İhalesiz binalar, devlete yüzde 50 pahalıya patladı

İhalesiz binalar, devlete yüzde 50 pahalıya patladı

SGK'nın kendi iştiraki olan Emek İnşaat'a yaptırdığı binalar, açık ihale usulü yapılan binalara göre yüzde 25 ile 50 oranında daha pahalıya mal oldu.

İhalesiz binalar, devlete yüzde 50 pahalıya patladı
16px
24px
08.10.2015 11:16
ABONE OLgoogle
SGK'nın kendi iştiraki olan Emek İnşaat'a yaptırdığı binalar, açık ihale usulü yapılan binalara göre yüzde 25 ile 50 oranında daha pahalıya mal oldu. Sayıştay'ın 1 Ekim'de yayınlanan 2014 yılı denetim raporları, Kurum'da yapılan ihale suiistimalini bütün ayrıntılarıyla ortaya çıkardı.

Kamu kaynaklarının usulsüz ve hoyrat kullanımına ilişkin örneklere her gün bir yenisi ekleniyor. En büyük suiistimaller, açık ihale usulü yerine çeşitli yöntemlerle ihale dışı bırakılan alım ve inşaatlarda yaşanıyor.

Son örnek Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) gerçekleşti. SGK'nın kendi iştiraki olan Emek İnşaat'a yaptırdığı binalar, açık ihale usulü yapılan binalara göre yüzde 25 ile 50 oranında daha pahalıya mal oldu. Sayıştay'ın 1 Ekim'de yayınlanan 2014 yılı denetim raporları, SGK'daki ihale suiistimalini gözler önüne serdi. Aynı tip, aynı metrekareye sahip 8 binayı kıyaslayan Sayıştay denetçileri, büyük çarpıklığı ortaya çıkardı.

SGK'nın kendi iştirakine yaptırdığı 813 metrekare alana sahip Konya Cihanbeyli Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü için 1 milyon 561 bin 290 TL ödendi. Açık ihale usulüyle yaptırılan yine 813 metrekare Kayseri Yahyalı SGM içinse 1 milyon 47 bin 697 TL ödendi. Buna göre aynı metrekareye sahip iki bina arasındaki maliyet farkı 513 bin TL oldu. İki ihale arasında yaklaşık yüzde 50'ye varan maliyet farkı görülüyor.

Sayıştay, Emek İnşaat'a yaptırılan binalar için 1,6 milyon TL fazla ödeme yapıldığını ortaya koydu. Kurumun, Emek İnşaat'a 66 bina yaptırdığı dikkate alındığında kurumun fazla ödemesinin, Sayıştay'ın tespitlerinden çok daha fazla olduğu belirtiliyor.

SGK, taşra teşkilatında ihtiyaç duyduğu Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü (SGM) binalarının önemli bir bölümünü yüzde 49 hissesine sahip olduğu kendi iştiraki Emek İnşaat'a yaptırıyor.

Emek İnşaat ile 66 adet hizmet binası için protokol imzalanırken 42 bina yapıldı, 24'ü ise yapım aşamasında. Sayıştay, SGK'nın kendi iştiraki olan Emek İnşaat'a yaptırdığı sosyal güvenlik merkez müdürlüğü binalarıyla açık ihale usulü yaptırdığı binaları karşılaştırdı. Aynı tip projeye sahip, aynı büyüklükteki hizmet binalarının ihale bedelleri arasında önemli farklar olduğu görülüyor.

Sayıştay raporlarına göre SGK'nın Emek İnşaat'a ihalesiz, protokolle yaptırdığı 813 metrekare alana sahip Konya Cihanbeyli Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü binasının kuruma maliyeti 1 milyon 561 bin 290 TL oldu.
İsa Yazar/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde