İhaleyi aldı, ortaklık dağıldı

İhaleyi aldı, ortaklık dağıldı

Lapis-Makro İstanbul Büyük Şehir'den itfaiyeyi aldı, ihale sonrası yollar ayrıldı

İhaleyi aldı, ortaklık dağıldı
16px
24px
13.01.2010 08:30
ABONE OLgoogle

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin itfaiye işini 'taşeron şirkete' ihale etmesinin yankıları sürerken, ihaleyi alan Lapis-Makro ortaklığının da bozulduğu ortaya çıktı.

Belediye iktisadi teşekkülü (BİT) olan Bimtaş'tan 12 milyon TL daha iyi teklif verdiği için ihaleyi alan Lapis-Makro ortaklığı, Bimtaş ile sözleşmesi biten yaklaşık 900 itfaiyeciye daha iyi şartlarda yeni şirkete geçiş vaat etmişti. Belediye-İş Sendikası'na üye olan ve 'toplu sözleşme' için gün sayan itfaiyecilerin geçim kaygısı öne geçti, çoğu yeni sözleşmeye imza attı.

Belediye-İş Sendikası İstanbul 5 No'lu Şube (İtfaiye Şubesi) Başkanı Nihat Altaş, Deniz Feneri davasında adı geçen Beyaz Holding'in alt kuruluşu Lapis'in ortak olduğu taşeron şirketten ayrılmasını değerlendirirken “İzlenen yol yanlıştı. İlk başta ihalenin taşeron şirkete verilmesini yaklaşık 700 kişi birlikte protesto ediyorduk. Bunlardan büyük bölümü yeni şirketle sözleşme imzaladı çünkü ekmek kaygısı devreye girdi” dedi.

Birşey olmaz

Nihat Altaş, şunları dile getirdi: “898 kişiden 700'üyle Saraçhane Parkı'nda eyleme başladık. Sonra ekmek kaygısı devreye girdi. Hem de bu işçilere referans olan milletvekilleri, parti yöneticileri devreye girdi. 'Size bir şey olmaz, imzalayın' dediler. 750'den fazla arkadaşımız yeni şirkete imza attı.”

6 bin 700'ü geçecek

İtfaiye personelinin Şehzadebaşı'nda, belediye binası karşısındaki parkta yaptığı eylem devam ediyor. Nihat Altaş, İstanbul İtfaiyesi'nde halen 930 personelin taşeron şirketlere bağlı çalıştığını, bu sayının 3 yıl içinde 6 bin 700'e çıkacağını söyledi. Bugün 5 bin olan toplam itfaiye personelinin 3 yılda 10 bine çıkarılacağını da bildiren Altaş, “Kadronun üçte ikisi sözleşmeli olacak. Aslında taşeronlaştırma süreci 2005'te başladı” dedi.

Hasar maaşlardan kesileceği için sözleşmeyi imzalamadık

BİMTAŞ üzerinden İstanbul İtfaiyesi'nde sözleşmeli olarak çalışan itfaiyecilerden bazıları, Lapis-Makro ile sözleşme imzalamadı. 2007'den bu yana itfaiye aracı şoförü olarak çalışan Vedat Öztan, sözleşmeyi imzalamama gerekçesini anlatırken, “Yeni şirketin sözleşmesine göre, bir kaza olsa onbinlerce lirayı bulan hasar masrafını karşılamak zorunda kalacağız. Bir arkadaşımız yangına giderken kırmızı ışıkta geçmiş, bir araca çarpmıştı. Mahkeme arkadaşımızı kusurlu buldu, itfaiye masrafı karşıladı. Ancak şimdi biz ödeyeceğiz” dedi. Sedat Çon da “Onbinlerce Euro'luk malzeme bize zimmetli olacak. O nedenle sözleşme imzalamadım” diye konuştu.

Ali Öztürk/Şenol Coşkuner/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde