İhlas'ın 450 milyon dolarlık borcu ne oldu?

İhlas'ın 450 milyon dolarlık borcu ne oldu?

Batık İhlas Finans'ın mudilerine olan 450 milyon dolarlık borcunu 14 yıldır ödemeyen İhlas Holding'in patronu Mücahid Ören, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüştü.

İhlas'ın 450 milyon dolarlık borcu ne oldu?
16px
24px
30.10.2015 06:31
ABONE OLgoogle
Batık İhlas Finans'ın mudilerine olan 450 milyon dolarlık borcunu 14 yıldır ödemeyen İhlas Holding'in patronu Mücahid Ören, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüştü. İhlaszedeler Derneği Başkanı Hadi Sakioğlu, “AKP ve Erdoğan'dan beklentimiz kalmadı. Bizi konuşmazlar, İhlas'ı koruyorlar.” dedi.

İhlaszedelere olan 450 milyon dolarlık borcunu 14 yıldır ödemeyen İhlas Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Mücahid Ören, geçen hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüştü. İkili görüşmede taraflar samimi görüntü verirken İhlas Holding'in inşaat ve medya yatırımları konuşuldu. Toplantının içeriği, holdingin kendi gazetesi Türkiye'ye de yansıdı. Görüşmeye ilişkin bu haberde İhlaszedelerden bahsedilmedi.  

Mücahid Ören ve Tayyip Erdoğan görüşmesinde İhlas Finans'ın yaklaşık 1 milyar 250 milyon liralık borcunun gündeme gelmemesi hakkında konuşan İhlaszedeler Derneği Başkanı Hadi Sakioğlu, İhlaszedelerin durumunu konuşmamalarına şaşırmadıklarını ifade etti. Sakioğlu, “Bunu normal karşılıyorum, çünkü Mücahid Ören ile Tayyip Erdoğan arasında geçmişten beri bir himaye etme durumu var.” dedi.

İhlas Holding ile AKP hükümetinin İhlas medyasını kullanmak koşulu ile zımmi anlaşma yaptığını ileri süren Sakioğlu, bu anlaşmanın 1 Kasım'da AKP'nin sandıkta tek başına iktidar çıkamaması ile sona ereceğini ifade etti. 1 Kasım'dan sonra Mücahid Ören'in himayesiz kalacağını ve borçlarını ötelemek için İhlaszedelerin ayağına geleceğini kaydeden Sakioğlu şunları söyledi:

“Şunu açık ve net olarak belirteyim, 1 Kasım'dan sonra İhlas Holding'den ve onları koruyan siyasi iktidardan hesap soracağız. Yıllar önce muhalefet partisi lideri Deniz Baykal'la da görüştüğümüzde ona ‘İhlaszedelerin durumu ne olacak?' demiştim. O da bana ‘hükümete geldiğimizde 15 gün sonra yanıma gel, ilk halledeceğimiz konulardan birisi İhlas Finans olacak.' demişti.

Seçimin ardından milletvekilleri yemin ettikten sonra çalışmalara başlıyoruz. Meclis'teki partiler ile yine tek tek görüşeceğiz. İhlas Finans'ın gecikmiş tasfiyesini 1 yıl içinde tamamlatmayı amaçlıyoruz. 14 senedir AKP hükümeti bu duruma el atmadı, ama 4 partili Meclis ile 14 yıldır süren bu haksızlık son bulacaktır. Buna inancımız tam.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İhlas Finans konusunda 14 yıldır mazlumdan yana tavır almadığına, hatta tasfiye kanununu bile engellediğine dikkat çeken Sakioğlu, “İhlaszedeler olarak Tayyip Erdoğan'la görüşmek için birçok defa müracaatta bulunduk. Danışmanı Hasan Bey'in yanına gittik. Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile irtibat kurmaya çalıştık. Olmadı, mektup yazdık. Bunların hiçbirinden geri dönüş almadık. Daha kime müracaat edelim ki biz? Bir söz var, ‘namazda gözü olmayanın ezanda kulağı olmazmış'. Bunların İhlaszedelerin sorununu çözmeye  niyeti yok ki, bizimle görüşsünler. Bu yüzden Tayyip Erdoğan'ın bizimle görüşmeyip Mücahid Ören'le görüşmesini garipsemiyoruz. AKP hükümetinden ve Erdoğan'dan hiçbir beklentimiz kalmadı.” dedi.

TMSF'YE DEVRİNİ AKP ENGELLEDİ

2005 yılında Meclis'te Bankacılık Kanunu görüşülürken, CHP milletvekilli Akif Hamzaçebi'nin, İhlas Finans'ın ödemelerinin TMSF'ye devrolmasını sağlayacak önergesi kabul edildi. Ancak daha sonra AKP'li milletvekillerinin Hamzaçebi'nin önergesini boşa çıkaran yeni bir önergesinin kabul edilmesiyle İhlas'ta ödemeleri yapan Tasfiye Kurulu'nun TMSF denetimine verilmesi girişimi sonuçsuz kaldı. Dönemin TMSF Başkanı Ahmet Ertürk de, “İhlas'ta yaşananlar tam bir hortumlamadır.” açıklamasıyla, İhlas Finans'ın TMSF'ye devrine yeşil ışık yakmıştı. Ancak Meclis Genel Kurulu'nda AKP'liler İhlas'ın TMSF'ye devrine geçit vermedi.
Abdülkadir Cembekli/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde