeye ihracat yapıyor

İhracat pazarını çeşitlendirdi, Avro krizini teğet geçti
16px
24px
14.12.2011 15:40
ABONE OLgoogle

''İhracat Yıldızları'' ödülü sahibi iş makinesi üreticisi firmanın Pazarlama Müdürü Levent Karaağaç, dış pazarlarını çeşitlendirmeleri sayesinde, Avro bölgesindeki krize rağmen bu yılın ihracat rakamlarının geçen yılın iki katından fazla artacağını belirtti.

      HİDROMEK Pazarlama Müdürü Karaağaç, en önemli ihracat pazarlarından olan Avro bölgesindeki borç krizine karşı aldıkları tedbirlere ilişkin bilgi verdi.

      Firma olarak ihracata verdikleri önemi vurgulayan Karaağaç, ''Bu yıl sonu itibariyle 3 bin civarında iş makinesi üretmiş olacağız. Dolayısıyla yurt dışına bin 500'e yakın iş makinesi satmış olacağız. Bu, 2011 sonu itibariyle 100 milyon Avro'ya yakın bir rakam yapıyor. Geçen yıl 45 milyon Avro olan ihracatımızın bu yıl yaklaşık 100 milyon Avro'ya ulaşacağını tahmin ediyoruz'' diye konuştu.

      Avrupa pazarının ihracatta en kritik pazarlarından biri olduğuna dikkati çeken Karaağaç, ''Avrupa'daki kriz bizi çok ciddi etkiledi. Ofisimizin bulunduğu İspanya, Türkiye ile birlikte Avrupa'nın en büyük 5 pazarından birisiydi. Türkiye ile aynı adetlerde iş makinesi satılırdı. 2 bin 500 ile 3 bin adet arasında kazıcı-yükleyici pazarı vardı. Pazar bugün 250'ler seviyesine, onda birine düştü. Ama biz pazarımızı çeşitlendirerek, bu olumsuzluğu daha rahat yönetilebilir hale getiriyoruz'' diye konuştu.
      
     ''Krizlerden, tüm dünyayı pazar görerek kurtuluyoruz''
     
     Önceki krizlerden dersler çıkardıklarını aktaran Karaağaç, ''Yalnızca Avrupa olarak bakmadık ihracata. Bugün 5 kıtada 50 ülkeye iş makinesi satıyoruz'' dedi.

      Kuzey Afrika'da çok güçlü olduklarını, kazıcı-yükleyici grubunda Tunus'ta birinci, Cezayir'de ilk iki içinde olduklarını söyleyen Karağaç, İran'da, Ortadoğu'da da çok başarılı olduklarını, Rusya'da önemli bir oyuncu olmayı hedeflediklerini ifade etti.

      Türki Cumhuriyetler, Rusya, Güney Amerika pazarlarına büyük önem verdiklerini dile getiren Karaağaç, ''Arjantin'e, Şili'ye, Kolombiya'ya, Avustralya'ya iş makinesi satıyoruz. Yalnızca Avrupa'yı pazar görmüyoruz. Bu krizlerden tüm dünyayı pazar görerek kurtuluyoruz. Organizasyonumuzu 5 kıtanın beşinde de yer alma vizyonuyla oluşturduk. Onun için bu krizlerden olabildiğince az etkileniyoruz'' şeklinde konuştu.

      2009'da Avrupa krizdeyken Kuzey Afrika, Ortadoğu, İran pazarının krize girmediğini anımsatan Karaağaç, şunları kaydetti:

      ''Bu şirketi ayakta tutan şeylerden birisi buydu. Krize girmeyen ülkeler bizim için satışlarımızı devam ettirme, ayakta kalma yönünde çok olumlu etki yaptı. Biz de onun gücüyle kriz sonrasına çok iyi hazırlandık. Dünyayı, fuarları dolaşıyoruz. Hiçbir iş adamı, satışçı yerinde oturmamalı. Sürekli dolaşıp, yeni pazarlar araştırmalı. Yeni pazarlar için fırsatlar peşinde koşmalı.''

      İzlenen dış politika sayesinde, dış pazarlarda Türkiye'nin imajının çok pozitif olduğuna işaret eden Karaağaç, ''Bu rüzgarın arkasında, kendi markamızla çok rahat hareket edebiliyoruz. Avrupa'nın önemli ülkelerinden tutun da ismini ilk defa duyduğumuz ülkelerden bile bayilik talepleri alıyoruz. Kuzey Afrika'dan, Orta Doğu'dan, Pakistan'dan, Afganistan'dan bayi adayları geliyor. Türkiye'de ürettiğimiz için geliyorlar bize. Bir Türk firmasıyla işbirliği yapmak istiyorlar'' diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde