İhaleyi kazandılar, çocukları zehirlediler

İhaleyi kazandılar, çocukları zehirlediler

Bugün başlatılan "okul sütü projesi" kapsamında birçok ilde yüzlerce öğrenci içtikleri sütten zehirlenerek hastaneye kaldırıldı

İhaleyi kazandılar, çocukları zehirlediler
16px
24px
02.05.2012 14:38
ABONE OLgoogle

Sivas'ta çok sayıda ilköğretim okulu öğrencisi, ''Okul Sütü Programı'' kapsamında dağıtılan sütten zehirlendikleri şüphesiyle çeşitli hastanelere kaldırıldı.

 Kentteki bazı ilköğretim okullarında, dağıtılan sütleri içen öğrencilerde, mide bulantısı ve karın ağrısı şikayeti ortaya çıktı. Öğrenciler, okullara çağrılan ambulanslar ve öğretmenlerin araçlarıyla kentteki hastanelere kaldırıldı.

 Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde 48, Numune Hastanesi'nde 57 öğrencinin tedavi altına alındığı, Sivas Devlet Hastanesi'nde ise yaklaşık 40 civarında öğrencinin bulunduğu belirtildi. Öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğu ve çoğunun ayakta tedavi edildiği öğrenildi.

 Çocukların rahatsızlanması üzerine Sivas Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü, okullardaki süt dağıtımının durdurulmasını kararlaştırdı.
 
Vali açıkladı: Sütler bozuk!

 Sivas Valisi Ali Kolat, ilköğretim okulu öğrencilerinin sütten zehirlendiği iddiasına ilişkin, ''Bozuk süt olduğu anlaşılıyor, arkadaşlarımızın tespitleri öyle'' dedi.

 Mide bulantısı ve karın ağrısı şikayetiyle Sivas Numune Hastanesi'nde tedavi gören öğrencileri ziyaret eden Vali Kolat, çocukların sağlık durumları hakkında bilgi aldı. Çocuklarla yakından ilgilenen Kolat, ağlayan bazı çocukları da teselli etti.

 Hastane çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Vali Kolat, ''Zehirlenme değil de arkadaşlar sanıyorum süt herhalde biraz bozuk. Bozuk süt olduğu anlaşılıyor, arkadaşlarımızın tespitleri öyle. 'Zehirlenme' demeyelim de bozuk sütün, bozuk gıdanın verdiği biraz kısmen psikolojik diyelim, kısmen de rahatsızlık şeklinde ama ciddi bir vaka yok'' diye konuştu.

 Süt dağıtılan 7 okuldan şikayet geldiğini belirten Kolat, şunları söyledi:

 ''Birbirinden duyan okullar da tedbir anlamında gelmeye başladı. Yoğun bir şey var. Arkadaşlarımız duruma müdahale ediyorlar. Hemen hepsine gerekli müdahaleyi yapıyorlar. Ciddi bir vakamız yok. Çocukların genel durumu iyi. İnşallah bizi üzecek bir durum olmayacak. Sonra arkadaşlar durumu rapor edip, tespit edecekler.''

 Sütlerin gıda yönünden tahlilini yaptırdıklarını, süt dağıtımını durdurduklarını vurgulayan Kolat, konuyu takip ettiklerini söyledi.

 Paketler üzerinde yazılı olan son kullanma tarihlerinde olumsuzluk görülmediğini, iki parti halinde gelen sütlerden birisinin gıda tahlilinin yapıldığını, bunda da olumsuz bir durum olmadığını belirten Kolat, ''Gıda tahlilini yapmadığımız ya da bizden habersiz dağıtım olmuş, inisiyatifimiz dışında dağıtım olmuş sanıyorum, muhtemelen o ikinci partideki dağıtımdan kaynaklandı. Son kullanım tarihi 26 Ağustos tarihi olan partiden kaynaklandı'' diye konuştu.

 Eğitime ara verilip verilmeyeceği yönündeki soru üzerine Kolat, bu durumun söz konusu olmadığına, tedavi gören öğrencilerin durumlarına göre okullarına dönebileceğini söyledi.

 Bu arada bazı veliler, dağıtıcı firmaların, çocuklarına son kullanım tarihi geçmiş süt verdiğini öne sürdü.
 
Diyarbakır Valisi: Zehirlenme yok durum psikolojik!

 Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, okullarda dağıtılan sütten bazı öğrencilerin zehirlendiği iddiasına ilişkin, kentte bu sabah tüm çocuklara süt dağıtıldığını ve şu ana kadar herhangi bir problem yaşanmadığını söyledi.

 Toprak, 5 Nisan İlköğretim Okulu'nda süt dağıtım töreninde gazetecilerin, ''Hürriyet İlköğretim Okulu'nda öğrencilerin zehirlendiği'' yönünde iddialar olduğuna ilişkin sorusu üzerine, Diyarbakır'da ilköğretim okulunda 200 bin öğrencinin bulunduğunu kaydetti.

 Bugün sabah itibariyle tüm çocuklara süt dağıtıldığını dile getiren Toprak, şöyle konuştu:

 ''Şu ana kadar herhangi bir problem yok. İstisnası Hürriyet İlköğretim Okulu'nda bir veya birkaç çocuğumuzun mide bulantısı şikayetiyle ortaya çıkan bir olay. Onlar hastaneye götürüldü. Psikolojik olarak diğer çocuklar da bundan etkilendi. Bunlar da hastaneye götürüldü. Biz bunun sütten olduğunu düşünmüyoruz.''

 Aynı partide aynı noktadan gelen sütün bir başka noktada olumsuz çıkmasının mümkün olmadığını anlatan Toprak, ama herhangi bir problem oluşmaması için Sağlık Müdürlüğü'nün konuyu incelediğini aktardı.

 Bazı çocuklara bazı besinlerin dokunabileceğini bildiren Toprak, yumurta ve süt alerjisinin olabileceğini, bazı çocukların da ciddi manada aç kalmış olabileceklerini kaydetti.

''Farklı faktörler olabilir''

 Farklı faktörlerin olabileceğini dile getiren Toprak, şöyle devam etti:

 ''Mide bulantısı yapabilir. Onun için öğrencileri sınıflarda uyarıyoruz. Ama ilk süt dağıtımının sabahında sanki bunun sütten gösterilmesi haksızlık olur. Çünkü bu büyük bir proje. Tüm bireylerimizin kemik ve diş yapısını iyi şekle getirebilmek, dengeli ve sağlıklı beslenmesine önemli bir katkı sunabilmek çok önemli. Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ciddi bir kararıdır. Bunların imalinden dağıtımına kadar her türlü zincir ve eğitimler de verildi. Dolayısıyla oradaki birkaç çocuğun mide bunaltısı şikayetiyle hastaneye götürülmesi diğer çocukların da onlara uyararak herhangi bir risk yaşamaması için götürülmesi, bu kampanyanın geneline zarar vermemesi lazım. Ola ki bir problem varsa da arkadaşlarımız bunu inceliyor.''

 Genelde anne ve babaların çocuklara evde süt içirmekte zorlandıklarını anlatan Toprak, ''Ama sağlıklı bireyler yetiştirmek ve dengeli beslenmeden bahsetmek için mutlaka süt çocuklarımıza içirmeliyiz. Hükümet ve bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Diyarbakır'da 230 bin çocuğa süt dağıtılıyor. Bir okulumuzda mide bunaltısı şikayeti olayının genellenmesini bu büyük projenin sekteye uğratılmamasını istirham ediyorum. Bu yanlış olur'' şeklinde konuştu.

 Bu arada, Bağlar'daki Hürriyet İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören bazı çocukların ambulanslarla hastaneye götürüldüğü, öğrencilerin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.
 
Edirne'de sütten zehirlenme iddiası

 Edirne Valisi Gökhan Sözer, ''Dağıtılan sütler sonrası bazı öğrencilerde mide bulantısı ve kusma oldu, konuyu araştırıyoruz'' dedi.

 Vali Sözer, yaptığı açıklamada, Okul Sütü Programı kapsamında Türkiye'deki tüm öğrencilere ücretsiz süt dağıtıldığını anımsattı.

 Sözer, şunları kaydetti:

 ''Tüm okullarımızda süt dağıtılıyor. Bugün ilk defa biz de dağıttık. Dağıtılan sütler sonrası bazı öğrencilerde mide bulantısı ve kusma oldu, konuyu araştırıyoruz. Kontrol amaçlı yaklaşık 20 öğrenciyi hastaneye sevk ettik. Sütlerden numune alındı. Öğrenciler aç karnına süt içtikleri için de mideleri bulanmış olabilir. Bazıları psikolojik olarak da etkilenmiş olabilir. Başka birşeyden de zehirlenmiş olabilirler. Araştırıyoruz'' dedi.

 Yusuf Hoca İlköğretim Okulu'nda eğitim gören yaklaşık 20 öğrenci, mide bulantısı ve kusma şikayetiyle ambulanslarla okullarından alınarak kentteki çeşitli hastanelere kaldırıldı.
 
Antalya'da öğrencilerin sütten zehirlendiği iddiası

 Antalya'da 48 öğrencinin ''Okul Sütü Programı'' kapsamında dağıtılan sütten zehirlendiği iddia edildi.

 Hakkı Tatoğlu İlköğretim Okulu'ndan karın ağrısı ve kusma şikayetiyle 30 öğrencinin Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne, 18 öğrencinin Atatürk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığı belirtildi.

 Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Nurullah Bülbüller, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastaneye bir grup öğrencinin dağıtılan sütlerden zehirlendikleri iddiasıyla geldiğini söyledi.

 Bülbüller, ''Sadece 2 öğrenci kusma şikayetiyle geldi, diğer öğrencilerde karın ağrısı şikayeti bulunuyor. Kusma şikayetiyle gelen 2 öğrenciye serum takıldı, karın ağrısı şikayetiyle gelen diğer öğrenciler ayakta tedavi edilip gönderildi'' dedi.

 Hastaneye gelen İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, konuyu araştıracaklarını daha sonra bilgi vereceklerini kaydetti.

 Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gelen İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay açıklama yapmadı.
 
Adana'da sütlerden içen bazı öğrenciler fenalaştı

 Adana'da, ''Okul Sütü Projesi'' kapsamında ilköğretim okulunda dağıtılan sütlerden içen bazı öğrenciler fenalaştı.

 Alınan bilgiye göre, Fevzipaşa Mahallesi'ndeki 24 Kasım İlköğretim Okulu'nda, öğrencilere, ''Okul Sütü Projesi'' kapsamında süt dağıtımı yapıldı.

 Dağıtılan sütlerden içen bazı öğrencilerde, mide ağrısı ve bulantı şikayetleri başlaması üzerine, okula 112 Acil Servis ekipleri çağrıldı.

 Bazı öğrenciler kentteki hastanelere kaldırılırken, kimi öğrencilere ise okulda müdahale edildiği öğrenildi. Velilerin de çocuklarını merak ederek okula geldikleri gözlendi.

 Bu arada, Adana Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Selamet de okulda incelemede bulundu.
 
Kırıkkale'de 36 öğrenci, hastaneye kaldırıldı

 Kırıkkale'de bazı ilköğretim okullarında eğitim gören 36 öğrenci, ''Okul Sütü Programı'' kapsamında dağıtılan sütten zehirlendikleri şüphesiyle hastanelere kaldırıldı.

 Merkezde Dede Korkut İlköğretim Okulu'nda 9, Keskin'de Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda 10, Karakeçili Merkez İlköğretim Okulu'nda ise 17 öğrenci, Okul Sütü Projesi kapsamında dağıtılan sütlerden sonra rahatsızlanarak hastanelerde tedavi altına alındı.

 İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Fatma Sönmez, Kırıkkale Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan öğrencileri ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı.

 Sönmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Dede Korkut İlköğretim Okulu'nda var. Şimdi aldığım bir bilgiye göre, Karakeçili'de de aynı durum söz konusu. Peyderpey bilgiler geliyor. Netleştikçe, sağlıklı veriler elimize ulaştığında basınla paylaşacağız'' dedi.

 Öğrencilerin hayati tehlikelerinin bulunmadığını ve hepsinin ayakta tedavi gördüğünü belirten Sönmez, ''Şu anda okullarda süt dağıtımı başladığı için tedbiren, henüz neticesi bilinmemekle beraber öğrencilere süt dağıtımını, Valilik kararıyla durdurduk'' diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde